reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rzeczy dla naszych dzieci

Maraniko mam pytanie jaki fotelik kupiliście bo wózek będziemy miały tej samej firmy :-) i tak się z męzem zastanawiamy jaki fotelik kupić "maxi cosi" czy ten "play"? Niby maxi cosi bezpieczniejszy ale za to play rozkłada się na płasko i nie wiem jaki wybrać?
Atruviell też mam takie boby z h&m a zauważyłaś że u nich rozmier 56 jest większy niż gdzie indziej 62 bo ja ostatnio sprawdzałam.

reklama
Ooo z tym rozmiarem to mnie zdziwiłaś, nigdy nie porównywałam z innymi i kupiłam w h&m na 62:dry: Bo postanowiłam tych na 56 nie kupować w ogóle, mam kilka sztuk takich zupełnie malutkich i to musi mi wystarczyć:tak: To pewnie te z h&m będą dużo za duże:-(
Nuśka co do fotelika to jeszcze nie mamy, ten frotkowy wkład kupowałam właśnie z myślą o spacerówce, bo ma identyczny kolor jak bawełniane podszycie budki. A co do fotelika skłanialiśmy się do maxi cosi ze względu na bezpieczeństwo i ciężar samego fotelika (będę po 4 miesiącach musiała nosić w nim małego sama więc to dla mnie bardzo istotne), ale według faceta który nam pomagał wybierać wózek fotelik play jest wygodniejszy dla dziecka choćby ze względu na to, że jest rozkładany na płąsko. Tylko jak dla mnie jest cholernie ciężki:baffled: I jak twierdził w tym maxi cosi dziecko nie powinno przebywać dłużej niż max. do godziny, a w tym play spokojnie kilka ładnych godzin. Więc jeśli zamierzacie korzystać z fotelika jako nosidełka i mini gondolki i np jadąc na zakupy wpinać go na stelaż zamiast gondoli to wybrałabym play, mimo że taki ciężki. Ale jeśli fotelik miałby służyć jedynie do przewożenia, krótszych wyjazdów i mało czasochłonnych zakupów to maxi. Bo cena jest chyba porównywalna. Tak czy inaczej my też na razie mamy zgrzyt, który wybrać:errr:

Nuśka - ja w H&M kupilam bodziaki w rozm 62 i 56, po czym w domu je porownałam i były... takie same :confused:

Maraniko - doszłam do identycznych wniosków jesli chodzi o ceny na allegro i w hurtowni (ja byłam w akpolu). pomacałam sobie, pooglądałam a teraz siadam do allegro.

Dziewczyny - mam pytanie dotyczące tych "foczek" do wanienek - jak na zdjęciu Serdelka :laugh2:Czy można je używać od pierwszych dni? Czy lepiej tej wkładki gąbkowej. Tyklo wiem, ze taka wkładka staje się po kilku razach siedliskiem wszelkich drobnoustrojów, bakterii itp, ale chociaż na poczatke byłoby mi raźniej Stacha kąpać.

ja mam fotelik maxi cosi, fakt troszkejuz zuzyty ale wszystko sprawne i fakt jest dośc lekki.
co do pościeli to fakt w dotyku drewex jest troszke szorstkawy , ale kolorki nie płowieją i po 4 latach pościel szymonka jest jak nowa, a widziałam u znajomych po roku użytkowania takiej tańszej jest już tak sprana żeszkoda mówic.
też mam zamiar pozamawiac brakujące rzeczy na allegro, bo żeby kupic coś taniej musz epojecha do szczecina a jak zamówię u jednego uzytkownika więcej rzeczy to koszt max 15 zeta a na paliwo to by poszło 40, chyba ze przy okazji coś kupię jak mi się spodoba.

Dziewczyny - mam pytanie dotyczące tych "foczek" do wanienek - jak na zdjęciu Serdelka :laugh2:Czy można je używać od pierwszych dni? Czy lepiej tej wkładki gąbkowej. Tyklo wiem, ze taka wkładka staje się po kilku razach siedliskiem wszelkich drobnoustrojów, bakterii itp, ale chociaż na poczatke byłoby mi raźniej Stacha kąpać.
Właśnie też mnie to ciekawi co lepsze dla maluszka foczka czy wkładka z gąbki?

