reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

PĄCZKI DLA LENIWYCH Z SEREM

3 x jaja całe
3 łyżki cukru
25 dag twarogu
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do piecz.

Twaróg rozdrabniasz, albo praska albo poprostu widelcem, dodajesz jaja, cukier, mąke i prosz. do pieczenia i mieszasz :tak:
Na rozgrzany olej (w garnku najlepiej nie duzym) wkladasz łyżką wyrobione ciasto - podobnie robi sie lane kluski, tylko tu forma bardziej okragla.
Wyciagasz gdy sie zarumienia z 2 stron ;-)
Zdaza się ze sie przykleja do dna garnka, trzeba delkikatnie w tedy odkleic je. Na koniec po ostygnieciu posypujemy cukrem pudrem.
Naprawde szybko i smacznie - polecam.
SMACZNEGO :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
SPAGHETTI

Składniki:
1. po 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego i wołowego tudzież drobiowego - chodzi o to aby były dwa różne
2. dwie paczki koncentratu pomidorowego - najlepiej "smakowego" - z czosnkiem, bazylią czy diabelskiego albo śródziemnomorskiego - ja preferuję Primo Gusto
3. makaron spaghetti
4. starty ser żółty do posypania
5. przyprawy - sól, pieprz, czosnek, trochę oliwy
Wykonanie
1. Mięso podsmażamy na patelni uważając by się nie skleiło
2. Koncentrat podgrzewany w garnku
3. Wkładamy podsmażone mięso
4. Gotujemy
5. Doprawiamy np. wyciśniętym przez praskę czosnkiem jak kto lubi
6. Gotujemy makaron z kilkoma kroplami oliwy - sugeruję połamać nieco nitki
7. Scieramy ser - jakiś nielepiący musi być
8. Odcedzamy makaron, polewamy hojnie sosem oraz dajemy dużo mięsa oraz posypujemy serem
Jemy póki ciepłe :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CIASTO JOGURTOWE NA OLEJU Z JABŁKAMI

Przepis na blaszkę ok 28x20
*opakowanie jogurtu białego tłustego ok 150 g
jogurt przełożyć i używać opakowania jako miarki do następnych produktów
*3 opakowania mąki
*3 jajka
*2 opakowania cukru
*pół opakowania oleju (ja zrobiłam na oliwie)
*łyżeczka proszku do pieczenia
*ok 3-4 jabłka

PRZEPIS
- żóltka oddzielić od białek, białka odstawić,
- ubić żółtka z cukrem (konsystencja będzie sypka, chodzi o to zeby dobrze się produkty zmieszały ze sobą)
- dodać jogurt i oliwę
- makę wymieszać z proszkiem i dodać do ciasta,
- na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i łyżką cukru
- delikatnie wymieszać białka z ciastem, łyżką mieszając z dołu do góry
-wylać ciasto na blachę i poukładać wcześniej pokrojone w ósemki jabłka, można polać cytryną lub posypać cynamonem,
- piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 45 min - po 40 sprawdzić! powinno urosnąć i się ładnie zarumienić,
- po wyjeciu z pieca można posypać cukrem pudrem, samo ciasto jest już słodkie

Ciasto powinno być dosyć gęste, ładnie rośnie, najwazniejsze że wychodzi :), jest lekkie, puszyste i wilgotne.
Ja zrobiłam do na kwadratowej brytfannie ale można zrobić w tortownicy ok 20-25 c.

04032011016.jpg

SMACZNEGO!:-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
TAGLIATELLE ZE SCHABEM, SZPINAKIEM I MASCARPONE

przepis na 3 osoby

składniki

tagliatelle oczywiście
1 opakowanie szpinaku mrożonego liściastego
1 opakowanie serka mascarpone (ja kupuję z Piątnicy)
ok 30-40 dag schabu
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
vegeta
mąka
oliwa z oliwek

makaron ugotować al dente
schab pokroić w słupki, doprawić solą, pieprzem i vegetą, obtoczyć w niewielkiej ilości mąki i smażyć ok 30 min
szpinak rozmrozić na patelni, dodać 2 ząbki czosnku, szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić do smaku solą i pieprzem; na koniec dodać serek mascarpone (ja daję całe opakowanie ale można mniej - zasada jest taka, że im więcej serka tym bardziej kremowa wyjdzie masa szpinakowa);do masy dodać schab
podawać z wcześniej ugotowanym tagliatelle

pyyyycha:tak:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CIASTA - BLOG DOGGI

