reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Relacje z wizyt lekarskich czyli co słychać u maluszka

Asiunia bo ja jestem w ciąży w 26 tygodniu, ale też mam córcie starszą 6 lat :) i tak sobie je porównuje.
Co do diety muszę ją zacząć wprowadzać, na razie odmówiłam sobie słodyczy bo tylko to mi przyszło do głowy :) i teraz dzięki Wam zbieram cenne informacje co mogę a czego nie mogę. Papercut też dobre info wstawiła.
Ja nie wiem co jaki ma indeks glikemiczny. Dziś piłam kawe inke i info na opakowaniu o IG brak - mogę czy nie mogę? :)
Niunia współczuje ja i bez ciąży po schodach nie cierpie wchodzić ;)

reklama
W internecie masz mnóstwo tabelek z różnymi produktami o niskim, średnim i wysokim IG. Wiadomo, że najlepiej jeśc te z niskim ale na te ze średnim tez możesz sobie pozwolić. Wyeliminuj całkowicie te z wysokim. Trzeba uważać na niektóre produkty, bo np surowa marchewka jest ok ale gotowana ma juz dużo wyższy indeks. Z ziemniakami jest podobnie gotuj w całości i nie rozdrabniaj bo Ig wzrasta, placki, babka ziemniaczana, pyzy, kopytka wszystko jest beee niestety.

No ja dodam tylko, że najlepiej sprawdzić na swoim organizmie, ja inke musiałam odstawić bo po niej miałam wysoki cukier, a poda mogłam zjeść małego i było ok.

beata - czekam na wizytę w poradni, tam zapewne powiedzą mi gdzie kupić sprzęt i jak go obsługiwać, i wtedy będę mogła cukier mierzyć.

U nas na pierwszej wizycie daja glukpmetr i paski za darmo. Chcac kupic to indywidualnie jest to spory wydatek. Tak jak Beata pisze trzeba probowac rozne produkty i mierzyc cukier. Tp co u jednych jest ok u innych moze powodowac gwaltowny wzrost. Mam przepis na dobre ciasteczka owsiane jakby was glod slodyczowy zlapal:)

Dzięki dziewczyny na porady! Trzeba się będzie poduczuc co można jeść, A czego unikać, Ale szczerze mówiąc liczę na to, że te wyniki to jakaś pomyłka tylko i powiedzą mi w szpitalu, że wszystko ok :rofl2:

reklama
Do góry