Tygrysku dzięki za wypowiedź w sprawie pościeli bo właśnie się zastanawiałam skąd ta różnica w cenie ale teraz juz wiem:-)

my uzywaliśmy gąbki i byłam zadowolona foczki to 4 lata temu jak wypieralismy akcesoria w sklepie nikt mi nie pokazał i nie wiem nawet jak wygląda (poszperam na allegro to obejrzę). a gabkę to jak sięwymienia tak jak zwykłą kapielową to jest ok, a zresztą mój Szymon od małego nie był chowany w sterylnych warunkach i jest zdrów jak rybka, no poza tymi infekcjami, ale wydaje mi się że je łapie od cc bo mu się płucka same nie oczyściły .

Carioca77 - Foczkę można używać od pierwszych dni do ok 6 m-ca życia (tzn. max. 8 kg ciężaru) ale Kuba ważył sporo więcej zanim nauczył się sam siedzieć i zanim zaczęłam go kąpać na siedząco. Ja też najpierw miałam tą gąbkową wkładkę (bo innych w naszych sklepach nie było) ale jak poczytałam o bakteriach, jakie się w tym mnożą no i że trzeba to po każdym użyciu wyparzać, to mi się odechciało. Foczkę znalazłam w necie za 8 zł + koszt przesyłki i kupiłam bez zastanowienia. Okazała się strzałem w dziesiątkę. Przede wszystkim dlatego, że dzieciątko ma w nim główkę wyżej niż na gąbce i nie trzeba się martwić o poziom wody w wanience. Na pewno nie zamoczy główki ani się nie ześlizgnie. Poza tym stabilnie i spokojnie sobie leży, a nóżki i rączki ma wolne i może sobie pluskać do woli. Natomiast osoba kąpiąca może się skoncentrować na myciu. Problem - niestety w przypadku gąbki też - zaczyna się w momencie jak trzeba umyć plecki i pupcie :-D:-D:-D, bo i tak trzeba szkraba podnieść i umyć "standardowo".

Nuśka - tak, też to zauważyłam. Niemieckie rozmiary są o jeden większe niż nasze, ale tak jak pisze Carioca zdarzają się takie cuda, że dwa różne rozmiary okazują się identyczne, ha ha. Ale to dlatego, że w Niemczech rozmiarówka zaczyna się od rozmiaru 44 (dla wcześniaczków albo bardzo małych noworodków, bo takie się zdarzają) i generalnie ich rozmiar 50 jest taki jak nasz 56. Natomiast ich 56 pasuje na jedno-dwumiesięczne maleństwo. Ich 62 - na dwu- trzymiesięczne itd. Ale miałam body z H&M w rozmiarze 68 i Kuba nosił je od 3 do 10 m-ca życia albo nawet dłużej, :-):-):-). I wcale nie były rozciągnięte.

bo wszysto zalezy od bawełny, tylko pojedyńcze egzemplarze body zakupione przeze mnie w polsce nadaja się do noszenia dla naszego drugiego dzidziusia ale z to wszystkie które kupiłam w lumpku lub w marketach sprowadzone z zachodu przetrwały dobrze,niektóre body po pierwszym praniu robiły się krutkie i szerokie inne powyciągały sie naokoło szyjki a jeszcze inne wogóle "nierosły z dzieckiem"

Wracajac do gabki to tutaj taka gabka przeznaczona jest do polozenia na niej dziecka po kapieli zeby dziecko ususzyc (woda ma wsiakac w gabke)a nie do wkladania do wanienki. Ta sama gabka a dwa rozne cele:-)

Bardzo polecam wanienke z hamaczkiem. Dzidzia lezy sobie w hamaczku,glowke ma wysoko, pupke zanurzona, mama ma wolne rece, zeby umyc plecki wystarczylo wsunac reke pod plecki a i pupke mylo sie bardzow wygodnie.

Z tego co zauwazylam rozmiary ubranek w H&M sa rzeczywiscie wieksze i gatunkowo dosc dobre w porownaniu z innymi porducentami.
.

reklama
jejkus jak pozbierałam ubranka to tyle tego jest że tylko prac i prac i mam plan dla rodzinki i znajomych żeby zamiast prezentów w postaci ubranek kupywali pieluszki, husteczki i takie tam pierdołki albo poprostu dali pieniązki na takie rze czy

Do góry