reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na różne pyszności

reklama
Mina, masz talent do tych wypieków :-) Ja nie raz miałam ochotę spróbować zrobić, ale tylko na chęciach się kończyło.

Ja za to mam ogromną ochotę na napoleonki :-)
 
Przepisy jednogarnkowe

[h=1]Meksykański kociołek[/h]Składniki:
50 dkg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 puszki fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów całych w zalewie
1 papryka
1 papryczka chili
koncentrat pomidorowy
bazylia
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebule podsmażyć, dodać mięso. Smażyć i mieszając ( można ulepić w mięso w małe kuleczki)aż straci różowy kolor. Podlać wodą i dusić mięso. Dodać pomidory w puszce. Dalej dusić. Pokroić w kostkę paprykę słodką i dodać do mięsa. Papryczkę pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa również. I dusić aż papryka zmięknie. Kiedy mięso jest miękkie dodać fasolę czerwoną. Oraz koncentrat pomidorowy dla smaku i koloru. Chwile poddusić jeśli potrawa nie jest zbyt ostra można dodać oprócz pieprzu szczyptę ostrej papryki w proszku. Przyprawić bazylią, solą i pieprzem. Można dodać również czosnek dla podkreślenia smaku i zapachu potrawy.
[h=1]Pyszne danie jednogarnkowe[/h]Składniki:
• 3 udka kurczaka lub piersi (może też być inne mięso)
• 2 szkl. ryżu
• 6 dużych marchewek
• sól, vegetka
• 1 duża cebula
• tłuszcz do smażenia
• bulion z kostki (ok.3 szklanki)

Wykonanie:
Mięso podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą doprawiając do smaku vegetką. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na jarzyniarce o grubych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem powstałym podczas smażenia mięsa.
Na mięso układamy warstwę z utartej marchewki. Tę z kolei zasypujemy ryżem. Całość zalewamy gorącym bulionem z kostki. Następnie garnek przykrywamy.
Stawiamy go na maleńkim ogniu i gotujemy, a właściwie parujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Po ugotowaniu nakładamy w ten sam sposób, co sałatkę warstwową. Najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.
Wtedy danie należy odsmażyć na patelni.
 
salatka z kurczakiem:
dwie piersi z kurczaka
przyprawa gyros/kebab
kapusta pekinska badz salata lodowa
puszka kukurydzy
2 lyzki majonezu lub jogurtu naturalnego
starta marchewka

kurczacze piersi pokroic w kosteczke przyprawic gyrosem lub kebabem (przyprawa oczywiscie;]) obsmazyc na patelni do zlocistego kolorku
salate kukurydze marchewke majonez i kusrczaka wrzucic do jednej miski zamieszac i gotowe pyszna jest robie raz w tyg bo mezasty uwielbia


salatka z makaronem
makaron-muszelki badz kokardki
bekon (wplastrach cienkich)
papryka slodka czerwona
curry
lyzka badz dwie majonezu

makaron ugotowac wrzucic domiski, bekonik pokroic w kosteczke-nie za drobna bo sie kurczy- i na blaszce wsadzic do piecyka i piec na tzw podeszwe (czyli az sie zeszkli taki skwarek ma sie zrobic;]), papryke kroimy w koste wszystko mieszamy w jednej misce w osobnym kubeczku mieszam majonez z odrobina curry zeby dobrze sie wymieszalo zmieszac z makaronem i gotowe-najlepsza jest na swierzo robiona bo jak postoi w lodowce to jakos tak smak traci jak dla mnie
 
Wielkanoc


Babka barwna



Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka wody
2 łyżki proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
1 - 2 łyżki kakao
zapach waniliowy

cukier puder do posypania ciasta bądź lukier lub polewa czekoladowa

Przepis: Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy olej, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy (miksujemy). Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i aromat waniliowy, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy kisiel cytrynowy w proszku, do drugiej - kisiel wiśniowy w proszku, a do trzeciej - kakao.

Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm wlewamy najpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto cytrynowe i na wierzch ciasto wiśniowe. Babkę pieczemy około 60 -70 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po ostudzeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, polać polewą i przybrać według uznania.
Podpowiedź: Do części ciasta możemy dodać swój ulubiony kisiel (np. truskawkowy).

Babkę możemy upiec również w prostokątnej formie, wtedy dla ułatwienia proponujemy wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Keks

Wyśmienite ciasto z bakaliami na Wielkanoc. Proste do zrobienia, bez dodatku tłuszczu.

