FAWORKI
PROSTE, DOMOWE FAWORKI, KTÓRE WYCHODZĄ ZAWSZE I KAŻDEMU - ROBIŁAM WŁASNORĘCZNIE CO NAJMNIEJ STO RAZY I ZAWSZE SĄ SUPER, DLATEGO POLECAM, SZCZEGÓLNIE NA TŁUSTY CZWARTEK :-)
30 łyżek mąki pszennej
3 żółtka
1 całe jajo
1 łyżka masła
7 łyżek gęstej śmietany (18% wystarczy)
2 łyżki wódki/spirytusu
Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie - musi odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy tak cienko, jak się da (grube ciasto da grube, ciężkie faworki - cienkie - fajne, lekkie i chrupiące). Kroimy w paski, w środku każdego paska robimy pionowe przecięcie i wywijamy faworka. Ja smażę na oleju w głębokiej patelni - olej musi być rozgrzany na maxa!
Na koniec wszystkie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
PROSTE, DOMOWE FAWORKI, KTÓRE WYCHODZĄ ZAWSZE I KAŻDEMU - ROBIŁAM WŁASNORĘCZNIE CO NAJMNIEJ STO RAZY I ZAWSZE SĄ SUPER, DLATEGO POLECAM, SZCZEGÓLNIE NA TŁUSTY CZWARTEK :-)
30 łyżek mąki pszennej
3 żółtka
1 całe jajo
1 łyżka masła
7 łyżek gęstej śmietany (18% wystarczy)
2 łyżki wódki/spirytusu
Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie - musi odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy tak cienko, jak się da (grube ciasto da grube, ciężkie faworki - cienkie - fajne, lekkie i chrupiące). Kroimy w paski, w środku każdego paska robimy pionowe przecięcie i wywijamy faworka. Ja smażę na oleju w głębokiej patelni - olej musi być rozgrzany na maxa!
Na koniec wszystkie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ostatnio edytowane przez moderatora: