reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

U nas jabłko jest blee...ale za to bardzo lubi marcheweczke z ziemniaczkiem Hippa :)
Dzisiaj zakupilam obiadek jarzynowy z cielęcinką...od 5 mies. myślicie, że mogę jej dać kilka łyżeczek?
Powiedzcie mi np sloiczek jabluszka dajecie jako jeden posiłek i nie dajecie dodatkowo mleczka??
Kiedy wyprowadzacie gluten?

reklama
All me ja podalam cielecinke tydzien temu, dzisiaj rybke a cale jablko traktuje jako kolejny posilek w ciagu dnia. Gluten tez juz zaczelam wprowadzac dodajac jedna/dwie lyzeczki kaszki manny do kaszki mleczno ryzowej lub kleiku.

All-me miesko juz mozesz spokojnie dac. co do glutenu to ja daje Milenie biszkopta, albo wsypuje lyzeczke kaszki manny do innej kaszy. Ja tez sloiczek traktuje jako jeden posilek

All-me u nas też małemu bardzo smakuje marchewka z ziemniaczkiem z hippa, właśnie dzisiaj jadł. Powiem szczerze że mi ona także smakuje. Sebek dostaje po pół słoika i narazie nie traktuję tego jako jednego posiłku bo mały i tak domaga się mleka co 3 godziny i wypija go 150ml. Ciekawe co będzie przy całym słoiczku.

Ostatnia edycja:
kamu gratuluję ząbków!!! a Lenka mocno marudziła zanim wyszły?

ja dziś również podałam 1/3 słoiczka marchewki z ziemniakiem z hippa i wsunęła:-) jutro dostanie resztę:-)poza tym mleko dostaje bez zmian no może mniej ciągnie bo tylko z 5 minut i odchyla głowę w drugą stronę.

Nie miała żadnych objawów zbliżających się zębów, nawet dziąsła nie były napuchnięte , tylko moja teściowa (dentystka) w święta oglądała i mówiła,że jej się szersze dziąsła zrobiły , więc pewnie te jej wyjdą nie długo. A Lena w ogóle nie marudzi, ona potrafi godzinami leżeć w leżaczku z przerwami tylko na jedzenie, ja mogę być w innym pomieszczeniu i ona się nawet nie domaga mojego widoku:-)

All-me możesz spokojnie podać mięsko, na początek proponuję na próbę ze 3 malutkie łyżeczki, a przynajmniej ja tak robię a potem następnego dnia podaję całą resztę jak nic się nie dzieje. Choć po mięsie raczej nic się nie będzie działo. Ja traktuję 1 słoik owoców jako 1 posiłek z tym, że po nim nie wytrzyma tak długo jak po innych posiłkach.

Madzialenak a próbowałaś podać sam słoik bez mleka? Ty podajesz co 3h 150ml mleka i poza tym jeszcze posiłki czy jak karmisz?

U nas dziąsła też wyglądają normalnie, absolutnie nic po nich nie widać. Także zębów się nie spodziewam.

U nas jest tak, mleka na dobę wypija ok. 600ml, 1 deserek, 1 obiadek i 1 kaszkę na noc.

Hej, pozbyłam się starszych dzieciaków z domu a Mikołaj śpi na balkonie więc mam okazję coś napisać :)

Kamu,gratulacje ząbków, super, że wyszły bez kłopotów, oby następne też szły bez bólu!!! Normalnie pozazdrościć takiej grzecznej Lenki, co się nie nudzi w swoim towarzystwie :)

Madzialenak, spanie Twojego synka to jak los wygrany na loterii :)

Czy któraś z Was jeszcze nie rozpoczęła rozszerzania diety ?? Bo ja jeszcze się wstrzymuję. Młodemu moje mleko chyba wystarczy, przybiera dobrze, już waży 7700 g i nie wykazuje większego zainteresowania innym jedzeniem. Choć z jednej strony chciałabym już spróbować bo ciekawa jestem czy mu inne jedzonko zasmakuje.