Składniki:

1 szklanka z "czubkiem" mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)

Przepis: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec opruszone mąką bakalie.

Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.
Przepis na pyszną, kolorową babkę. Idealne ciasto na Wielkanoc.
 
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA

5-6 marchewek(ugotować i poktoic w plasterki)
puszka czerwonej fasoli.
puszka kukurydzy
20dag sera żółtego(pokroic w kosteczkę)
4-5 kabanosow(tez pokroić w plasterki)
majonez ,ketchub ,chilly

wymieszać wszystkie składniki ,z majonezu ,ketchupu i chili zrobic pikantny sos i zalać sałatke.
 
srniczek:-)

1/2 szkl pokruszonych ciasteczek (digestive nawet takie z tesco w czekoladzie)
50g roztopionego masla
ciasteczka zmieszac z maselkiem wylozyc na blaszke i wstawic do lodowki

50g kaszki mannej
1kg twarogu (ja kupuje ten w wiadereczku typowy niby na sernik)
20dag masla
25 dag cukru
4 jaja rozdzielone (ubic piane z bialek)
aromat,bakalie wg uznania
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 lyzeczka priszku do pieczenia

maslo rozetrzec z cukrem, dodac kaszke,proszek do pieczenia, make i ucierac. stopniowo dodawac twarog ciagle ucierajac. na koncu dodac bakalie i aromat i delikatnie (lyzka nie robotem) wmieszac ubita piane . mase wylac na podstawe z ciasteczek i piec ok 60-70 min w temp 175 stopni. studzic w wylaczonym piecyku
 

Kruchy placek z nadzieniem serowo-brzoskwiniowym



Ciasto:

-3 szkl.mąki pszennej
-20 dag margaryny
-5 żółtek
-5 łyżek cukru pudru
-1 łyżeczka prosz.do piecz.Z podanych składników szybko zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części w stosunku 2/3:1/3. Włożyć 1/3ciasta do zamrażalnika, a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia (25/40cm)

Nadzienie serowe:
-1 kg tłustego sera twarogowego
-1 jajko
-15 dag.margaryny
-1 szkl.cukru pudru
-1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanejSer zemleć. Margarynę utrzeć wraz z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę, wymieszać z serem i budyniem w proszku. Masę serową wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Nadzienie brzoskwiniowe:
-5 białek
-1 puszka brzoskwiń (85dag)
-1 szkl.cukru
-sólBrzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w plasterki i ułożyć równą warstwę na serze. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę i rozłożyć na brzoskwiniach.Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn i posypać nim pianę. Placek piec około godz. w piekarniku rozgrzanym do tem.170*C

Ciasto muszę przyznać że jest pracochłonne ale jest naprawdę pyszne.
Życzę Smacznego
 
reklama

Placek bezowy z migdałami



Ciasto:
-4 szkl.mąki
-1 i 1/2 margaryny
-9 żółtek
-1 łyżeczka prosz.do piecz.
Wszystkie składniki dobrze zagniatamy i dzielimy na 3 porcje (ciasto powinno być lepiące), wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do piecz. Podpiec 10-15 min.
Na podpieczone placki wykładamy masę bezową i pieczemy do zrumienienia około 30 min.
Jeśli ktoś lubi można jeden placek z masą bezową posypać zmielonymi orzechami i dopiero zapiec.

Masa bezowa:

-9 białek
-1 szkl. cukru
-2 cukry waniliowe
-ewentualnie 10 dag. zmielonych orzechów
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i pod koniec cukier waniliowy. Wymieszać i wykładać na podpieczone placki.

Krem:
-puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotową masę krówkową
-1 paczka migdałów (20-25dag.)
-2 i 1/2 łyżki kakao
-30 dag masła
-czekoladę mleczną np.Wedel
Puszkę mleka gotować 3h. Migdały podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor.
Do zmiksowanego masła dodać stopniowo wystudzone mleko. Odłożyć 4 łyżki kremu będą potrzebne na wierzch ciasta. Resztę masy podzielić na pół do jednej dodać kakao do drugiej większa część uprażonych i wystudzonych migdałów. Masą przekładamy wcześniej upieczone i wystudzone placki.

Warstwy:
1.placek bezowy
2.masa z migdałami
3.placek bezowy z orzechami
4.masa z kakao
5.placek bezowy
6.cienka warstwa masy jasnej (4 łyżki)
7.posypać resztą migdałów i starta czekoladą
 
Do góry