reklama
marand
pełna szczęścia
- Dołączył(a)
- 6 Luty 2012
- Postów
- 1 508
ciasto truskawkowe wg mojego przepisu
biszkopt wg uznania, ja robię taki trochę słodszy bo krem nie jest za słodki i truskawki też
3 jaja
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki (ja mieszam tak pół na pół tortowej i krupczatki)
łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 duża śmietana 18%
1 bita śmietana ŚNIEŻKA (w proszku oczywiście)
1 Śmietan fix
wszystko ubijam mikserem i wykładam na wystudzony biszkopt, na to owoce i zalewam tężejącą galaretką
biszkopt wg uznania, ja robię taki trochę słodszy bo krem nie jest za słodki i truskawki też
3 jaja
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki (ja mieszam tak pół na pół tortowej i krupczatki)
łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 duża śmietana 18%
1 bita śmietana ŚNIEŻKA (w proszku oczywiście)
1 Śmietan fix
wszystko ubijam mikserem i wykładam na wystudzony biszkopt, na to owoce i zalewam tężejącą galaretką
marand
pełna szczęścia
- Dołączył(a)
- 6 Luty 2012
- Postów
- 1 508
marand, a ta śnieżkę to taką w proszku po prostu wsypujesz do śmietany i ubijasz, tak?
dokładnie tak
najpierw sama śmietanę przez chwilkę ubijam a później wsypuje śnieżkę i śmietanfix i ubijam kilka minut aż trochę zgęstnieje
erde
Szczęśliwa Mama :]
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2012
- Postów
- 1 201
Teraz jesteśmy podzielone na dwa obozy, część juz Twój przepis wypróbowała, a pozostała część się na nie ślinicieszę się, że ciacho wychodzi i smakuje:-)
A ja jak ta żaba, co się nie rozerwie - nie wiem które zrobić pierwsze, malinovej czy marand???
ja mam mniejszą blaszkę, taką 24-26 cm chyba, więc ciacho zrobiłam z przepisu malinovej, ale z 3 jajek - zmniejszyła o 1/4 wszystkie składniki i super wyszło, do środka dałam śmietanę i pokrojone truskawki, a na górę truskawki i 2 galaretki i zmieściło się w tortownicy na styk - jest pychotka choć wczoraj spróbowałam tylko kawałeczek, a dziś jeszcze nie, bo przez ten upał jakoś nie mam dziś ochoty na jedzenie - tylko piję litrami wodę - walcząc z opuchlizną - zobaczymy, czy trochę zejdzie - od wczoraj zeszło prawie kilo, ale widzę, że to kropla, bo palce ledwo domykam w dłoni, a o nagach nawet nie wspomnę :-(
reklama
Zupa krem brokułowo- groszkowa
Składniki:
450 g różyczek brokułów (mrożonka),
200 g groszku zielonego (mrożonka),
ok. 1 litr bulionu,
270 g sera feta,
3 ząbki czosnku,
zmielony czarny pieprz.
Do dekoracji:
listki bazylii,
ziarenka czerwonego pieprzu.
4 pszenne tosty.
Jak przyrządzić?
Przygotuj litr warzywnego bulionu lub bulionu na białym mięsie – z indyka lub z kurczaka.
Ja wolę wersję wegetariańską.
Do gotującego się bulionu wrzucamy najpierw zamrożone różyczki brokułów, a po 3 minutach zielony groszek z mrożonki.
Następnie dokładamy trzy ząbki czosnku, odrobinę czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
Najdłużej będą się gotowały brokuły.
Zdejmujemy z gazu.
Wrzucamy pokrojoną fetę i miksujemy zupę mikserem na krem.
W międzyczasie przygotowujemy ciepłe tosty.
Można także zrobić tosty z ciemnego pieczywa lub grzanki, jak kto woli.
Zupę rozlewamy do małych miseczek, bo jest sycąca i wystarczy odrobina, by się najeść.
Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i czerwonym, suszonym pieprzem.
Musi być to specjalnie suszony pieprz, który jest miękki bez gotowania.
Jak podawać?
Podajemy gorącą z ciepłymi tostami.
Czarna Oliwka - Zupa krem brokułowo- groszkowa
jeszcze dodam od siebie, że przed zmiksowaniem odlewam część bulionu by zupka nie wyszła zbyt rzadka i w miarę miksowania dodaję z powrotem, ja lubię gęstą.
Składniki:
450 g różyczek brokułów (mrożonka),
200 g groszku zielonego (mrożonka),
ok. 1 litr bulionu,
270 g sera feta,
3 ząbki czosnku,
zmielony czarny pieprz.
Do dekoracji:
listki bazylii,
ziarenka czerwonego pieprzu.
4 pszenne tosty.
Jak przyrządzić?
Przygotuj litr warzywnego bulionu lub bulionu na białym mięsie – z indyka lub z kurczaka.
Ja wolę wersję wegetariańską.
Do gotującego się bulionu wrzucamy najpierw zamrożone różyczki brokułów, a po 3 minutach zielony groszek z mrożonki.
Następnie dokładamy trzy ząbki czosnku, odrobinę czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
Najdłużej będą się gotowały brokuły.
Zdejmujemy z gazu.
Wrzucamy pokrojoną fetę i miksujemy zupę mikserem na krem.
W międzyczasie przygotowujemy ciepłe tosty.
Można także zrobić tosty z ciemnego pieczywa lub grzanki, jak kto woli.
Zupę rozlewamy do małych miseczek, bo jest sycąca i wystarczy odrobina, by się najeść.
Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i czerwonym, suszonym pieprzem.
Musi być to specjalnie suszony pieprz, który jest miękki bez gotowania.
Jak podawać?
Podajemy gorącą z ciepłymi tostami.
Czarna Oliwka - Zupa krem brokułowo- groszkowa
jeszcze dodam od siebie, że przed zmiksowaniem odlewam część bulionu by zupka nie wyszła zbyt rzadka i w miarę miksowania dodaję z powrotem, ja lubię gęstą.
Ostatnia edycja:
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 16
- Wyświetleń
- 2 tys
G
Podziel się: