reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na różne pyszności

reklama
Mina wez nie udawaj ze to Ty bo ta baba na zdjeciu jest szczupla i nie takiego brzucha jak Ty :-p:-D
a Patrycja Cie pewnie ma Cie za trola;-);-) i wylaczyla Twoje posty a teraz to ze niby przegapila :-p:-D

oki, przejrzałaś mnie....
oto prawdziwa JA: jest brzuch i jest troll
TrollLady.jpg
 
ciasto truskawkowe wg mojego przepisu
ciacho2.jpg

biszkopt wg uznania, ja robię taki trochę słodszy bo krem nie jest za słodki i truskawki też
3 jaja
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki (ja mieszam tak pół na pół tortowej i krupczatki)
łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:
1 duża śmietana 18%
1 bita śmietana ŚNIEŻKA (w proszku oczywiście)
1 Śmietan fix
wszystko ubijam mikserem i wykładam na wystudzony biszkopt, na to owoce i zalewam tężejącą galaretką
 
marand, a ta śnieżkę to taką w proszku po prostu wsypujesz do śmietany i ubijasz, tak?
 
cieszę się, że ciacho wychodzi i smakuje:-)
Teraz jesteśmy podzielone na dwa obozy, część juz Twój przepis wypróbowała, a pozostała część się na nie ślini:-p

A ja jak ta żaba, co się nie rozerwie - nie wiem które zrobić pierwsze, malinovej czy marand???
 
ja mam mniejszą blaszkę, taką 24-26 cm chyba, więc ciacho zrobiłam z przepisu malinovej, ale z 3 jajek - zmniejszyła o 1/4 wszystkie składniki i super wyszło, do środka dałam śmietanę i pokrojone truskawki, a na górę truskawki i 2 galaretki i zmieściło się w tortownicy na styk - jest pychotka choć wczoraj spróbowałam tylko kawałeczek, a dziś jeszcze nie, bo przez ten upał jakoś nie mam dziś ochoty na jedzenie - tylko piję litrami wodę - walcząc z opuchlizną - zobaczymy, czy trochę zejdzie - od wczoraj zeszło prawie kilo, ale widzę, że to kropla, bo palce ledwo domykam w dłoni, a o nagach nawet nie wspomnę :-(
 
reklama
Zupa krem brokułowo- groszkowa

Składniki:
450 g różyczek brokułów (mrożonka),
200 g groszku zielonego (mrożonka),
ok. 1 litr bulionu,
270 g
sera feta,
3 ząbki czosnku,
zmielony czarny pieprz.

Do dekoracji:

listki bazylii,
ziarenka czerwonego pieprzu.

4 pszenne tosty.

Jak przyrządzić?

Przygotuj litr warzywnego bulionu lub bulionu na białym mięsie – z indyka lub z kurczaka.

Ja wolę wersję wegetariańską.

Do gotującego się bulionu wrzucamy najpierw zamrożone różyczki brokułów, a po 3 minutach zielony groszek z mrożonki.

Następnie dokładamy trzy ząbki czosnku, odrobinę czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

Najdłużej będą się gotowały brokuły.

Zdejmujemy z gazu.

Wrzucamy pokrojoną fetę i miksujemy zupę mikserem na krem.

W międzyczasie przygotowujemy ciepłe tosty.

Można także zrobić tosty z ciemnego pieczywa lub grzanki, jak kto woli.

Zupę rozlewamy do małych miseczek, bo jest sycąca i wystarczy odrobina, by się najeść.

Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i czerwonym, suszonym pieprzem.

Musi być to specjalnie suszony pieprz, który jest miękki bez gotowania.


Jak podawać?

Podajemy gorącą z ciepłymi tostami.

Czarna Oliwka - Zupa krem brokułowo- groszkowa

jeszcze dodam od siebie, że przed zmiksowaniem odlewam część bulionu by zupka nie wyszła zbyt rzadka i w miarę miksowania dodaję z powrotem, ja lubię gęstą.
 
Ostatnia edycja:
Do góry