reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

PĄCZKI DLA LENIWYCH Z SEREM

3 x jaja całe
3 łyżki cukru
25 dag twarogu
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do piecz.

Twaróg rozdrabniasz, albo praska albo poprostu widelcem, dodajesz jaja, cukier, mąke i prosz. do pieczenia i mieszasz :tak:
Na rozgrzany olej (w garnku najlepiej nie duzym) wkladasz łyżką wyrobione ciasto - podobnie robi sie lane kluski, tylko tu forma bardziej okragla.
Wyciagasz gdy sie zarumienia z 2 stron ;-)
Zdaza się ze sie przykleja do dna garnka, trzeba delkikatnie w tedy odkleic je. Na koniec po ostygnieciu posypujemy cukrem pudrem.
Naprawde szybko i smacznie - polecam.
SMACZNEGO :-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
SPAGHETTI

Składniki:
1. po 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego i wołowego tudzież drobiowego - chodzi o to aby były dwa różne
2. dwie paczki koncentratu pomidorowego - najlepiej "smakowego" - z czosnkiem, bazylią czy diabelskiego albo śródziemnomorskiego - ja preferuję Primo Gusto
3. makaron spaghetti
4. starty ser żółty do posypania
5. przyprawy - sól, pieprz, czosnek, trochę oliwy
Wykonanie
1. Mięso podsmażamy na patelni uważając by się nie skleiło
2. Koncentrat podgrzewany w garnku
3. Wkładamy podsmażone mięso
4. Gotujemy
5. Doprawiamy np. wyciśniętym przez praskę czosnkiem jak kto lubi
6. Gotujemy makaron z kilkoma kroplami oliwy - sugeruję połamać nieco nitki
7. Scieramy ser - jakiś nielepiący musi być
8. Odcedzamy makaron, polewamy hojnie sosem oraz dajemy dużo mięsa oraz posypujemy serem
Jemy póki ciepłe :-)

CIASTO JOGURTOWE NA OLEJU Z JABŁKAMI

Przepis na blaszkę ok 28x20
*opakowanie jogurtu białego tłustego ok 150 g
jogurt przełożyć i używać opakowania jako miarki do następnych produktów
*3 opakowania mąki
*3 jajka
*2 opakowania cukru
*pół opakowania oleju (ja zrobiłam na oliwie)
*łyżeczka proszku do pieczenia
*ok 3-4 jabłka

PRZEPIS
- żóltka oddzielić od białek, białka odstawić,
- ubić żółtka z cukrem (konsystencja będzie sypka, chodzi o to zeby dobrze się produkty zmieszały ze sobą)
- dodać jogurt i oliwę
- makę wymieszać z proszkiem i dodać do ciasta,
- na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i łyżką cukru
- delikatnie wymieszać białka z ciastem, łyżką mieszając z dołu do góry
-wylać ciasto na blachę i poukładać wcześniej pokrojone w ósemki jabłka, można polać cytryną lub posypać cynamonem,
- piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 45 min - po 40 sprawdzić! powinno urosnąć i się ładnie zarumienić,
- po wyjeciu z pieca można posypać cukrem pudrem, samo ciasto jest już słodkie

Ciasto powinno być dosyć gęste, ładnie rośnie, najwazniejsze że wychodzi :), jest lekkie, puszyste i wilgotne.
Ja zrobiłam do na kwadratowej brytfannie ale można zrobić w tortownicy ok 20-25 c.

04032011016.jpg

SMACZNEGO!:-)

TAGLIATELLE ZE SCHABEM, SZPINAKIEM I MASCARPONE

przepis na 3 osoby

składniki

tagliatelle oczywiście
1 opakowanie szpinaku mrożonego liściastego
1 opakowanie serka mascarpone (ja kupuję z Piątnicy)
ok 30-40 dag schabu
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
vegeta
mąka
oliwa z oliwek

makaron ugotować al dente
schab pokroić w słupki, doprawić solą, pieprzem i vegetą, obtoczyć w niewielkiej ilości mąki i smażyć ok 30 min
szpinak rozmrozić na patelni, dodać 2 ząbki czosnku, szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić do smaku solą i pieprzem; na koniec dodać serek mascarpone (ja daję całe opakowanie ale można mniej - zasada jest taka, że im więcej serka tym bardziej kremowa wyjdzie masa szpinakowa);do masy dodać schab
podawać z wcześniej ugotowanym tagliatelle

pyyyycha:tak:

CIASTA - BLOG DOGGI

Ja kocham piec !! I dużo piekę, nawet założyłam bloga o moich produkcjach :p Ale od jakiegoś czasu nie mam czasu nic uaktualniac ;( cho piekę cały czas dla męża :)

Zapraszam na Ciastowo :)

CHAŁKA

Polecam domową chałkę - przepis wypróbowany wczoraj, a do dzisiejszego ranka już ponad połowa chałeczki została wchłonięta :)
Jest to przepis do automatu do chleba:

Składniki:

* 70 ml ciepłego mleka
* 175 g miękkiego masła
* 3 jajka
* 4 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi słodką można podwoić)
* 1 łyżeczka soli
* 500 g mąki pszennej
* 5 g susz. drożdży (ja dałam 20 g świeżych bo do tyc suszonych jakoś nie mogę się przekonać)

Nastawić program podstawowy, skórka średnia, waga średnia -675 g.

A wyszło tak:
Zdjęcie0019.jpgZdjęcie0018.jpg

Polecam :)
Taka sklepowa nijak się ma do tej domowej, mowie Wam :)

SOS NAPOLI

SKŁADNIKI:
1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, cukier, pieprz, oregano, bazylia

można dodać pierś z kurczaka i pieczarki ( ja robię razem z tym bo moje chłopaki uwielbiają)

Tak więc...na oliwie podsmażam cebulkę, czosnek, dodaje pieczarki i pierś pokorjoną w kosteczkę...podsmażam...dodaje przyprawy...podsmażam....dodaję puszkę pomidorów...i tak długo duszę aż odparuje woda z pomidorów...podaję z makaronem penne lub spaghetti...posypuje parmezanem....smacznego!

KRWISTE ZIEMNIAKI

składniki:

4-5 dużych ziemniaków
ser feta, mozarella
keczup
tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz

Ziemniaki myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem papierowym i pieczemy w całości w rozgrzanym piekarniku na 190 st 1 godz.
Jak ziemniaki trochę ostygną, trzeba je przekroić na pół ale wzdłuż. Każdą połówkę trzeba wydrążyć do miski...do masy ziemniaczanej w misce dodajemy ser feta i mozarellę, przyprawy, polewamy dość obficie keczupem i gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków...teraz każy wydrążony ziemniak faszerujemy masa ziemniaczaną do pełna...polewamy po wierzchu keczupem...napełnione ziemniaczki ustawiamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku ok 15-20 min w temp 190 st....PYCHOTKI...do tego pasuje pierś z kurczaka w krakersach :) i dowolna surówka lub sałatka

PIERŚ Z KURCZAKA W KRAKERSACH

2-3 piersi z kurczaka
1 op kefiru lub maślanki
1 op solonych krakersów

Piersi kroimy w paseczki i moczymy ok 4 godzin w kefirze lub maślance w lodówce...krakersy kruszymy na panierke w woreczku...wyjmujemy piersci i każdy paseczek zanurzamy w krakersowej panierce...układamy mięsko na paieprze do pieczenia na blaszce i pieczemy do zrumienienia w piekarniku ok 200 st ok 30 min....proste, smaczne i zdrowsze niż te panierki z tytki :)

Maślanka lub kefir powodują że mięso jest kruche i soczyste :)

reklama
CIASTO KAWKA

6 jajek
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki
3 -//- mąki ziemniaczanej
3 -//- kawy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobić jak biszkopt, czyli:
Białka z cukrem ubić na sztywną masę,
Do ubitych białek dodać żółtka =wymieszać delikatnie w jedną stronę,
Po czym dodać wymieszane razem w innym naczyniu sypkie składniki,
Piec ok. 30 minut w temp 170 – 180 stopni.
Ciasto przekroić na dwie części

Do środka:
Krem budyniowy (lub jak ktoś lubi 0,5 litra ubitej kremówki + cukier i żelatyna- ja częściej robię z kremówką)
na to druga część ciasta
Może być polane polewą czekoladową

SMACZNEGO !!!!

Do góry