traschka
Mama Marysi
SPÓD DO PIZZY - WERSJA LIGHT
Przepis pochodzi z programu rewolucje na talerzu.
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
edit:
Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosu pomidorowego.
Sos pomidorowy robię z koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki - po prostu dorzucam do niego dużo czosnku i oregano
Na górę daję odtłuszczoną mozzarelle, i np szynkę, rucolę i suszone pomidory,
albo wersja ze szpinakiem i fetą (lub białym serem) też jest wspaniała!
ALe wiadomo, na górę można dać cokolwiek, np resztki z lodówki.
Przepis pochodzi z programu rewolucje na talerzu.
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
edit:
Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosu pomidorowego.
Sos pomidorowy robię z koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki - po prostu dorzucam do niego dużo czosnku i oregano
Na górę daję odtłuszczoną mozzarelle, i np szynkę, rucolę i suszone pomidory,
albo wersja ze szpinakiem i fetą (lub białym serem) też jest wspaniała!
ALe wiadomo, na górę można dać cokolwiek, np resztki z lodówki.
Ostatnio edytowane przez moderatora: