reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2013

Zaczarowana - spoko loko. Jak już brzuchy nam wywali, to będziemy w klapkach i japonkach chodzić :-) Obędziemy się bez pomocy :-)

Ja też mam nerwy słabsze. Ale to chyba przez zmęczenie i to paskudne przeziębienie. Najchętniej bym się do łóżka położyła z jakąś książeczką, a tu niestety - Idasza domaga się zabawy, obiad trzeba zrobić, itp.

Kurcze, bułki wstawiłam do piekarnika, ale urosły za bardzo i mi się zrobił z nich jeden mega wielki chlebek. Trzeba je będzie nożem oddzielać od siebie.

reklama
Oj, nie wiem jak Wy, ale ja poprzednio do końca sama zakładałam buty :-)

A co do ruchów to mi też się wydaje, że 12 tc to trochę za wcześnie. Ja poprzednio czułam po skończonym 16 tc, podobno w kolejnej ciąży może być szybciej. To chyba taki najfajniejszy moment jak zaczyna się czuć, bo człowiek jest spokojniejszy, że z dzidziolem wszystko ok:-)

Zaczarowana dokładnie teraz najlepszy czas. W ogóle ciąża to piękny stan :-) ja też w pierwszej ciąży ruchy poczułam ok 15tygodnia ale ponoć w kolejnych ciążach czuć predzej więc już się nie mogę doczekać choć brzuch jeszcze malutki :)

Maciejka jakby miesiac trwał 4tyg to byśmy były w ciazy 10miesiecy ... Ja się trzymam matematycznego przelicznika 40tyg/3trymestry=13.5 tyg i zaokraglilam do 14tyg bo taki mam kalendarz ciazy zainstalowany w tel więc wszytko sobie tam śledzę i zapisuje :)) ja tez nie mogę się doczekać ruchów bobasa...chyba dopiero wtedy dotrze do mnie ze jestem w ciazy...
A co do aktywności, to u mnie jest odwrotnie - ja bym chciała robić rożne rzeczy, pojechać w góry (mam 1,5h w góry!) a mój się upiera ze nic mi nie wolno, i nawet z psem nie chce mnie puszczać na spacer (mała strasznie ciągnie, ale bez przesady)

No bo jesteśmy w ciąży 10 miesięcy. Ciąża trwa 40 tygodni czyli to równe 10 miesięcy. Nie wiem dlaczego przyjęło się ze ciąża trwa 9 miesięcy. Chyba tylko dlatego ze przez pierwszy miesiąc nie wiemy jeszcze o ciąży. A miesiąc trwa 4tygodnie czyli 3miesiące to trymestr. Dla mnie 13tydzień to już logicznie 4miesiąc.

Ostatnia edycja:
spojrz na kalendarz... miesiac trwa 4tyg i kilka dni tylko luty ma rowne 4tyg - 30/31:7dni=4.2/4.3 tyg

a z tego co wiem to ciaza trwa 40 tyg +/-2tyg - 38-42tyg

ale kazdy oblicza jak chce, ja sie trzymam miesiaca 4.5tyg

pogrzebalam na glownym forum byl juz temat obliczania wieku ciazy:

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

Ja tam się tym nie przejmuję, ważne że ciąża do przodu...:-) Mój osobisty, umowny sposób jest taki, że skoro OM, miałam 25, to każdy kolejny miesiąc zaczyna się 26, to się mniej więcej pokrywa z tymi wyliczeniami z tych kalendarzy.:-) Czyli ja w czwartym miesiącu będę od przyszłej soboty...

Mi też wsio rawno kiedy te trymestry się zaczynają, a kiedy kończą. Jakoś tak po trzech miesiącach będzie drugi, a po kolejnych trzech trzeci. Gdyby nie suwaczek, to bym nawet nie wiedziała, w którym tygodniu jestem :-D

reklama
Maciejka - nie no, nie 10 miesięcy, bo przecież nawet wyliczając termin do daty OM dodajesz 9 miesięcy i 7 dni :-)

Ale tak poza tym, to niech każdy liczy po swojemu i każdy będzie wtedy zadowolony :-) Najważniejsze, że co do tygodni jesteśmy w miarę zgodne :-D

Do góry