reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy dla najmlodszych

Podaje wam przepis na ciasto drozdzowo-serowe, ktore znalazlam kilka lat temu w broszurce (reklamie) margaryny Sanella. Z ciasta mozna zrobic zajaczki na wielkanoc, buleczki, kwiatuszki czy cokolwiek, co podpowie wam wasza fantazja.



Skladniki:

1/8 l mleka

5 dag drozdzy

125 g cukru

500 g maki

szczypta soli

1 lyzka startej skorki z cytryny

125 g margaryny

100 g twarogu (tlustego) lub serka homogenizowanego

2 jajka

cukier waniliowy łyżęczka Link do: Cukier waniliowy aromatyczny składnik wypieków - PlanetaFit.pl



Mleko lekko podgrzac i rozpuscic w nim drozdze z 1 lyzka cukru, pozostawic na 10 min. Make, sol, skorke z cytryny i reszte cukru wymieszac. Dodac miekka margaryne, serek i jajka, wlac mleko z drozdzami i wszystko wymieszac mikserem (widelki do mieszania, a nie ubijania ). Mieszac nalezy tak dlugo, az ciasto bedzie odchodzilo od dna miski. Nastepnie ciasto przykryc reczniczkiem lub sciereczka i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia, az podwoi swoja objetosc. Po wyrosnieciu wylozyc ciasto na stolnice wysypana maka i formowac buleczki. Mozna je rozwalkowac na grubosc 2 cm, wykrawac szklanka koleczka, klasc je na wylozona papierem pergaminowym blache, na srodku kazdego kolka zrobic palcem dziurke, do ktorej nakladasz marmolade lub konfiture, posmarowac je zoltkiem i piec w nagrzanym do 200° C piekarniku, ok. 15 minut. W piecu z termoobiegiem (czy jak sie to nazywa po polsku) temperatura powinna wynosic 180° C. Jesli chcesz mozna te koleczka jeszcze dodatkowo ponacinac noze po bokach, wtedy powstana kwiatuszki.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry