ullana
Mamy październikowe 2007
- Dołączył(a)
- 4 Czerwiec 2007
- Postów
- 2 454
a ja dziś robię jajecznicę z pomidorami....mam na nią wielką ochotę, tylko nie wiem, czy się utrzyma
Paja - ja tez tak robię makaron ze szpinakiem, pychota i u mnie wszyscy lubią
a ja się podzielę przepisem do wykorzystania na najbliższe święta
Mazurek orzechowy – piankowy
W makutrze ucieramy na puch 3 surowe żółtka z 25 dag cukru pudru, dodając w czasie ucierania, małymi porcjami 12 dag masła.
Do masy, która powinna mieć kolor słomkowy, dodajemy 12 dag mąki pszennej i 25 dag zmielonych orzechów włoskich, i łącząc składniki, wyrabiamy jednolite ciasto.
Blachę do ciast mazurkowych, płaską prostokątną wykładamy opłatkiem lub łanie przyciętą jedną taflą wafla i równomiernie wykładamy ciasto, wygładzając powierzchnię nożem.
3 białka ubijamy na sztywna pianę, dodając w czasie ubijania 8 dag cukru pudru. Piana pokrywamy równomiernie ciasto i kładziemy na jej powierzchni, brzegiem, w niezbyt wielkich odstępach duże połówki orzechów włoskich.
Mazurek pieczemy w średnio gorącym piekarniku i pieczemy na delikatny złoty kolor, uważając, by się nie spiekł. Najlepiej upiec na 2 dni przed świętami, by dobrze skruszał.
na Wielkanoc zawsze jest ten mazurek obok innych mazurków, bo w moim domu jest zwykle 1-2 baby i z 4-5 mazurków
Paja - ja tez tak robię makaron ze szpinakiem, pychota i u mnie wszyscy lubią
a ja się podzielę przepisem do wykorzystania na najbliższe święta
Mazurek orzechowy – piankowy
W makutrze ucieramy na puch 3 surowe żółtka z 25 dag cukru pudru, dodając w czasie ucierania, małymi porcjami 12 dag masła.
Do masy, która powinna mieć kolor słomkowy, dodajemy 12 dag mąki pszennej i 25 dag zmielonych orzechów włoskich, i łącząc składniki, wyrabiamy jednolite ciasto.
Blachę do ciast mazurkowych, płaską prostokątną wykładamy opłatkiem lub łanie przyciętą jedną taflą wafla i równomiernie wykładamy ciasto, wygładzając powierzchnię nożem.
3 białka ubijamy na sztywna pianę, dodając w czasie ubijania 8 dag cukru pudru. Piana pokrywamy równomiernie ciasto i kładziemy na jej powierzchni, brzegiem, w niezbyt wielkich odstępach duże połówki orzechów włoskich.
Mazurek pieczemy w średnio gorącym piekarniku i pieczemy na delikatny złoty kolor, uważając, by się nie spiekł. Najlepiej upiec na 2 dni przed świętami, by dobrze skruszał.
na Wielkanoc zawsze jest ten mazurek obok innych mazurków, bo w moim domu jest zwykle 1-2 baby i z 4-5 mazurków