Dzastina222
Czekam..
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM
Ciasto:
0.5 kostki drożdży,
3 szklanki mąki,
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka ciepłego mleka.
0.5 szklanki oleju.
Robimy rozczyn z drożdży, szczypty soli, 1 łyżeczki cukru, 3 łyżek mąki i jak wyjdzie mocno gęste to dodajemy troszkę mleka by konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Zostawiamy w ciepłym miejscu by podrosło.
Gotujemy budyń.. śmietankowy najlepiej
Tyle że zmniejszamy troszkę składniki...na opakowaniu pisze by zrobić z 0.5l mleka a ja robie z 0.3.. by był bardzo gęsty. Odstawiamy do wystygniecia.
Gdy rozczyn podrośnie...
Do dużej miski przesiewamy mąkę, żółtka ubijamy z cukrem w osobnej misce, i białka w osobnej ze szczyptą soli, dodajemy do mąki. Także wyrośniety rozczyn. Mieszamy ręką i powoli dodajemy olej..poklepując ciasto by wtłoczyć w niego jak najwięcej powietrza. Gdy będzie gęste podlewamy mleczka... ugniatać i ubijać ręką aż ciasto całkowicie się oddzieli od dłoni... pozostawić do wyrośnięcia.
Rozłożyć na stolnicę i rozpłaszczyć ręką jak najwięcej się da... wycinać kółka od szklanki...i układać na nie budyń... na koniec szczepiać za różki.. tak by budyń nie wypłynoł... układać na blaszcze w miare dużych odstępach. I piec w temp. 180 stopni aż bułeczki się zarumienią.
Ja sprawdzam je tak, zaglądam pod spód i jak bułeczka jest zarumieniona to znaczy że jest upieczona... przeciętyny czas pieczenia to 10-15 minut. Mam nadzieje że w miare przejżyście napisałam przepis smacznego
Ciasto:
0.5 kostki drożdży,
3 szklanki mąki,
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka ciepłego mleka.
0.5 szklanki oleju.
Robimy rozczyn z drożdży, szczypty soli, 1 łyżeczki cukru, 3 łyżek mąki i jak wyjdzie mocno gęste to dodajemy troszkę mleka by konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Zostawiamy w ciepłym miejscu by podrosło.
Gotujemy budyń.. śmietankowy najlepiej
Tyle że zmniejszamy troszkę składniki...na opakowaniu pisze by zrobić z 0.5l mleka a ja robie z 0.3.. by był bardzo gęsty. Odstawiamy do wystygniecia.
Gdy rozczyn podrośnie...
Do dużej miski przesiewamy mąkę, żółtka ubijamy z cukrem w osobnej misce, i białka w osobnej ze szczyptą soli, dodajemy do mąki. Także wyrośniety rozczyn. Mieszamy ręką i powoli dodajemy olej..poklepując ciasto by wtłoczyć w niego jak najwięcej powietrza. Gdy będzie gęste podlewamy mleczka... ugniatać i ubijać ręką aż ciasto całkowicie się oddzieli od dłoni... pozostawić do wyrośnięcia.
Rozłożyć na stolnicę i rozpłaszczyć ręką jak najwięcej się da... wycinać kółka od szklanki...i układać na nie budyń... na koniec szczepiać za różki.. tak by budyń nie wypłynoł... układać na blaszcze w miare dużych odstępach. I piec w temp. 180 stopni aż bułeczki się zarumienią.
Ja sprawdzam je tak, zaglądam pod spód i jak bułeczka jest zarumieniona to znaczy że jest upieczona... przeciętyny czas pieczenia to 10-15 minut. Mam nadzieje że w miare przejżyście napisałam przepis smacznego
Ostatnio edytowane przez moderatora: