Szpinak z pieczarkami i kiełbasą
40dag świeżego szpinaku (ja daję mrożony)
30dag fasolki szparagowej
40dag pieczarek
30dag kiełbasy lub innej wędliny
cebula
20dag startego ostrego sera żółtego
łyżka majonezu
ćwierć szklanki mleka
łyżka posiekanej natki
łyżka posiekanego koperku
olej
sól,pieprz
1.Szpinak świeży opłukać,włożyć na sitko i przelać gorącą wodą.Kiedy ocieknie grubo posiekać.(ja daję mrożony więc odmrażam go w garnku potem dodaję masełka ,czosnku i soli).Pokroić cebulę i pieczarki.Podsmażyć na patelni.Pod koniec smażenia wsypać posiekaną natkę.Przyprawić.
2.Fasolkę ugotować (ja nie daję fasolki),ostudzić i bardzo drobno pokroić.Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
3.Szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego.Na szpinaku ułożyć pieczarki z cebulą,przyprawić.Posypać połową startego sera na nim ułożyć pokrojona kiełbasę.Przykryć fasolką i dać resztę sera.
4.Mleko wymieszać z majonezem oraz koperkiem.Sosem zalewam zapiekankę.Zapiekac ok.30 min w temp.180C.
Smacznego ;-)
40dag świeżego szpinaku (ja daję mrożony)
30dag fasolki szparagowej
40dag pieczarek
30dag kiełbasy lub innej wędliny
cebula
20dag startego ostrego sera żółtego
łyżka majonezu
ćwierć szklanki mleka
łyżka posiekanej natki
łyżka posiekanego koperku
olej
sól,pieprz
1.Szpinak świeży opłukać,włożyć na sitko i przelać gorącą wodą.Kiedy ocieknie grubo posiekać.(ja daję mrożony więc odmrażam go w garnku potem dodaję masełka ,czosnku i soli).Pokroić cebulę i pieczarki.Podsmażyć na patelni.Pod koniec smażenia wsypać posiekaną natkę.Przyprawić.
2.Fasolkę ugotować (ja nie daję fasolki),ostudzić i bardzo drobno pokroić.Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
3.Szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego.Na szpinaku ułożyć pieczarki z cebulą,przyprawić.Posypać połową startego sera na nim ułożyć pokrojona kiełbasę.Przykryć fasolką i dać resztę sera.
4.Mleko wymieszać z majonezem oraz koperkiem.Sosem zalewam zapiekankę.Zapiekac ok.30 min w temp.180C.
Smacznego ;-)