reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rzeczy dla naszych dzieci

Dziewczyny co wy na to... w moim mieście najdroższy wózek kosztuje 645 zł i jest jedynym z pompowanymi kołami :) Przynajmniej wiem, że dużo na bobasa nie wydam :)

A tak serio to zrobiłam sobie zestawienie niezbędnych rzeczy na początek i bez wózka wyszło mi 2 tyś zł. Ale to jest jak wspomniałam tylko aby przetrwać pierwszy tydzień :) (potem liczę na prezenty od licznej rodzinki :))

reklama
śliczna 3el. pościel 135x100 Najtaniej (190717003) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla każdego.
ta aukcja jest już zakończona ale jak wejdziecie na przedmioty tego użytkownika to możecie zobaczyć jego ofertę, chciałam ją zakupic, aleszymonek uparł się zebyśmy Wiktorii zakupili pościel z baldachimem z szyfonu a to juz nie 3 a 4 elementy i fakt mamusie kolejnych dzieci też mało nie wydadzą, chociaż nasz wuzek pomimo ze jest 4 letni (polak) to całkiem niexle wygląda, dszymon od 2 lat śpi na tapczanie, więc łóżeczko czeka na dzidzię, pościel tez mamy ale na początek chcę taka nową jedną.

Jejku, dziewczyny, śliczne te pościele i rzeczywiście niedrogie! A cena to chyba zależy od producenta. Drewex akurat do najtańszych nie należy ale wyróżnia się przepięknymi wzorami, kolorystyką no i masą dodatków w tym samym wzorze co pościel.

Moim zdaniem caly komplet poscieli jest nieprzydatny (mimo ze cudnie wyglada), na poczatku dzidzia i tak bedzie lezec na plasko wiec poduszka jest zbedna (moj synek nawet teraz sypia) bez poduszki) a kolderek lepiej nie uzywac az do roczku. Na dobra sprawe wystarczay ochraniacz na lozeczko, 2-3 przescieradelka i z 2 ochraniacze na materac. Zamiast kolderki lepiej kupic spiworek, cieplejszy polarkowy pajacyk (jakby spiworek sie przesiusial) i cieply lekki kocyk.

Atruviell - coś w tym jest, bo znajomi opowiadali, ze faktycznie cos dosc ciezko przechodzil kolkę :-)
Ale jedno mnie zdziwiło - aż 5 paczek wkładów poporodowych... myślałam że jedna paka wystarczy, jak dlugo trwa to krwawienie?

Moja szwagierka uzywala poscieli u swojej corci juz od 5 miesiaca, a ja bym kupila, bo nawet na poczatku przyda sie ten ograniacz na szczebelki.

Dziewczyny czytam wasze posty i sie zastanawiam bo wcześniej o tym nie słyszałam. Może zadam głupie pytanie ale bardzo chce znać na nie odpowiedź. Dlaczego niemowlaczków po urodzeniu nie przykrywa się kołderką??? O poduszce to wiedziałam ale kołderka to dla mnie nowość.

Carioca77 - w jednej paczce podkładów jest szt. 10 - starczy to może na 1 dobę :-D:-D:-D. Ja do szpitala wzięłam dwie paczki i na drugi dzień mężuś leciał do przyszpitalnej apteki po następne 4 paki (a byłam po cc). Przez pierwszą dobę w ogóle byłam goła od pasa w dół jak święty turecki (tylko przykryta cienką kołderką), żadnych majteczek ani podkładów, tylko leżałam na takich specjalnych szpitalnych papierowych podkładach, które co jakiś czas wymieniano. Dopiero jak pierwszy raz wstałam do toalety to ubrałam siateczkowe majteczki i dwa (słownie dwa) podkłady Bella naraz, bo jeden jest zbyt krótki i bałam się że przecieknie z którejś strony. Podkłady trzeba było wymieniać co godzinę, półtora. Silne krwawienie trwa ok 2-3 tygodnie, potem było na tyle małe, że przez kolejne 3 tygodnie wystarczały zwykłe podpaski. A że nie karmiłam już piersią, to na koniec powróciło mocniejsze krwawienie, które trwało około 10 dni i była to zdaniem mojego ginka - pierwsza miesiączka. Książkowo krwawienie połogowe powinno trwać 6 tygodni. Ja to się śmiałam, że to rekompensata" za całe miesiące bez @, w końcu wszystko musi się zbilansować i wyjść na "0":-D. Po zakończeniu krwawienia należy się zgłosić do ginekologa prowadzącego ciążę na wizytę kontrolną poporodową.

Co do kołderki i poduszki to przez pierwsze 3 m-ce można sobie ten zakup - moim zdaniem - podarować. Maluszka najlepiej przykryć rozłożonym miękkim rożkiem albo kocykiem ubranym w poszewkę. Zwykła kołderka jest chyba jeszcze trochę za ciężka dla takiego noworodka i niemowlaczka, może się niechcący nasunąć na główkę i utrudnić oddychanie. Kuba urodził się w lipcu i noce były bardzo ciepłe, więc początkowo przykrywałam go właśnie rożkiem a potem taką fajniutką cienką kołderką do wózeczka. W dzień starczała flanelowa pielucha. Kołdrę do użytku włączyłam gdzieś na przełomie października/listopada, o ile mnie pamięć nie myli.

Tygrysku - nasz stary wózek firmy El-jot ma niecałe 2 lata i nie nadaje się do użytku. Kupiłam go przez internet, więc nawet gwarancję trudno było wyegzekwować, bo musiałabym zostać na 2-3 tyg. bez wózka z noworodkiem i jeszcze na własny koszt wysyłać gdzieś w Polskę taką wielką pakę. Poza tym nie zauważyłam zaraz przy odbiorze, że przysłano nam wózek z uszkodzoną gondolą (cały czas wydawało mi się, że gondola jest lekko przechylona, ale wszystko było obite materiałem więc po prostu myślałam, że to materiału jest za dużo i wisi). A potem było za późno, maluch przyszedł na świat, dokonaliśmy naprawy na własną rękę (okazało się, że odpadł nit przytrzymujący dno gondoli). Po trzech miechach użytkowania popsuły się hamulce, odpadł nap do przypinania pokrowca na nóżki, rozwalił się kretyński mechanizm wpinania gondoli. Następny był automatyczny mechanizm składania wózka 1 ręką. Ogółem porażka. Zresztą wszystko opisałam na BB w dziale "polecam-odradzam. Dlatego nowy wózek dla Tymka był niezbędny.

reklama
Do góry