My w tym roku na dzień babci i dziadka szykujemy magnesy na lodówkę ze zdjęciami dzieciaków, bo zdjęcia zwykłe, fotomontaże, kubki ze zdjęciami już przerabialiśmy ;). Niedługo zupełnie się pokończą pomysły.

Takaj., widzę, że ze spaniem u was równie ciężko dalej jak i u mnie!!! U mnie w nocy normalnie tragedia :(Wcześniej zasypiał ze mną w łóżku przy piersi a teraz zasypia ok 23-24 bujany w wózku i przy szumie od którego pękają uszy :(. Jak dobrze pójdzie to pośpi ze dwie godziny, jak gorzej ,to po 20 minutach pobudka. Wtedy zabieram go do łóżka i zaczyna się jedzenie. Jak już wydaje mi się że zasnął staram się wyciągnąć tą cyckę i jakoś się wygodnie ułożyć , ale nic z tego, mały jest czujny i zaczyna jęczeć a następnie płakać. Na takich próbach "oderwania" się od dziecka mija czasem godzina, a czasem dwie. Potem czasem się uda i pośpi godzinę. A potem wszystko od nowa. No, o 7 przysypia i pośpi do 8, ale ja o tej 7 i tak już muszę wstawać do reszty dzieciaków :(. Też już jestem wykończona tym wszystkim.
A najgorsze jest to, że średnia córka miała to samo i trwało to doprawie 10 miesięcy, a potem było TROCHĘ lepiej.

No to się wyżaliłam, acha, w dzień, owszem, pośpi , ale tylko na spacerze, więc czy śnieg, mróz czy zawieja, idziemy sobie w świat ;). Dziś wyjątkowo udało mi się uśpić go na balkonie, więc mam tą chwilkę czasu, tylko zobaczymy na jak długo......

Hej wszystkim !

Kamu, gratulacje dla Lenki !! super, że już są zębole i obyło się bez marudzenia ! zazdroszczę ! :-)

Ewuncia, współczuję tego spania.. może za jakiś czas się wszystko unormuje i będzie to tylko złe wspomnienie :-)

Taka j., a Twój Kubuś zjada cały słoik 125ml czy te większe ??

Kubuś dzisiaj z okazji 5 miesiąca dostał cielęcinkę z marchewką i ryżem z hipp i zjadł pół słoiczka ! A marchewka z ziemniakami też mu smakuje ! wczoraj zjadł cały słoik i jeszcze zapił 120ml mleka, a dzisiaj po mięsie nie chciał mleka :baffled:

Co do glutenu to chyba podam zwykłą kaszę mannę na wodzie bo wszystkie z bobovity i nestle są mleczne, a Kubuś jest na pepti.. bezmleczna z bobovity jest dopiero od 6m :baffled:

reklama
Takaj u nas z karmieniem jest tak: Sebek wypija 5 razy mleko po 150 ml gdzie pierwsze jest ok 9-9:30 a ostatnie o 21-22. Dodatkowo dostaje pół słoiczka owoców i pół słoiczka obiadku. W nocy się nie budzi na jedzenie. Wcześniej jak nie dostawał stałych pokarmów to wypijał 6 razy po 150 ml, teraz też się zdarzy 6 ale bardzo rzadko. Na noc na razie nie daję mu kleiku ani kaszki bo ładnie śpi na samym mleczku. Było tak, że jak zjadł o 9 pierwsze mleko to drugie musiało być już o 11, a teraz o 9 pierwsze mleko, o 10 pół słoiczka owoców i wtedy drugie mleczko jest o 12 czyli już widzę, że te pół słoiczka przedłuża mu picie kolejnego mleka o jedną godzinę. Natomiast jak dostaje pół słoiczka obiadku ok 14 to i tak o 15 musi wypić 150 ml mleka czyli po 3 godzinach. Ale też jest tak , że jak o 15 wypije mleko to często dopiero po 4 godzinach pije kolejne.Na razie nie daję mu całego słoika bo dopiero testujemy nowe smaki. Może się coś zmieni jak dostanie cały słoiczek ale to dopiero pod koniec 4 m-ca.

Do góry