Wielkanoc
Babka barwna
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka wody
2 łyżki proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
1 - 2 łyżki kakao
zapach waniliowy
cukier puder do posypania ciasta bądź lukier lub polewa czekoladowa
Przepis: Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy olej, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy (miksujemy). Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i aromat waniliowy, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy kisiel cytrynowy w proszku, do drugiej - kisiel wiśniowy w proszku, a do trzeciej - kakao.
Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm wlewamy najpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto cytrynowe i na wierzch ciasto wiśniowe. Babkę pieczemy około 60 -70 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po ostudzeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, polać polewą i przybrać według uznania.
Podpowiedź: Do części ciasta możemy dodać swój ulubiony kisiel (np. truskawkowy).
Babkę możemy upiec również w prostokątnej formie, wtedy dla ułatwienia proponujemy wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Keks
Wyśmienite ciasto z bakaliami na Wielkanoc. Proste do zrobienia, bez dodatku tłuszczu.
Składniki:
1 szklanka z "czubkiem" mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)
Przepis: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec opruszone mąką bakalie.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.
Przepis na pyszną, kolorową babkę. Idealne ciasto na Wielkanoc.