reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na jedzonko dla naszych pociech:)

reklama
ja mam taką książeczkę jak zrobić pierwsze soczki , ciasto owocowe , kisiel , budyń babeczki sówki zupki , papki np.
budyń waniljowy od 7 miesiąca
180 g wody
6 miarek mleka następnego w proszku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
żółtko
do wody dodać cukier troszkę wanilii
zagotować , mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody wlać na wrzątek mieszając zagotować dodać żółtko połączyć z rozprowadzonym w wodzie mlekiem , podawać z sokiem lub przecierem owocowym może być ze słoiczka
 
A tu coś dobrego do pochrupania dla naszych dzieciaczków:-)

Ciasteczka dla niemowląt

Składniki:
1 masło
cała kaszka dla niemowląt(najlepiej smakowa)
2/3 szklanki cukru
3 jajka

wymieszac razem dac do zamrazalnika aby sie dobrze zmroziło potem zozgniesc i formowac ciasteczka.Piec 15 minut w 220 stopniach
smacznego!!!!


Ciasteczka marchewkowe (od 8 miesiąca)

Składniki:
- 15 dag drobno startej marchewki
- 40 dag mąki
- paczka margaryny (masło chyba lepsze)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-3 łyżki cukru pudru

Ciasto wyrabia się tak jak normalne kruche, czyli najpierw sieka się zimną margarynę z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem, a potem dodaje marchewkę i cukier.
Można wycinać różne wzorki albo okrągłe ciasteczka z dżemem pośrodku (dobre są domowej roboty powidła z jabłek).
Ciasteczka pieką się ok. 20 min. w temp. 180 st. Można je posypać cukrem pudrem.



Biszkopt bezglutenowy (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)


Skład: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).
Przepis: jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.


Ciasto bananowe (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)


Skład: kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
Przepis: banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.


To są przepisy wyszperane w internecie, jeszcze ich nie próbowałam ale robiłam takie kruche zwykłe i Jaś jadł aż mu się uszy trzęsły:tak::

niecała szklanka mąki (ok 200 g)
pół kostki masła
1 dużo żółtko
dwie kopiaste łyżki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia

zagniatamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do lodówki na pół godziny, rozwałkowujemy, wykrawamy foremkami ciasteczka, pieczemy w 170 stopniach (z termoobiegiem - 150) aż będą złote
 
Ostatnia edycja:
Te przepisy na ciasteczka wydają mi się świetne. Ciekawa jestem tylko, czy one są takie twardsze czy bardzo kruche. Boję się, ze jak Hania sobie odgryzie kawałek to się zadławi. W ogóle mam z tym zadławieniem chyba obsesję...
 
przepisy super- koniecznie muszę wypróbować te z kaszki i marchewkowe
tylko te z kaszki to chyba trzeba z cukrem ostrożnie bo w kaszce już jest...
 
Te przepisy na ciasteczka wydają mi się świetne. Ciekawa jestem tylko, czy one są takie twardsze czy bardzo kruche. Boję się, ze jak Hania sobie odgryzie kawałek to się zadławi. W ogóle mam z tym zadławieniem chyba obsesję...

a masz gryzaczek siateczkowy???
 
reklama
Zylcia ja robiłam tylko takie zwykłe kruche ciasteczka i one wychodzą kruchutkie ;-) zwłaszcza jak się nie da proszku do pieczenia i dość cienko rozwałkuje, coś ala herbatniki maślane :-) I na szklankę mąki można spokojnie dwa żółtka dać.
No i trzeba uważać z mąką, bo jak się jej za dużo sypnie to wyjdą twardawe.
A po 1-2 dniach łapią wilgoć z powietrza i robią się miększe (mmmm takie uwielbiam :-) )

Generalnie mój Jaś bardzo dobrze radzi sobie z gryzieniem dlatego nie bałam mu się dać ciastek, on już od 5 miesiąca chrupki kukurydziane wcinał ;-) a teraz już mu nawet zupek nie miksuje tylko rozgniatam warzywa widelcem.
 
Do góry