reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na różne pyszności

reklama
Mina wez nie udawaj ze to Ty bo ta baba na zdjeciu jest szczupla i nie takiego brzucha jak Ty :-p:-D
a Patrycja Cie pewnie ma Cie za trola;-);-) i wylaczyla Twoje posty a teraz to ze niby przegapila :-p:-D

oki, przejrzałaś mnie....
oto prawdziwa JA: jest brzuch i jest troll
TrollLady.jpg
 
ciasto truskawkowe wg mojego przepisu
ciacho2.jpg

biszkopt wg uznania, ja robię taki trochę słodszy bo krem nie jest za słodki i truskawki też
3 jaja
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki (ja mieszam tak pół na pół tortowej i krupczatki)
łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:
1 duża śmietana 18%
1 bita śmietana ŚNIEŻKA (w proszku oczywiście)
1 Śmietan fix
wszystko ubijam mikserem i wykładam na wystudzony biszkopt, na to owoce i zalewam tężejącą galaretką
 
marand, a ta śnieżkę to taką w proszku po prostu wsypujesz do śmietany i ubijasz, tak?
 
cieszę się, że ciacho wychodzi i smakuje:-)
Teraz jesteśmy podzielone na dwa obozy, część juz Twój przepis wypróbowała, a pozostała część się na nie ślini:-p

A ja jak ta żaba, co się nie rozerwie - nie wiem które zrobić pierwsze, malinovej czy marand???
 
ja mam mniejszą blaszkę, taką 24-26 cm chyba, więc ciacho zrobiłam z przepisu malinovej, ale z 3 jajek - zmniejszyła o 1/4 wszystkie składniki i super wyszło, do środka dałam śmietanę i pokrojone truskawki, a na górę truskawki i 2 galaretki i zmieściło się w tortownicy na styk - jest pychotka choć wczoraj spróbowałam tylko kawałeczek, a dziś jeszcze nie, bo przez ten upał jakoś nie mam dziś ochoty na jedzenie - tylko piję litrami wodę - walcząc z opuchlizną - zobaczymy, czy trochę zejdzie - od wczoraj zeszło prawie kilo, ale widzę, że to kropla, bo palce ledwo domykam w dłoni, a o nagach nawet nie wspomnę :-(
 
reklama
Zupa krem brokułowo- groszkowa

Składniki:
450 g różyczek brokułów (mrożonka),
200 g groszku zielonego (mrożonka),
ok. 1 litr bulionu,
270 g
sera feta,
3 ząbki czosnku,
zmielony czarny pieprz.

Do dekoracji:

listki bazylii,
ziarenka czerwonego pieprzu.

4 pszenne tosty.

Jak przyrządzić?

Przygotuj litr warzywnego bulionu lub bulionu na białym mięsie – z indyka lub z kurczaka.

Ja wolę wersję wegetariańską.

Do gotującego się bulionu wrzucamy najpierw zamrożone różyczki brokułów, a po 3 minutach zielony groszek z mrożonki.

Następnie dokładamy trzy ząbki czosnku, odrobinę czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

Najdłużej będą się gotowały brokuły.

Zdejmujemy z gazu.

Wrzucamy pokrojoną fetę i miksujemy zupę mikserem na krem.

W międzyczasie przygotowujemy ciepłe tosty.

Można także zrobić tosty z ciemnego pieczywa lub grzanki, jak kto woli.

Zupę rozlewamy do małych miseczek, bo jest sycąca i wystarczy odrobina, by się najeść.

Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i czerwonym, suszonym pieprzem.

Musi być to specjalnie suszony pieprz, który jest miękki bez gotowania.


Jak podawać?

Podajemy gorącą z ciepłymi tostami.

Czarna Oliwka - Zupa krem brokułowo- groszkowa

jeszcze dodam od siebie, że przed zmiksowaniem odlewam część bulionu by zupka nie wyszła zbyt rzadka i w miarę miksowania dodaję z powrotem, ja lubię gęstą.
 
Ostatnia edycja:
Do góry