reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

SPÓD DO PIZZY - WERSJA LIGHT

Przepis pochodzi z programu rewolucje na talerzu.

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

edit:
Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosu pomidorowego.

Sos pomidorowy robię z koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki - po prostu dorzucam do niego dużo czosnku i oregano:)

Na górę daję odtłuszczoną mozzarelle, i np szynkę, rucolę i suszone pomidory,
albo wersja ze szpinakiem i fetą (lub białym serem) też jest wspaniała!

ALe wiadomo, na górę można dać cokolwiek, np resztki z lodówki.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
WIELKA OBIADOWA IMPROWIZACJA ZOŁZY :-)

hej dziewczyny, muszę się pochwalić. Zrobiłam dziś na obiad wielką improwizację i wyszło pysznie :-)

Wyjęłam schab poporcjowany jak na kotlety [na 5 kotletów], pokroiłam na pół i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Popieprzyłam, posypałam też czosnkiem granulowanym. Pokruszyłam kostkę rosołową i wrzuciłam do naczynia. Obficie posypałam koperkiem, ciut posoliłam, a na koniec poplamiłam wszystko musztardą. Jeszcze tylko wrzuciłam garść rodzynek, po czym zalałam wodą i włożyłam do nagrzanego piekarnika. Ale fajne żarełko wyszło! :-) Podałam z puree ziemniaczanym i surówką domowej roboty ze słoika :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
TRADYCYJNE DANIE ŚLĄSKIE AGABRE :-)

Ja ostatnio zrobiłam takie tradycyjne śląskie danie a mąż Kaszub się zajadął aż mu się uszy trzęsły ;)

5 ziemniaków pokrojonych w plastry, 2 kiełbaski (śląskie, zwyczajne, jakie mamy w domu), 25-30 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę, 3 cebule pokrojone w półtalarki, pieprz, sól.

Układamy warstwę ziemniaków, solimy, na to warstwa cebuli, posypujemy pieprzem, na to warstwa kiełbasy i boczku i tak dalej. Zamykamy "przekładańca" warstwą ziemniaków i zapiekamy w piekarniku. Ja piekłam około godziny w 180 stopniach z termoobiegiem. Podajemy z surówką z kapusty albo ogórkami kiszonymi :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
BISZKOPTOWY OMLET

8 jajek
1/2szklanki cukru pudru(dalam zwykly)
4 lyzki maki
cukier waniliowy
skorka z cytrny otarta
1 lyzka masla
konfitura/dzen
na wierzch moze byc bita smietana, kakao,rodzynki-co tam wam w rece wpadnie

zoltka utrzecz cukrem pudrem, bilka ubic na sztywno. stopniowo-ciagle mieszajac dodawac bialko do zoltka na przemian z maka. pozniej dodac skorke z cytryny i cukier waniliowy(dalam olejek). maslo rozpuscic na patelni i wlac troche masy. ja smazylam jak nalesniki, bo nie rozumiem przepisu. generalnie smazyc jak omlety. z przepisy wychodzi 6 omletow, mi wyszlo 8-zalezy ile masy nalejemy. ale jednak im grubsze tym lepsze:) no i dajemy w te omlety to na co mamy ochote...pychotaaaaaaaaaa
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
GOFRY WG MICHELA ROUX

Składniki:


  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego masła
  • 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 270 ml mleka
  • kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut.

Smacznego :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
najprostsze GOFRY Silvy

U mnie w nowej gofrownicy był prosty przepis na gofry. Ja nie jestem zbyt uzdolniona kulinarnie więc polecam dla tych leniwych:)

Jego prostota polega na tym, że wszystkie składniki wrzuca się do jednej michy i miesza blenderem do uzyskania jednolitej masy, a potem siup do gofrownicy na 5-7 minut i gotowe:) Po 3 minutkach trzeba tylko otworzyć na chwilę gofrownicę, żeby uwolnić parę wodną.

A oto składniki do tej mieszanki:
2 jaja, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oliwy (ja dałam z pestek winogron) lub roztopionego masła, 1 i 3/4 szklanki mleka, 5 łyżeczek cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli

Wyszły idealne:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
BUŁECZKI JOGURTOWE

Składniki:

* 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
* 20g oliwy z oliwek
* 80g wody
* 400g mąki pszennej
* 40g drożdży
* 2 łyżeczki soli
* 400g jogurtu naturalnego

P1120217a.jpgP1120220a.jpg

Wyjaśnienie - to jest przepis na ciasto do termomixa, stąd podane wszystko w gramach. Można odważyć, a można znaleźć przeliczniki [np. 1 szklanka mąki pszennej to ok. 120-160g]

Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na 16 części [ja sobie dzielę różnie, w zależności od potrzeby - na 8, 12 albo 16 części]. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ja smaruję jajkiem i posypuję ziarnami [dynia, słonecznik].
Piec 20-25 minut w temp. 190-220 stopni.
P1120227a.jpgP1120226a.jpg

edit. ;-)
Ja daję zwykły olej zamiast oliwy i soli było w przepisie 1,5 łyżeczki, ale jak dla mnie za mało słone wychodziły te buły.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CIASTO MARCHEWKOWE

Dziewczyny, ja właśnie pisałam dla cioci przepis na marchewkowe ciasto, to pomyślałam, ze i tutaj przy okazji wkleję- może kogoś zainteersuje;) Ciocia i dzieciaki ostatnio jak u nas byli to się zajadali po prostu. Jest proste, szybkie i pyszne. Można też zrezygnować z polewy- dodatkowych kalorii;)

1 szkl startej marchwi
1 i 1/2 szkl mąki
3/4 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
1/4 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
szczypta soli

Wszystko zmiksować do pojawienia się bąbli, wylać na blaszkę (wysmarowaną i posypaną bułką tartą). Wstawić do ciepłego (nie gorącego) piekarnika na 1-1,5h - 160stopni. Uwaga, wysoko wzrasta.

Ja polewę robię z prawdziwej gorzkiej czekolady- jest najlepsza. 1 tabliczkę czekolady rozpuszczam (na oko) z mlekiem i tym polewam ciasto w blaszce. Najlepiej posypać pestkami dyni i ziarenkami słonecznika,orzeszkami, rodzynkami to przy okazji przemycisz dzieciom coś zdrowego;)

Smacznego!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SAŁATKA OWOCOWA

Produkty:
pomarancza
kiwi
winogrona
banan
jabłko


IMG_3298.jpg
można polać sokiem pomarańczowym albo sosem waniliowym do deserów(owoce według uznania)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
OBIAD ZOŁZY :-)

Dziewczyny, zrobiłam wczoraj coś rewelacyjnego :-D Na podstawie tego przepisu, ale musiałam zmodyfikować, ze względu na zawartość mojej lodówki ;-)

Miałam 4 udka, więc dałam połowę składników, w tym miodu wyszło mi 70g, a do tego 4 łyżki musztardy stołowej [tylko taka miałam w domu]. No i jestem zdecydowanie "nieoctowa", więc było bez octu. Słuchajcie, wyszło cos cudownego, oboje się zachwycaliśmy, a i Fasolek podrygiwał zadowolony ;-) Polecam!
P1120236a.jpg
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry