Podaje wam przepis na ciasto drozdzowo-serowe, ktore znalazlam kilka lat temu w broszurce (reklamie) margaryny Sanella. Z ciasta mozna zrobic zajaczki na wielkanoc, buleczki, kwiatuszki czy cokolwiek, co podpowie wam wasza fantazja.
Skladniki:
1/8 l mleka
5 dag drozdzy
125 g cukru
500 g maki
szczypta soli
1 lyzka startej skorki z cytryny
125 g margaryny
100 g twarogu (tlustego) lub serka homogenizowanego
2 jajka
cukier waniliowy łyżęczka Link do: Cukier waniliowy aromatyczny składnik wypieków - PlanetaFit.pl
Mleko lekko podgrzac i rozpuscic w nim drozdze z 1 lyzka cukru, pozostawic na 10 min. Make, sol, skorke z cytryny i reszte cukru wymieszac. Dodac miekka margaryne, serek i jajka, wlac mleko z drozdzami i wszystko wymieszac mikserem (widelki do mieszania, a nie ubijania ). Mieszac nalezy tak dlugo, az ciasto bedzie odchodzilo od dna miski. Nastepnie ciasto przykryc reczniczkiem lub sciereczka i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia, az podwoi swoja objetosc. Po wyrosnieciu wylozyc ciasto na stolnice wysypana maka i formowac buleczki. Mozna je rozwalkowac na grubosc 2 cm, wykrawac szklanka koleczka, klasc je na wylozona papierem pergaminowym blache, na srodku kazdego kolka zrobic palcem dziurke, do ktorej nakladasz marmolade lub konfiture, posmarowac je zoltkiem i piec w nagrzanym do 200° C piekarniku, ok. 15 minut. W piecu z termoobiegiem (czy jak sie to nazywa po polsku) temperatura powinna wynosic 180° C. Jesli chcesz mozna te koleczka jeszcze dodatkowo ponacinac noze po bokach, wtedy powstana kwiatuszki.
Skladniki:
1/8 l mleka
5 dag drozdzy
125 g cukru
500 g maki
szczypta soli
1 lyzka startej skorki z cytryny
125 g margaryny
100 g twarogu (tlustego) lub serka homogenizowanego
2 jajka
cukier waniliowy łyżęczka Link do: Cukier waniliowy aromatyczny składnik wypieków - PlanetaFit.pl
Mleko lekko podgrzac i rozpuscic w nim drozdze z 1 lyzka cukru, pozostawic na 10 min. Make, sol, skorke z cytryny i reszte cukru wymieszac. Dodac miekka margaryne, serek i jajka, wlac mleko z drozdzami i wszystko wymieszac mikserem (widelki do mieszania, a nie ubijania ). Mieszac nalezy tak dlugo, az ciasto bedzie odchodzilo od dna miski. Nastepnie ciasto przykryc reczniczkiem lub sciereczka i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia, az podwoi swoja objetosc. Po wyrosnieciu wylozyc ciasto na stolnice wysypana maka i formowac buleczki. Mozna je rozwalkowac na grubosc 2 cm, wykrawac szklanka koleczka, klasc je na wylozona papierem pergaminowym blache, na srodku kazdego kolka zrobic palcem dziurke, do ktorej nakladasz marmolade lub konfiture, posmarowac je zoltkiem i piec w nagrzanym do 200° C piekarniku, ok. 15 minut. W piecu z termoobiegiem (czy jak sie to nazywa po polsku) temperatura powinna wynosic 180° C. Jesli chcesz mozna te koleczka jeszcze dodatkowo ponacinac noze po bokach, wtedy powstana kwiatuszki.
Ostatnia edycja: