reklama
Misialina
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Sierpień 2010
- Postów
- 2 208
SKRZYDEŁKA NA RYŻU
SKŁADNIKI:
1 KG skrzydełek (ok 10-12 szt)
2 ząbki czosnku
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka, sól, pieprz---------->tymi składnikami należy natrzeć umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym skrzydełka, odstawić na 1-2 godziny do lodówki
SOS:
ząbek czosnku
6 szkalnek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 kostka masła
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek keczupu
Surowy ryż (2 szklanki, najlepeij paraboliczny) wsypujemy na blachę, na wierzch wykładamy pokrojone w plastry 2 duże cebule a następnie skrzydełka. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę
Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok200 st) i pieczemy 1 godz i 20 min...
Gdy skrzydełka się lekko zrumienią odwracam na druga stronę
SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
1 KG skrzydełek (ok 10-12 szt)
2 ząbki czosnku
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka, sól, pieprz---------->tymi składnikami należy natrzeć umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym skrzydełka, odstawić na 1-2 godziny do lodówki
SOS:
ząbek czosnku
6 szkalnek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 kostka masła
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek keczupu
Surowy ryż (2 szklanki, najlepeij paraboliczny) wsypujemy na blachę, na wierzch wykładamy pokrojone w plastry 2 duże cebule a następnie skrzydełka. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę
Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok200 st) i pieczemy 1 godz i 20 min...
Gdy skrzydełka się lekko zrumienią odwracam na druga stronę
SMACZNEGO
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Misialina
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Sierpień 2010
- Postów
- 2 208
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ZAKWAS DO CHLEBA
ja przepis na zakwas znalazłam tutaj a do tego dużo przepisów i porad chlebpolski.pl
ja przepis na zakwas znalazłam tutaj a do tego dużo przepisów i porad chlebpolski.pl
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Misialina
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Sierpień 2010
- Postów
- 2 208
BUŁECZKI ŚNIADANIOWE
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 białko
2 łyżeczki soli
1-2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
5 szklanek mąki
1 opakowanie drożdży suszonych
Ciasto zarobić, pozostawić do wyrośnięcia...potem uformować bułeczki i poukładac na blaszce wyłożonej pergaminem...posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w temp 200st ok 20-25 min
Ciasto robiła mi maszyna...dla tych co nie mają proszę zrobić zaczyn z wody cukru i drożdży
Bułeczki są tak pyszne że wystarczy posmarowac masełkiem...
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 białko
2 łyżeczki soli
1-2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
5 szklanek mąki
1 opakowanie drożdży suszonych
Ciasto zarobić, pozostawić do wyrośnięcia...potem uformować bułeczki i poukładac na blaszce wyłożonej pergaminem...posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w temp 200st ok 20-25 min
Ciasto robiła mi maszyna...dla tych co nie mają proszę zrobić zaczyn z wody cukru i drożdży
Bułeczki są tak pyszne że wystarczy posmarowac masełkiem...
Ostatnio edytowane przez moderatora:
katamisz
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Grudzień 2010
- Postów
- 2 067
OSZUKANE GOŁĄBKI
wg przepisu Katamisz
Potrzebne produkty:
Ryż gotujemy na sypko i przekładamy go do dużej miski. Dodajemy mięso mielone, kapustę, jajka i kaszę mannę i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę mięsno-ryżową dokładnie wyrabiamy aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i skleiły. Z uzyskanej masy formujemy podłużne, jednakowej długości klopsiki, które obtaczamy w mące.
Wyjmujemy patelnię i gołąbki-klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru. Następnie usmażone gołąbki przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (może to być przecier pomidorowy, który ja wolę
). Gotujemy około 30 minut i podajemy na talerzach z surówką.
Smacznego!
wg przepisu Katamisz
Potrzebne produkty:
- 1 kg kapusty włoskiej
- szklanka ryżu
- 1 kg mięsa mielonego
- 3 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz
Ryż gotujemy na sypko i przekładamy go do dużej miski. Dodajemy mięso mielone, kapustę, jajka i kaszę mannę i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę mięsno-ryżową dokładnie wyrabiamy aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i skleiły. Z uzyskanej masy formujemy podłużne, jednakowej długości klopsiki, które obtaczamy w mące.
Wyjmujemy patelnię i gołąbki-klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru. Następnie usmażone gołąbki przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (może to być przecier pomidorowy, który ja wolę
Smacznego!
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Misialina
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Sierpień 2010
- Postów
- 2 208
CHLEBEK NA ZAKWASIE DO ŻURKU
250 ml ciepłej wody
100 ml zakwasu żurkowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
550 g mąki typ 650
4 łyżki mąki żytniej
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Piec w programie najdłuższym czyli 4...Smacznego!
p.s proszę zachować kolejność wsypywania produktów do maszyny!
250 ml ciepłej wody
100 ml zakwasu żurkowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
550 g mąki typ 650
4 łyżki mąki żytniej
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Piec w programie najdłuższym czyli 4...Smacznego!
p.s proszę zachować kolejność wsypywania produktów do maszyny!
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE
Dziewczynki chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na pizzę na cienkim cieście-wypróbowałam już masę przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy i najszybszy:ciasto jest pyszne, a pizza lepsza niż z pizzerii. Polecam
14g drożdży rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody. Do miski wspypać 1,5 szklanki mąki, dodać rozczyn z drożdży, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Ciasto ugniatać 10 minut-aż będzie odchodzić od rąk. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 15 minut. Rozwałkować cieniutko na okrągło-brzegi lekko zawinąć, żeby były grubsze. ja robię to na dużej blaszce, która jest w wyposażeniu piekarnika (zanim położę ciasto, smaruję ją olejem). Piec 12-15 minut w 230 stopniach.
Składniki oczywiście według uznania.
SOS POMIDOROWY
Dodam jeszcze przepis na pyszny sos pomidorowy, którym smaruje ciasto:mały słoiczek koncentratu pomidorowego podsmażyć delikatnie, dodać wycisnięty ząbek czosnku, łyżkę oregano i łyżkę bazylii (suszone), sól, pieprz. Zdjąć z ognia:jak lekko przestygnie (żeby sos się nie zważył) dodać mały jogurt naturalny-wymieszać.
Smacznego Jeśli ktoś wypróbuje, czekam na relację czy smakowało
Dziewczynki chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na pizzę na cienkim cieście-wypróbowałam już masę przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy i najszybszy:ciasto jest pyszne, a pizza lepsza niż z pizzerii. Polecam
14g drożdży rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody. Do miski wspypać 1,5 szklanki mąki, dodać rozczyn z drożdży, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Ciasto ugniatać 10 minut-aż będzie odchodzić od rąk. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 15 minut. Rozwałkować cieniutko na okrągło-brzegi lekko zawinąć, żeby były grubsze. ja robię to na dużej blaszce, która jest w wyposażeniu piekarnika (zanim położę ciasto, smaruję ją olejem). Piec 12-15 minut w 230 stopniach.
Składniki oczywiście według uznania.
SOS POMIDOROWY
Dodam jeszcze przepis na pyszny sos pomidorowy, którym smaruje ciasto:mały słoiczek koncentratu pomidorowego podsmażyć delikatnie, dodać wycisnięty ząbek czosnku, łyżkę oregano i łyżkę bazylii (suszone), sól, pieprz. Zdjąć z ognia:jak lekko przestygnie (żeby sos się nie zważył) dodać mały jogurt naturalny-wymieszać.
Smacznego Jeśli ktoś wypróbuje, czekam na relację czy smakowało
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PĄCZKI
Pączki mojej mamy :-)
Składniki:
[są podane w proporcjach; jeśli wziąć kilogram mąki, mleka będzie 30 dkg; w nawiasach podane wyjaśnienia w przypadku wzięcia kilograma mąki]
* 1,00 mąka
* 0,30 mleko
* 0,04 drożdże
* 0,16 cukier [niecała szklanka]
* 0,35 jajka [7sztuk]
* 0,10 margaryna
* 0,01 sól [szczypta]
* wanilia [cukier wanilinowy]
* esencja pomarańczowa
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozdrobnić z odrobiną ciepłego mleka. Poczekać, aż "ruszą" w kubku. Od brzegu miski zrobić zagłębienie w mące i wlać tam drożdże. Wymieszać z częścią mąki na rzadkie ciasto, zostawić.
Osobno utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodawać sól, aromat i mleko. Wszystko przelać do miski z mąką i zaczynem. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną margarynę. Wymieszać. Dobrze wyrobić. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia [ewentualnie przykryć ścierką]. Po wyrośnięciu ponownie wyrobić i znów odstawić do wyrośnięcia.
Przełożyć wyrośnięte ciasto na stolnicę i wyrabiać pączki. Zostawić je do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte kłaść do rozgrzanego tłuszczu "na plecy" - tj. odwrotnie, niż leżały do wyrośnięcia. Po usmażeniu na obu stronach, dekorować lub szprycować marmoladą.
Pączusie wychodzą rewelacyjne, choć trochę czasu zajmuje ich przygotowanie. Sama nie robiłam, ale mojej mamie wychodzą genialne :-)
edit.: Robiłam! Czasu trochę wymagają, ale jakie dobre wychodzą!
Pączki mojej mamy :-)
Składniki:
[są podane w proporcjach; jeśli wziąć kilogram mąki, mleka będzie 30 dkg; w nawiasach podane wyjaśnienia w przypadku wzięcia kilograma mąki]
* 1,00 mąka
* 0,30 mleko
* 0,04 drożdże
* 0,16 cukier [niecała szklanka]
* 0,35 jajka [7sztuk]
* 0,10 margaryna
* 0,01 sól [szczypta]
* wanilia [cukier wanilinowy]
* esencja pomarańczowa
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozdrobnić z odrobiną ciepłego mleka. Poczekać, aż "ruszą" w kubku. Od brzegu miski zrobić zagłębienie w mące i wlać tam drożdże. Wymieszać z częścią mąki na rzadkie ciasto, zostawić.
Osobno utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodawać sól, aromat i mleko. Wszystko przelać do miski z mąką i zaczynem. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną margarynę. Wymieszać. Dobrze wyrobić. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia [ewentualnie przykryć ścierką]. Po wyrośnięciu ponownie wyrobić i znów odstawić do wyrośnięcia.
Przełożyć wyrośnięte ciasto na stolnicę i wyrabiać pączki. Zostawić je do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte kłaść do rozgrzanego tłuszczu "na plecy" - tj. odwrotnie, niż leżały do wyrośnięcia. Po usmażeniu na obu stronach, dekorować lub szprycować marmoladą.
Pączusie wychodzą rewelacyjne, choć trochę czasu zajmuje ich przygotowanie. Sama nie robiłam, ale mojej mamie wychodzą genialne :-)
edit.: Robiłam! Czasu trochę wymagają, ale jakie dobre wychodzą!
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
SZPRYCOWANIE PĄCZKÓW MARMOLADĄ
Cóż, sprawa jest prosta. Moja mama robi to domowym sposobem. Na strzykawkę 20ml zakładała uciętą słomkę. Można wyjąć tłok i napakować marmoladki, założyć tłok, przekłuwać pączusia słomką i wstrzykiwać porcje dżemu.
Cholerka, ale mi narobiłyście smaka! Chyba w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić - na początek z połowy porcji, bo nie wystoję przy takiej ilości pączków
Cóż, sprawa jest prosta. Moja mama robi to domowym sposobem. Na strzykawkę 20ml zakładała uciętą słomkę. Można wyjąć tłok i napakować marmoladki, założyć tłok, przekłuwać pączusia słomką i wstrzykiwać porcje dżemu.
Cholerka, ale mi narobiłyście smaka! Chyba w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić - na początek z połowy porcji, bo nie wystoję przy takiej ilości pączków
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 13
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 46
- Wyświetleń
- 9 tys
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 189 tys
- Odpowiedzi
- 64
- Wyświetleń
- 12 tys
- Odpowiedzi
- 18
- Wyświetleń
- 11 tys
A
Podziel się: