reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

SPÓD DO PIZZY - WERSJA LIGHT

Przepis pochodzi z programu rewolucje na talerzu.

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

edit:
Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosu pomidorowego.

Sos pomidorowy robię z koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki - po prostu dorzucam do niego dużo czosnku i oregano:)

Na górę daję odtłuszczoną mozzarelle, i np szynkę, rucolę i suszone pomidory,
albo wersja ze szpinakiem i fetą (lub białym serem) też jest wspaniała!

ALe wiadomo, na górę można dać cokolwiek, np resztki z lodówki.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
WIELKA OBIADOWA IMPROWIZACJA ZOŁZY :-)

hej dziewczyny, muszę się pochwalić. Zrobiłam dziś na obiad wielką improwizację i wyszło pysznie :-)

Wyjęłam schab poporcjowany jak na kotlety [na 5 kotletów], pokroiłam na pół i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Popieprzyłam, posypałam też czosnkiem granulowanym. Pokruszyłam kostkę rosołową i wrzuciłam do naczynia. Obficie posypałam koperkiem, ciut posoliłam, a na koniec poplamiłam wszystko musztardą. Jeszcze tylko wrzuciłam garść rodzynek, po czym zalałam wodą i włożyłam do nagrzanego piekarnika. Ale fajne żarełko wyszło! :-) Podałam z puree ziemniaczanym i surówką domowej roboty ze słoika :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
TRADYCYJNE DANIE ŚLĄSKIE AGABRE :-)

Ja ostatnio zrobiłam takie tradycyjne śląskie danie a mąż Kaszub się zajadął aż mu się uszy trzęsły ;)

5 ziemniaków pokrojonych w plastry, 2 kiełbaski (śląskie, zwyczajne, jakie mamy w domu), 25-30 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę, 3 cebule pokrojone w półtalarki, pieprz, sól.

Układamy warstwę ziemniaków, solimy, na to warstwa cebuli, posypujemy pieprzem, na to warstwa kiełbasy i boczku i tak dalej. Zamykamy "przekładańca" warstwą ziemniaków i zapiekamy w piekarniku. Ja piekłam około godziny w 180 stopniach z termoobiegiem. Podajemy z surówką z kapusty albo ogórkami kiszonymi :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
BISZKOPTOWY OMLET

8 jajek
1/2szklanki cukru pudru(dalam zwykly)
4 lyzki maki
cukier waniliowy
skorka z cytrny otarta
1 lyzka masla
konfitura/dzen
na wierzch moze byc bita smietana, kakao,rodzynki-co tam wam w rece wpadnie

zoltka utrzecz cukrem pudrem, bilka ubic na sztywno. stopniowo-ciagle mieszajac dodawac bialko do zoltka na przemian z maka. pozniej dodac skorke z cytryny i cukier waniliowy(dalam olejek). maslo rozpuscic na patelni i wlac troche masy. ja smazylam jak nalesniki, bo nie rozumiem przepisu. generalnie smazyc jak omlety. z przepisy wychodzi 6 omletow, mi wyszlo 8-zalezy ile masy nalejemy. ale jednak im grubsze tym lepsze:) no i dajemy w te omlety to na co mamy ochote...pychotaaaaaaaaaa
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
GOFRY WG MICHELA ROUX

Składniki:


  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego masła
  • 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 270 ml mleka
  • kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut.

Smacznego :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
najprostsze GOFRY Silvy

U mnie w nowej gofrownicy był prosty przepis na gofry. Ja nie jestem zbyt uzdolniona kulinarnie więc polecam dla tych leniwych:)

Jego prostota polega na tym, że wszystkie składniki wrzuca się do jednej michy i miesza blenderem do uzyskania jednolitej masy, a potem siup do gofrownicy na 5-7 minut i gotowe:) Po 3 minutkach trzeba tylko otworzyć na chwilę gofrownicę, żeby uwolnić parę wodną.

A oto składniki do tej mieszanki:
2 jaja, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oliwy (ja dałam z pestek winogron) lub roztopionego masła, 1 i 3/4 szklanki mleka, 5 łyżeczek cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli

Wyszły idealne:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
BUŁECZKI JOGURTOWE

Składniki:

* 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
* 20g oliwy z oliwek
* 80g wody
* 400g mąki pszennej
* 40g drożdży
* 2 łyżeczki soli
* 400g jogurtu naturalnego

P1120217a.jpgP1120220a.jpg

Wyjaśnienie - to jest przepis na ciasto do termomixa, stąd podane wszystko w gramach. Można odważyć, a można znaleźć przeliczniki [np. 1 szklanka mąki pszennej to ok. 120-160g]

Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na 16 części [ja sobie dzielę różnie, w zależności od potrzeby - na 8, 12 albo 16 części]. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ja smaruję jajkiem i posypuję ziarnami [dynia, słonecznik].
Piec 20-25 minut w temp. 190-220 stopni.
P1120227a.jpgP1120226a.jpg

edit. ;-)
Ja daję zwykły olej zamiast oliwy i soli było w przepisie 1,5 łyżeczki, ale jak dla mnie za mało słone wychodziły te buły.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CIASTO MARCHEWKOWE

Dziewczyny, ja właśnie pisałam dla cioci przepis na marchewkowe ciasto, to pomyślałam, ze i tutaj przy okazji wkleję- może kogoś zainteersuje;) Ciocia i dzieciaki ostatnio jak u nas byli to się zajadali po prostu. Jest proste, szybkie i pyszne. Można też zrezygnować z polewy- dodatkowych kalorii;)

1 szkl startej marchwi
1 i 1/2 szkl mąki
3/4 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
1/4 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
szczypta soli

Wszystko zmiksować do pojawienia się bąbli, wylać na blaszkę (wysmarowaną i posypaną bułką tartą). Wstawić do ciepłego (nie gorącego) piekarnika na 1-1,5h - 160stopni. Uwaga, wysoko wzrasta.

Ja polewę robię z prawdziwej gorzkiej czekolady- jest najlepsza. 1 tabliczkę czekolady rozpuszczam (na oko) z mlekiem i tym polewam ciasto w blaszce. Najlepiej posypać pestkami dyni i ziarenkami słonecznika,orzeszkami, rodzynkami to przy okazji przemycisz dzieciom coś zdrowego;)

Smacznego!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SAŁATKA OWOCOWA

Produkty:
pomarancza
kiwi
winogrona
banan
jabłko


IMG_3298.jpg
można polać sokiem pomarańczowym albo sosem waniliowym do deserów(owoce według uznania)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
OBIAD ZOŁZY :-)

Dziewczyny, zrobiłam wczoraj coś rewelacyjnego :-D Na podstawie tego przepisu, ale musiałam zmodyfikować, ze względu na zawartość mojej lodówki ;-)

Miałam 4 udka, więc dałam połowę składników, w tym miodu wyszło mi 70g, a do tego 4 łyżki musztardy stołowej [tylko taka miałam w domu]. No i jestem zdecydowanie "nieoctowa", więc było bez octu. Słuchajcie, wyszło cos cudownego, oboje się zachwycaliśmy, a i Fasolek podrygiwał zadowolony ;-) Polecam!
P1120236a.jpg
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry