reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Położenie miednicowe w 34 tc

Wykonuj ćwiczenia i nie stresuj się to że się obróciło wcale nie świadczy o żadnej wadzie,jakieś banialuki.widocznie tak jakoś się dzieciątku uwidziało albo uciskałaś główke i mu się to nie podobało.Mój syn mnie ostro kopał po żebrach jak gdzieś go uciskałam,nie podobało mu się to.I wydaje mi się że żaden lekarz w dzisiejszych czasach nie podjął by się odbierania porodu miednicowo ułożonego dziecka.Niektórzy praktykują jeszcze obroty zewnętrzne.Ale raczej w takim przypadku jest CC.U nas na szkole rodzenia położna pokazywała ćwiczenia , które pomagają się obracać,np kręcenie biodrami.Poczytaj na ten temat myślę,że to wystarczy.Skoro dało radę się teraz obrócić to znaczy,że ma jeszcze wystarczająco miejsca i pewnie uda się jeszcze raz obrócić.Nie stresuj się i zachęcaj malucha do przybrania odpowiedniej pozycji

reklama
Ostatnia ciąża - dziecko od 29 ułożenie miednicowe. Speenig babies, wizyta u urofizjo zajmującego się speeningiem i ćwiczenia, afirmacje- nie wiem czy pomogło czy przypadek. W 35 jeszcze ułożenie miednicowe, w 37 główkowe. Urodziłam w 42 tc z wagą niecałe 2800. Rozpatrywałam obrót zewnętrzny.
Maluszek.Miał jeszcze sporo miejsca i sporo czasu.Ćwiczenia i afirmacje na pewno swoje zrobiły.Ja obecnie afirmuję o dziewczynkę ☺️

Powiem tak wszystko zależy od szerokości miednicy, wielkości dziecka i ilości wod płodowych. Także to decyduje i czasem żadne ćwiczenia, afirmacje nic nie pomogą. Ja miałam cesarkę prawie w skończonym 38 tygodniu. Córka urodziła się zdrowa

U mnie 2 ciaze i 2x ulozenie miednicowe i 2x cc z tego powodu. Obydwie corki mialy glowki w okolicach moich zeber. Wszystko ok. Jedyne co moze przy ulozeniu miednicowym byc nie tak to stawy biodrowe i przy kontrolnym usg bioderek na to zwracaja uwage.

Cześć Dziewczyny!
Mój maluszek do tej pory był ułożony główkowo, wszystko wzorowo aż tu nagle w 34 tc wziął i się odwrócił do położenia miednicowego. Wiem, że ma jeszcze szanse na odwrót i że to się zdarza, ale po badaniach wróciłam i zaczęłam szukać o tym informacji i natrafiłam na różne wpisy o tym, że dzieci z położenia miednicowego często rodzą się z wadami, a gdzieś nawet czytałam o spłaszczonej główce -.- Czy może któraś z Was miała CC w związku z miednicowym ułożeniem i chciałaby podzielić się swoim doświadczeniem? Czy dziecko urodziło się zdrowe i wszystko było ok czy jednak miałyście jakieś komplikacje?
U mnie od samego początku było ułożenie miednicowe i mimo wielu ćwiczeń na "zachęcenie" dziecka by się odwróciło- pozostał w takim ułożeniu do końca.
Ułożenie miednicowe jest obecnie niemal równoznaczne z CC.
Jak ja się wtedy bałam tej cesarki to chyba tylko ja sama to wiem.

A niepotrzebnie się tak stresowałam, bo wszystko u mnie przebiegło szybko i sprawnie, a że odeszły mi nagle wody i po 30minutach miałam już skurcz za skurczem ,to w szpitalu zdecydowali o szybkim uśpieniu ogólnym bo na znieczulenia miejscowe nie było już kompletnie czasu 😄
Synek zdrowy, żywiołowy 🥰
Ma już rok i 2 miesiące.

W internecie można znaleźć naprawdę wiele ciekawych i przydatnych informacji, ale i wiele takich bzdur że głowa mała.
Z tym spłaszczeniem główki i wadami to musiał wymyślić ktoś po niezłych psychotropach 😄

Ostatnia edycja:
reklama
Moja córka była dosyć wcześnie główką w dół. Potem obróciła się do miednicowego. Też miałam strachu z tego powodu, że będzie cc. Córka się jednak obróciła, ale i tak miałam cc z przyczyn nagłych. Niestety nie pamiętam w którym tyg był ten obrót.

Do góry