reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na różne pyszności

reklama
no no kolejny wypiek cudo:-) to wyglada na to ze to ja tylko takie beztalencie w pieczeniu jestem ;-)?? heheheh a z doswiadcenia wiem ze wiekszosc torcikow z masa cukrowa wychodzi slodka konsumowalam wiele takich i czesto poprostu sciagam mase i wsuwam torcika;-)
 
ja właśnie tez tak zrobiłam, masa out a zawartość do brzuszka..
dzisiaj wiele smaczniejsze, właśnie wciągam do kafki.. zapraszam
Obraz 003.jpg
 
torcik koszmarnie słodki: czyli nie do końca tak jak powinien, biszkopt wyszedł mi mięciutki, puchaty, ale lenia miałam i zrobiłam krem malinowy z torebki: nigdy więcej! zawsze robiłam krem śmietanowy i było ok czyli nie za słodko. A pierwszy raz robiłam masę cukrową. Muszę ją dopracować, kupić barwniki spożywcze bo docelowo auto ma być czerwone.
mam jeszcze miesiąc na douczenie się .

Koniecznie podaj przepis jak już opanujesz torciki. Też chętnie spróbuję to zrobić!
 
Mina29, super ciacho, nie lada sztuka zrobić taki tort :-)

ja też robię torty z lukrem plastycznym, a żeby był bardziej zjadliwy dodaję aromatu migdałowego, bo taki nam najbardziej smakuje, dzięki temu masa jest bardziej "zjadliwa", chociaż przyznam, że przy drugim i następnych kawałkach też ją odkładam, za dużo tego cukru w cukrze ;-)

lukier też robię sama, bo jak kupiłam gotowy to konsystencja mi w ogóle nie pasowała, umęczyłam się z 3 godziny i powiedziałam, że nigdy więcej, ale zawsze warto spróbować :-) barwniki polecam w paście lub proszku, bo te płynne mało wydajne i nie koniecznie dają taki efekt na jaki się liczy :-/
 
Mam przepis podobny do Sandy kotlecików ale taki bardziej na ostro

CHIŃSKIE KOTLECIKI

2 podwójne piersi z kurczaka
3 cebule ( wg uznania jakie ma być ostre )
główka czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, maga
2 żółtka
2 ubite białka
2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki oleju

Pierś kroimy w kosteczkę. Dodajemy cebulkę pokrojoną i czosnek a następnie wszystkie przyprawy, olej i 2 żółtka. Zostawiamy na noc w lodówce. Na następny dzień dodajemy ubite białko i mąkę. Smażymy na głębokim oleju.

Ymmmmm pyszności :-)
 
właśnie zakupiłam na allegro barwniki w proszku, 10 kolorów, upiekę tęczowy biszkopt albo kilka cienkich kolorowych placków, przełożę kremem śmietanowym i gotowe:)
następny w kolejce jest tort-ser, tylko myszki dorobię.
zolty-ser.jpg
edit: to oczywiście przykładowe zdjęcie z internetu a nie moje dzieło ;-)
 
Ostatnia edycja:
Mina - fajny ten torcik....ja też tak eksperymentowałam :-D ale wychodzi Ci bardzo ładnie...może cukierenkę otworzysz co?
 
reklama
Ja tortu jeszcze w życiu sama nie piekłam. Olusiowi zawsze na urodziny zamawiam z jakimiś postaciami bajkowymi, ale może jestem jakaś dziwna ale ja tortów nie lubię i nigdy ich nie jem. Za to ciasta bardzo lubię :-)
 
Do góry