reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pyszności - kulinarne przepisy listopadówek :-)

sluchajcie mam problem :D znacie jakis sprawdzony pyyyszny przepis na barszcz czerwony? lubie ten co jest robiony u mnie w domu, ale slyszalam ze jest jakis przepis na taki prawdziwyy z jabłkiem tartym i w ogole. Chodzi za mna juz dawno :>

reklama
Wklejam tutaj przepis od LLF na ciasto marchewkowe, zeby sie nie zapodzial :)

[FONT=&quot]Ciasto marchewkowe[/FONT]

[FONT=&quot]4 całe jaja [/FONT]
[FONT=&quot]2 szklanki cukru [/FONT]
[FONT=&quot]2 szklanki mąki[/FONT]
[FONT=&quot] 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia [/FONT]
[FONT=&quot]2 łyżeczki cynamonu [/FONT]
[FONT=&quot]1,5 szklanki oleju[/FONT]
[FONT=&quot]2 szklanki marchwi utartej (może być trochę więcej)[/FONT]
[FONT=&quot]Orzechy, rodzynki, suszone morele, pestki słonecznika – co tam się chce [/FONT]J

[FONT=&quot]Jajka utrzeć z cukrem i powoli dodawać inne składniki mieszając. Na końcu dodać 2 szklanki utartej marchwi (ja daję z czubkiem) oraz np. orzechy włoskie, rodzynki, migdały , pokrojone suszone morele , pokrojone suszone figi. Ja dodaje bardzo dużo orzechów i pestek słonecznika!! [/FONT]

[FONT=&quot]W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st C.[/FONT]
[FONT=&quot]Do gorącego wstawić foremkę średniej wielkości wypełnioną do ¾ objętości. Piec około 50 minut . Po tym czasie sprawdzić patykiem czy nie jest surowe. [/FONT]

joasia,proszę oto przepis na zalewajkę na wędzonym boczku :)

Zakupy:
-ok 1 kg ziemniaków
-laska kiełbasy(ja kupuję wiejską lub czosnkową)
-ok 0,8kg wędzonego surowego boczku
-1 butelka barszczu białego
-1,5 łyżki śmietany 18%
-1/2 główki czosnku
-2 kostki rosołowe
-wegeta,liść laurowy,pieprz,czosnek granulowany,majeranek
-kawałek słoniny
-1 średnia cebula

Przygotowanie:
-Ziemniaczki kroimy w kosteczkę,zalewamy wodą i wstawiamy na gaz.
-Boczek i kiełbasę kroimy na większą kostkę-połowę pokrojonego boczku wrzucamy na patelnię by się przysmażył-dodajemy do niego pokrojoną kiełbaskę
-Gdy ziemniaki zaczną się gotować wrzucamy pokrojony czosnek,kostki rosołowe,liście laurowe,dodajemy wegetę i wrzucamy surowy pokrojony boczek.Wszystko na małym ogniu gotujemy do czasu gdy ziemniaki będą miękkie.
-Wlewamy butelkę barszczu białego,dodajemy śmietanę-chwilkę gotujemy
-wrzucamy podsmażony boczek z kiełbaską
-Dodajemy pieprz,czosnek granulowany .Gotujemy jeszcze wszystko na małym ogniu ok 10 minut

Smalec:
-słoninę kroimy w mała kosteczkę,podsmażamy na odrobinie oleju
-na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę,dodajemy troszkę soli.smażymy na małym ogniu aż cebulka będzie miękka.
Gdy zastygnie smarujemy chlebek i podajemy z zupką :)

SMACZNEGO!!!
Pychota,ja właśnie zjadłam :p

Ja jestem padnięta- jak to już pisałam ostatnio i zjadłam kaszę bo nie chce mi się stać przy piecu.

Ale jakbym miała czas .... to udusiłabym mięsko z grzybkami do tej kaszy lub makaronu... albo zrobiła ogórkową bo dawno nie jadłam, albo indyka z ryżem i np. zielonymi warzywami Frosty... no ale się mi nie chciało a mój R. wróci późno i pewnie nie będzie jadł :)

własnie gotuję rosół :)
macie jakieś pomysły co potem zrobić z mięsem kurczaka, żeby było ładnie i smacznie? Bo taki gotowany to mi się nie podoba...

własnie gotuję rosół :)
macie jakieś pomysły co potem zrobić z mięsem kurczaka, żeby było ładnie i smacznie? Bo taki gotowany to mi się nie podoba...

Ja zazwyczaj robię coś w stylu risotto. Podsmażam cebulkę i dodaję np pora/paprykę/marchewkę/pieczarki/pomidory zależy na co mam ochotę lub co aktualnie mam w domu,do tego kurczak z rosołu-dolewam troszkę rosołu i dusze przez chwilę,dodaję ugotowany ryż i gotowe. Smacznie i szybko.

Dostalam w prezencie blender do koktaili i mam ochote na jakies owocowe smoothie ale brak pomyslow.. :) wiem, ze duzo tego w necie, ale moze macie jakies swoje ulubione, ktore mozecie polecic? :)

reklama
Elzu nie polecę za bardzo bo ja tylko brzoskwinie uwielbiam, ale za to zrobię off topic i napiszę że Ci maleństwo przeskoczyło na 9 miesiąc :cool2: masakra jak to zleciało....