Kuchnia
na tej stronie są przepisy dla dzieci, skopiuję te dla 5 miesięcznych dzieciaczków
Marchwianka Od 5 miesiąca
Składniki
1. 1 kg marchwi
2. 1 litr wody
3. Szczypta soli
Sposób przygotowania
Marchew oczyść, obierz, z każdej ze stron odkrój po 1/3 (marchew kumuluje azotany, musisz się ich pozbyć). Ugotuj ją w litrze wody, dodaj szczyptę soli. Na początku dawaj do picia tylko wywar, potem – gdy malec poczuje się lepiej – marchew zmiksuj. Podawaj lekko ciepłą.
Mus truskawkowy Od 5 miesiąca
Składniki
– 5–7 dojrzałych truskawek,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
– 2–3 łyżeczki przegotowanej wody.
Sposób przygotowania
Truskawki opłucz, sparz wrzątkiem. Włóż do porcelanowego kubka, rozetrzyj na miazgę i przetrzyj przez grube sitko. Dodaj kleik ryżowy, 2 łyżeczki wody, rozmieszaj. Przecier podawaj dziecku zaraz po przygotowaniu. Niektóre dzieci mogą reagować na truskawki alergią, dlatego najpierw podajemy tylko 1–2 łyżeczki przecieru.
1 porcja dla malucha = 30–50 g
Pierwsza papka jarzynowa Od 5 miesiąca
Składniki
– 1/2 małej marchewki,
– 1/2 ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Warzywa umyj, obierz, opłucz. Ugotowane do miękkości przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik, masło, wszystko wymieszaj, a następnie zagotuj. Ostudź i podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury – kropla na przegubie dłoni powinna dawać wrażenie ciepła.
1 porcja dla malucha = 150 g
Pierwszy sok z jabłek Od 5 miesiąca
Składniki
– 1 świeże i dojrzałe jabłko.
Sposób przygotowania
Jabłko świeże i dojrzałe umyj, dokładnie obierz, sparz wrzącą wodą i zetrzyj na drobnej tarce, najlepiej szklanej lub z tworzywa sztucznego (koniecznie z atestem PZH, z przeznaczeniem do kontaktu z żywnością). Utarte jabłko przełóż na gęste sitko i łyżeczką wyciśnij sok do wyparzonego wrzątkiem porcelanowego kubka. Pierwsze porcje soku dla dziecka to 1-3 łyżeczki.
Sok z marchwi Od 5 miesiąca
Składniki
– 1 średniej wielkości marchew
Sposób przygotowania
Marchew umyj, oskrob, opłucz, sparz wodą i zetrzyj na drobnej tarce. Włóż do wyparzonego, gęstego sitka i wyciśnij łyżką sok do czystej, wyparzonej filiżanki. Marchew przepłucz 1–2 łyżeczkami przegotowanej wody. Jeśli nie masz gęstego sitka i wiórki marchwi przechodzą do soku, nałóż na sitko kawałek gazy.
Zupka warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek Od 5 miesiąca
Składniki
Warzywa obrane – 90 g, w tym:
– pół średniej marchwi,
– pół ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera,
– pół małego jabłka,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Warzywa i jabłko umyj i obierz ze skórki. Przygotuj ilości jak w recepturze. Wodę – najlepiej butelkowaną, z atestem, przeznaczoną dla niemowląt, zagotuj. Włóż pokrojone na cząstki warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 15 min.), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a potem zagotuj. Z podanej ilości produktów powinno być ok. 180 g zupy. Jeśli nie ma takiej objętości, dodaj wrzącej wody. 1 porcja dla malucha = ok. 180 g