reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

przelicznik drożdży

drożdże suszone = drożdże świeże

3/4 łyżeczki = 1/2 łyżeczki
1 łyżeczka = 3/4 łyżeczki
1 i 1/2 łyżeczki = 1 łyżeczka
2 i 1/4 łyżeczki = 1 i 1/2 łyżeczki
1 łyżka = 2 łyżeczki
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
SKRZYDEŁKA NA RYŻU

SKŁADNIKI:
1 KG skrzydełek (ok 10-12 szt)
2 ząbki czosnku
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka, sól, pieprz---------->tymi składnikami należy natrzeć umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym skrzydełka, odstawić na 1-2 godziny do lodówki

SOS:
ząbek czosnku
6 szkalnek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 kostka masła
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek keczupu

Surowy ryż (2 szklanki, najlepeij paraboliczny) wsypujemy na blachę, na wierzch wykładamy pokrojone w plastry 2 duże cebule a następnie skrzydełka. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę
Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok200 st) i pieczemy 1 godz i 20 min...
Gdy skrzydełka się lekko zrumienią odwracam na druga stronę
SMACZNEGO
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ZAKWAS DO CHLEBA
ja przepis na zakwas znalazłam tutaj a do tego dużo przepisów i porad :D chlebpolski.pl
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 białko
2 łyżeczki soli
1-2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
5 szklanek mąki
1 opakowanie drożdży suszonych

Ciasto zarobić, pozostawić do wyrośnięcia...potem uformować bułeczki i poukładac na blaszce wyłożonej pergaminem...posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w temp 200st ok 20-25 min

Ciasto robiła mi maszyna...dla tych co nie mają proszę zrobić zaczyn z wody cukru i drożdży

Bułeczki są tak pyszne że wystarczy posmarowac masełkiem...
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
OSZUKANE GOŁĄBKI
wg przepisu Katamisz

Potrzebne produkty:


  • 1 kg kapusty włoskiej
  • szklanka ryżu
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz
Kapustę włoską (może też użyć startej na tarce kapusty białej) drobno siekamy, solimy i odstawiamy na około 40 minut. W tym czasie kapusta (za sprawą soli) wypuści soki dlatego odciskamy ją.
Ryż gotujemy na sypko i przekładamy go do dużej miski. Dodajemy mięso mielone, kapustę, jajka i kaszę mannę i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę mięsno-ryżową dokładnie wyrabiamy aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i skleiły. Z uzyskanej masy formujemy podłużne, jednakowej długości klopsiki, które obtaczamy w mące.
Wyjmujemy patelnię i gołąbki-klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru. Następnie usmażone gołąbki przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (może to być przecier pomidorowy, który ja wolę
icon_smile.gif
). Gotujemy około 30 minut i podajemy na talerzach z surówką.
Smacznego!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CHLEBEK NA ZAKWASIE DO ŻURKU

250 ml ciepłej wody
100 ml zakwasu żurkowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
550 g mąki typ 650
4 łyżki mąki żytniej
1,5 łyżeczki suszonych drożdży

Piec w programie najdłuższym czyli 4...Smacznego!
p.s proszę zachować kolejność wsypywania produktów do maszyny!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE

Dziewczynki chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na pizzę na cienkim cieście-wypróbowałam już masę przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy i najszybszy:ciasto jest pyszne, a pizza lepsza niż z pizzerii. Polecam:)
14g drożdży rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody. Do miski wspypać 1,5 szklanki mąki, dodać rozczyn z drożdży, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Ciasto ugniatać 10 minut-aż będzie odchodzić od rąk. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 15 minut. Rozwałkować cieniutko na okrągło-brzegi lekko zawinąć, żeby były grubsze. ja robię to na dużej blaszce, która jest w wyposażeniu piekarnika (zanim położę ciasto, smaruję ją olejem). Piec 12-15 minut w 230 stopniach.
Składniki oczywiście według uznania.
SOS POMIDOROWY
Dodam jeszcze przepis na pyszny sos pomidorowy, którym smaruje ciasto:mały słoiczek koncentratu pomidorowego podsmażyć delikatnie, dodać wycisnięty ząbek czosnku, łyżkę oregano i łyżkę bazylii (suszone), sól, pieprz. Zdjąć z ognia:jak lekko przestygnie (żeby sos się nie zważył) dodać mały jogurt naturalny-wymieszać.
Smacznego :) Jeśli ktoś wypróbuje, czekam na relację czy smakowało :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PĄCZKI

Pączki mojej mamy :-)
Składniki:
[są podane w proporcjach; jeśli wziąć kilogram mąki, mleka będzie 30 dkg; w nawiasach podane wyjaśnienia w przypadku wzięcia kilograma mąki]

* 1,00 mąka
* 0,30 mleko
* 0,04 drożdże
* 0,16 cukier [niecała szklanka]
* 0,35 jajka [7sztuk]
* 0,10 margaryna
* 0,01 sól [szczypta]
* wanilia [cukier wanilinowy]
* esencja pomarańczowa

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozdrobnić z odrobiną ciepłego mleka. Poczekać, aż "ruszą" w kubku. Od brzegu miski zrobić zagłębienie w mące i wlać tam drożdże. Wymieszać z częścią mąki na rzadkie ciasto, zostawić.
Osobno utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodawać sól, aromat i mleko. Wszystko przelać do miski z mąką i zaczynem. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną margarynę. Wymieszać. Dobrze wyrobić. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia [ewentualnie przykryć ścierką]. Po wyrośnięciu ponownie wyrobić i znów odstawić do wyrośnięcia.
Przełożyć wyrośnięte ciasto na stolnicę i wyrabiać pączki. Zostawić je do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte kłaść do rozgrzanego tłuszczu "na plecy" - tj. odwrotnie, niż leżały do wyrośnięcia. Po usmażeniu na obu stronach, dekorować lub szprycować marmoladą.

Pączusie wychodzą rewelacyjne, choć trochę czasu zajmuje ich przygotowanie. Sama nie robiłam, ale mojej mamie wychodzą genialne :-)

edit.: Robiłam! Czasu trochę wymagają, ale jakie dobre wychodzą! :-D
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
SZPRYCOWANIE PĄCZKÓW MARMOLADĄ

Cóż, sprawa jest prosta. Moja mama robi to domowym sposobem. Na strzykawkę 20ml zakładała uciętą słomkę. Można wyjąć tłok i napakować marmoladki, założyć tłok, przekłuwać pączusia słomką i wstrzykiwać porcje dżemu.

Cholerka, ale mi narobiłyście smaka! Chyba w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić - na początek z połowy porcji, bo nie wystoję przy takiej ilości pączków :-p
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry