reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

przelicznik drożdży

drożdże suszone = drożdże świeże

3/4 łyżeczki = 1/2 łyżeczki
1 łyżeczka = 3/4 łyżeczki
1 i 1/2 łyżeczki = 1 łyżeczka
2 i 1/4 łyżeczki = 1 i 1/2 łyżeczki
1 łyżka = 2 łyżeczki
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
SKRZYDEŁKA NA RYŻU

SKŁADNIKI:
1 KG skrzydełek (ok 10-12 szt)
2 ząbki czosnku
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka, sól, pieprz---------->tymi składnikami należy natrzeć umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym skrzydełka, odstawić na 1-2 godziny do lodówki

SOS:
ząbek czosnku
6 szkalnek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 kostka masła
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek keczupu

Surowy ryż (2 szklanki, najlepeij paraboliczny) wsypujemy na blachę, na wierzch wykładamy pokrojone w plastry 2 duże cebule a następnie skrzydełka. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę
Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok200 st) i pieczemy 1 godz i 20 min...
Gdy skrzydełka się lekko zrumienią odwracam na druga stronę
SMACZNEGO
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ZAKWAS DO CHLEBA
ja przepis na zakwas znalazłam tutaj a do tego dużo przepisów i porad :D chlebpolski.pl
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 białko
2 łyżeczki soli
1-2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
5 szklanek mąki
1 opakowanie drożdży suszonych

Ciasto zarobić, pozostawić do wyrośnięcia...potem uformować bułeczki i poukładac na blaszce wyłożonej pergaminem...posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w temp 200st ok 20-25 min

Ciasto robiła mi maszyna...dla tych co nie mają proszę zrobić zaczyn z wody cukru i drożdży

Bułeczki są tak pyszne że wystarczy posmarowac masełkiem...
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
OSZUKANE GOŁĄBKI
wg przepisu Katamisz

Potrzebne produkty:


  • 1 kg kapusty włoskiej
  • szklanka ryżu
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz
Kapustę włoską (może też użyć startej na tarce kapusty białej) drobno siekamy, solimy i odstawiamy na około 40 minut. W tym czasie kapusta (za sprawą soli) wypuści soki dlatego odciskamy ją.
Ryż gotujemy na sypko i przekładamy go do dużej miski. Dodajemy mięso mielone, kapustę, jajka i kaszę mannę i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę mięsno-ryżową dokładnie wyrabiamy aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i skleiły. Z uzyskanej masy formujemy podłużne, jednakowej długości klopsiki, które obtaczamy w mące.
Wyjmujemy patelnię i gołąbki-klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru. Następnie usmażone gołąbki przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (może to być przecier pomidorowy, który ja wolę
icon_smile.gif
). Gotujemy około 30 minut i podajemy na talerzach z surówką.
Smacznego!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CHLEBEK NA ZAKWASIE DO ŻURKU

250 ml ciepłej wody
100 ml zakwasu żurkowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
550 g mąki typ 650
4 łyżki mąki żytniej
1,5 łyżeczki suszonych drożdży

Piec w programie najdłuższym czyli 4...Smacznego!
p.s proszę zachować kolejność wsypywania produktów do maszyny!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE

Dziewczynki chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na pizzę na cienkim cieście-wypróbowałam już masę przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy i najszybszy:ciasto jest pyszne, a pizza lepsza niż z pizzerii. Polecam:)
14g drożdży rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody. Do miski wspypać 1,5 szklanki mąki, dodać rozczyn z drożdży, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Ciasto ugniatać 10 minut-aż będzie odchodzić od rąk. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 15 minut. Rozwałkować cieniutko na okrągło-brzegi lekko zawinąć, żeby były grubsze. ja robię to na dużej blaszce, która jest w wyposażeniu piekarnika (zanim położę ciasto, smaruję ją olejem). Piec 12-15 minut w 230 stopniach.
Składniki oczywiście według uznania.
SOS POMIDOROWY
Dodam jeszcze przepis na pyszny sos pomidorowy, którym smaruje ciasto:mały słoiczek koncentratu pomidorowego podsmażyć delikatnie, dodać wycisnięty ząbek czosnku, łyżkę oregano i łyżkę bazylii (suszone), sól, pieprz. Zdjąć z ognia:jak lekko przestygnie (żeby sos się nie zważył) dodać mały jogurt naturalny-wymieszać.
Smacznego :) Jeśli ktoś wypróbuje, czekam na relację czy smakowało :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PĄCZKI

Pączki mojej mamy :-)
Składniki:
[są podane w proporcjach; jeśli wziąć kilogram mąki, mleka będzie 30 dkg; w nawiasach podane wyjaśnienia w przypadku wzięcia kilograma mąki]

* 1,00 mąka
* 0,30 mleko
* 0,04 drożdże
* 0,16 cukier [niecała szklanka]
* 0,35 jajka [7sztuk]
* 0,10 margaryna
* 0,01 sól [szczypta]
* wanilia [cukier wanilinowy]
* esencja pomarańczowa

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozdrobnić z odrobiną ciepłego mleka. Poczekać, aż "ruszą" w kubku. Od brzegu miski zrobić zagłębienie w mące i wlać tam drożdże. Wymieszać z częścią mąki na rzadkie ciasto, zostawić.
Osobno utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodawać sól, aromat i mleko. Wszystko przelać do miski z mąką i zaczynem. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną margarynę. Wymieszać. Dobrze wyrobić. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia [ewentualnie przykryć ścierką]. Po wyrośnięciu ponownie wyrobić i znów odstawić do wyrośnięcia.
Przełożyć wyrośnięte ciasto na stolnicę i wyrabiać pączki. Zostawić je do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte kłaść do rozgrzanego tłuszczu "na plecy" - tj. odwrotnie, niż leżały do wyrośnięcia. Po usmażeniu na obu stronach, dekorować lub szprycować marmoladą.

Pączusie wychodzą rewelacyjne, choć trochę czasu zajmuje ich przygotowanie. Sama nie robiłam, ale mojej mamie wychodzą genialne :-)

edit.: Robiłam! Czasu trochę wymagają, ale jakie dobre wychodzą! :-D
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
SZPRYCOWANIE PĄCZKÓW MARMOLADĄ

Cóż, sprawa jest prosta. Moja mama robi to domowym sposobem. Na strzykawkę 20ml zakładała uciętą słomkę. Można wyjąć tłok i napakować marmoladki, założyć tłok, przekłuwać pączusia słomką i wstrzykiwać porcje dżemu.

Cholerka, ale mi narobiłyście smaka! Chyba w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić - na początek z połowy porcji, bo nie wystoję przy takiej ilości pączków :-p
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry