reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na różne pyszności

za każdym razem jadałam i nigdy nikt mi nic nie mówił na ten temat zresztą ja go jadam może raz na 3-4 msc ( zapewne chodzi o fakt że tuńczyki magazynują rtęć w sobie ale no nie ma co się aż tak bać :) stale się go nie je a pomimo tego wszystkiego są też zdrowe ;) )
 
reklama
Rolada z sera żółtego

30-40 dag żółtego sera np.gouda
3 jajka na twardo
serek topiony (prostokąt)-3 szt
pokrojona w kostkę szynka i,papryka konserwowa
,pieczarki
,szczypiorek

Ser włożyć do woreczka foliowego (ja kupuję ser w opakowaniu próżniowym) i włożyć do wrzątku na ok.pół
godziny , aby zmiękł .-niech pyka delikatnie na kuchence

Serek połączyć z dodatkami .
Kiedy ser jest już miękki,wyjmujemy z woreczka i rozwałkowujemy go na prostokąt ( najlepiej robić to
na posmarowanym olejem blacie , wałek też posmarować - wtedy ser się nie
przykleja ) , rozsmarować farsz i zwinąć roladę . Zawinąć w ściereczkę lub folię aluminiową
włożyć do lodówki na 2-3 godziny

Farsz można przygotować z dowolnych składników,np. szynki i papryki,ważne aby baza do farszu był serek topiony lub masło.
 
@##############
SERNIK BEZ SERA

CIASTO:

- 5 jajek (żółtek), białka zostawić do masy
- 3 szkl. mąki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru

Ciasto zagnieść jak na kruche. Większą część wyłożyć na blaszkę, pozostałą włożyć do zamrażalnika.

MASA:

- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3 duże śmietany 18%

Pianę ubić na sztywno, dodać cukier. Następnie dodać śmietanę i budynie,
wymieszać. Wylać na ciasto a zamrożoną część ciasto zetrzeć na tarce na
masę serową.
Ubić białka na sztywno, dodać cukier, śmietane i budynie- UCIERAĆ!!!
Utartą mase wylać na ciasto, na wierzch zetrzeć drugą część z
zamrażalnika. PIEC 50 MIN. W TEMP. 180
^^^^^^^^^^
Ciasto z almette

- 3szkl mąki tortowej
-2 szkl. cukru
- 3 jajka jak małe to 4
-3 płaskie łyżeczki sody
- puszka ananasów (pokrojone w kostkę wlać z sokiem do ciasta)
- 10 dkg orzechów włoskich
-10 dkg rodzynek
wszystko razem wymieszac i do pieca po upieczeniu ma byc ciemno brazowe
masa do polania
serek almette smietankowy( )
10 dkg masła
1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
wszystko zagotować w rondelku
łyżeczka żelatyny namoczyć i dodać już po zagotowaniu masy
 
Sandy, my robimy prawie identyczne te kotlety tylko do piersi dodajemy pokrojone pieczarki :-) U nas w domu mówimy na to "placki kotletowe", wychodzą pyszne :-)
 
Te kotleciki u tesciowej jadlam i sa pyszne, sama nigdy nie próbowalam a komponowac mozna wg swoich upodobań.
 
Ja znam podobny przepis na placki kotletowe, ale zamiast podanych warzyw wrzuca się pokrojony w kostkę serek żółty - bomba kaloryczna straszna, ale za to jak smakuje :-D

Jeśli chodzi o szybki obiad to ja często robię makaron z jakimś sosem. Ukochany to szpinakowy:

Rozpuszczam w rondelku masło, dodaję posiekaną cebulkę i zrumieniam. Szpinak (najlepiej świeży w liściach, ale w zimie mrożonka) wrzucam na cebulkę i duszę do miękkości. Dodaję sól, pieprz, gałkę muszkatołową, duuuuużo czosnku i pokrojoną w kostkę fetę i 2/3 trójkąciki serka topionego (śmietankowy albo ze szczypiorkiem). Duszę jeszcze chwilkę i dodaję śmietany. Gotuję makaron tagiatelle, odsączam i dorzucam do sosu - mieszam i na talerz, pychotka!!!
 
reklama
Ja na te placki kotletowe mam taką proporcję: pojedyncza pierś z kurczaka, jajko, łyżka kartoflanki, łyżka majonezu. Jak robię z jednej piersi, to zawsze jeszcze coś daję (żeby były sytsze) - pieczarki, ser żółty, paprykę - co kto lubi:-)
Sandy, ja ten sernik bez sera robiłam w zeszłym roku na święta, ale miałam przepis na MEGA OGROMNĄ porcję - z 10 jaj, 4 dużych śmietan... Że też nie przyszło mi do głowy, żeby zmniejszyć te proporcje:-D
Ja sobie powekowałam pomidory w słojach. I teraz jak chcę szybki obiad to wyciągam, wrzucam do rondla z cebulką i czosnkiem i co tam jeszcze chcę i mam gotowy, domowy sos do makaronu :-)
 
Do góry