Ja kocham piec !! I dużo piekę, nawet założyłam bloga o moich produkcjach :p Ale od jakiegoś czasu nie mam czasu nic uaktualniac ;( cho piekę cały czas dla męża :)

Zapraszam na Ciastowo :)


 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CHAŁKA

Polecam domową chałkę - przepis wypróbowany wczoraj, a do dzisiejszego ranka już ponad połowa chałeczki została wchłonięta :)
Jest to przepis do automatu do chleba:

Składniki:

* 70 ml ciepłego mleka
* 175 g miękkiego masła
* 3 jajka
* 4 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi słodką można podwoić)
* 1 łyżeczka soli
* 500 g mąki pszennej
* 5 g susz. drożdży (ja dałam 20 g świeżych bo do tyc suszonych jakoś nie mogę się przekonać)

Nastawić program podstawowy, skórka średnia, waga średnia -675 g.


A wyszło tak:
Zdjęcie0019.jpgZdjęcie0018.jpg

Polecam :)
Taka sklepowa nijak się ma do tej domowej, mowie Wam :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SOS NAPOLI

SKŁADNIKI:
1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, cukier, pieprz, oregano, bazylia

można dodać pierś z kurczaka i pieczarki ( ja robię razem z tym bo moje chłopaki uwielbiają)

Tak więc...na oliwie podsmażam cebulkę, czosnek, dodaje pieczarki i pierś pokorjoną w kosteczkę...podsmażam...dodaje przyprawy...podsmażam....dodaję puszkę pomidorów...i tak długo duszę aż odparuje woda z pomidorów...podaję z makaronem penne lub spaghetti...posypuje parmezanem....smacznego!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
KRWISTE ZIEMNIAKI

składniki:

4-5 dużych ziemniaków
ser feta, mozarella
keczup
tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz

Ziemniaki myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem papierowym i pieczemy w całości w rozgrzanym piekarniku na 190 st 1 godz.
Jak ziemniaki trochę ostygną, trzeba je przekroić na pół ale wzdłuż. Każdą połówkę trzeba wydrążyć do miski...do masy ziemniaczanej w misce dodajemy ser feta i mozarellę, przyprawy, polewamy dość obficie keczupem i gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków...teraz każy wydrążony ziemniak faszerujemy masa ziemniaczaną do pełna...polewamy po wierzchu keczupem...napełnione ziemniaczki ustawiamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku ok 15-20 min w temp 190 st....PYCHOTKI...do tego pasuje pierś z kurczaka w krakersach :) i dowolna surówka lub sałatka
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PIERŚ Z KURCZAKA W KRAKERSACH

2-3 piersi z kurczaka
1 op kefiru lub maślanki
1 op solonych krakersów

Piersi kroimy w paseczki i moczymy ok 4 godzin w kefirze lub maślance w lodówce...krakersy kruszymy na panierke w woreczku...wyjmujemy piersci i każdy paseczek zanurzamy w krakersowej panierce...układamy mięsko na paieprze do pieczenia na blaszce i pieczemy do zrumienienia w piekarniku ok 200 st ok 30 min....proste, smaczne i zdrowsze niż te panierki z tytki :)

Maślanka lub kefir powodują że mięso jest kruche i soczyste :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
CIASTO KAWKA

6 jajek
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki
3 -//- mąki ziemniaczanej
3 -//- kawy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobić jak biszkopt, czyli:
Białka z cukrem ubić na sztywną masę,
Do ubitych białek dodać żółtka =wymieszać delikatnie w jedną stronę,
Po czym dodać wymieszane razem w innym naczyniu sypkie składniki,
Piec ok. 30 minut w temp 170 – 180 stopni.
Ciasto przekroić na dwie części

Do środka:
Krem budyniowy (lub jak ktoś lubi 0,5 litra ubitej kremówki + cukier i żelatyna- ja częściej robię z kremówką)
na to druga część ciasta
Może być polane polewą czekoladową

SMACZNEGO !!!!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry