reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pyszności - kulinarne przepisy listopadówek :-)

sluchajcie mam problem :D znacie jakis sprawdzony pyyyszny przepis na barszcz czerwony? lubie ten co jest robiony u mnie w domu, ale slyszalam ze jest jakis przepis na taki prawdziwyy z jabłkiem tartym i w ogole. Chodzi za mna juz dawno :>

reklama
Wklejam tutaj przepis od LLF na ciasto marchewkowe, zeby sie nie zapodzial :)

[FONT=&quot]Ciasto marchewkowe[/FONT]

[FONT=&quot]4 całe jaja [/FONT]
[FONT=&quot]2 szklanki cukru [/FONT]
[FONT=&quot]2 szklanki mąki[/FONT]
[FONT=&quot] 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia [/FONT]
[FONT=&quot]2 łyżeczki cynamonu [/FONT]
[FONT=&quot]1,5 szklanki oleju[/FONT]
[FONT=&quot]2 szklanki marchwi utartej (może być trochę więcej)[/FONT]
[FONT=&quot]Orzechy, rodzynki, suszone morele, pestki słonecznika – co tam się chce [/FONT]J

[FONT=&quot]Jajka utrzeć z cukrem i powoli dodawać inne składniki mieszając. Na końcu dodać 2 szklanki utartej marchwi (ja daję z czubkiem) oraz np. orzechy włoskie, rodzynki, migdały , pokrojone suszone morele , pokrojone suszone figi. Ja dodaje bardzo dużo orzechów i pestek słonecznika!! [/FONT]

[FONT=&quot]W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st C.[/FONT]
[FONT=&quot]Do gorącego wstawić foremkę średniej wielkości wypełnioną do ¾ objętości. Piec około 50 minut . Po tym czasie sprawdzić patykiem czy nie jest surowe. [/FONT]

joasia,proszę oto przepis na zalewajkę na wędzonym boczku :)

Zakupy:
-ok 1 kg ziemniaków
-laska kiełbasy(ja kupuję wiejską lub czosnkową)
-ok 0,8kg wędzonego surowego boczku
-1 butelka barszczu białego
-1,5 łyżki śmietany 18%
-1/2 główki czosnku
-2 kostki rosołowe
-wegeta,liść laurowy,pieprz,czosnek granulowany,majeranek
-kawałek słoniny
-1 średnia cebula

Przygotowanie:
-Ziemniaczki kroimy w kosteczkę,zalewamy wodą i wstawiamy na gaz.
-Boczek i kiełbasę kroimy na większą kostkę-połowę pokrojonego boczku wrzucamy na patelnię by się przysmażył-dodajemy do niego pokrojoną kiełbaskę
-Gdy ziemniaki zaczną się gotować wrzucamy pokrojony czosnek,kostki rosołowe,liście laurowe,dodajemy wegetę i wrzucamy surowy pokrojony boczek.Wszystko na małym ogniu gotujemy do czasu gdy ziemniaki będą miękkie.
-Wlewamy butelkę barszczu białego,dodajemy śmietanę-chwilkę gotujemy
-wrzucamy podsmażony boczek z kiełbaską
-Dodajemy pieprz,czosnek granulowany .Gotujemy jeszcze wszystko na małym ogniu ok 10 minut

Smalec:
-słoninę kroimy w mała kosteczkę,podsmażamy na odrobinie oleju
-na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę,dodajemy troszkę soli.smażymy na małym ogniu aż cebulka będzie miękka.
Gdy zastygnie smarujemy chlebek i podajemy z zupką :)

SMACZNEGO!!!
Pychota,ja właśnie zjadłam :p

Ja jestem padnięta- jak to już pisałam ostatnio i zjadłam kaszę bo nie chce mi się stać przy piecu.

Ale jakbym miała czas .... to udusiłabym mięsko z grzybkami do tej kaszy lub makaronu... albo zrobiła ogórkową bo dawno nie jadłam, albo indyka z ryżem i np. zielonymi warzywami Frosty... no ale się mi nie chciało a mój R. wróci późno i pewnie nie będzie jadł :)

własnie gotuję rosół :)
macie jakieś pomysły co potem zrobić z mięsem kurczaka, żeby było ładnie i smacznie? Bo taki gotowany to mi się nie podoba...

własnie gotuję rosół :)
macie jakieś pomysły co potem zrobić z mięsem kurczaka, żeby było ładnie i smacznie? Bo taki gotowany to mi się nie podoba...

Ja zazwyczaj robię coś w stylu risotto. Podsmażam cebulkę i dodaję np pora/paprykę/marchewkę/pieczarki/pomidory zależy na co mam ochotę lub co aktualnie mam w domu,do tego kurczak z rosołu-dolewam troszkę rosołu i dusze przez chwilę,dodaję ugotowany ryż i gotowe. Smacznie i szybko.

Dostalam w prezencie blender do koktaili i mam ochote na jakies owocowe smoothie ale brak pomyslow.. :) wiem, ze duzo tego w necie, ale moze macie jakies swoje ulubione, ktore mozecie polecic? :)

reklama
Elzu nie polecę za bardzo bo ja tylko brzoskwinie uwielbiam, ale za to zrobię off topic i napiszę że Ci maleństwo przeskoczyło na 9 miesiąc :cool2: masakra jak to zleciało....