reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na jedzonko dla naszych pociech:)

reklama
OD 6 DO 12 MIESIECY:
Pierwsza zapiekanka dla niemowlecia:

Przepis na 4-6 porcji

1 lyzeczka oliwy z oliwek
1/2 malej cebuli , obranej i posiekanej
1 maly ziemniak, obrany i pokrojony na male kawalki
1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki
1/4 kubka suszonej soczewicy
1/4 kubka suszonej fasoli: jasiek, perlowej lub kidney
1 i 1/2 kubka bulionu warzywnego

Piekarnik podgrzac do temp. 170stopni
Rozgrzej oliwe w malym rondelku na malym ogniu, dodaj cebule i podsmaz az sie zeszkli, ok. 3-5min
Wloz cebule do naczynia zaroodpornego, dodaj pozostale skladniki, przykryyj i zapiekaj tak dlugo, az soczewica i fasola stana sie miekkie czyli ok godziny. Dla mniejszego dziecka zrob purre z fasoli i warzyw. Pozostale jedzenie mozesz przechowywac do 3 dni w zamnkietym pojemniku w lodowce.
Aby szybko namoczyc fasole, wloz ja do garnka, zalej dwoma kubkami wody i zagotuj na duzym ogniu. Nastepnie sciagnij garnek z kuchni, przykryj i poczekaj godzine. Nastepnie odsacz wode i gotuj wedlog przepisu :-)

Przepis z ksiazki "Pierwszy rok zycia dziecka"
 
PIERWSZE CIASTO URODZINOWE

Dziecko roczne zwykle juz je bialko i produkty z maki przennej. Jesli nie zachowaj przepis na drugie urodziny lub inna okazje :-)


Porcja na jedno ciasto dwuwarstwowe o wymiarach 22na 22 cm

tluszcz do nasmarowania blachy
2 i 1/2 kubka pokrojonych w cienkie plasterki marchwii
okolo 2 i 1/2 kubka koncentratu soku jablkowego
1 i 1/2 kubka rodzynek
2 kubki maki pelnopszennej
1/2 kubka kielkow przenicy
2 lyzki niskosodowego proszku do pieczenia
1 lyzka mielonego cynamonu
1/4 kubka oleju roslinnego
2 cale jajka
4 bialka
1 lyzka olejku waniliowego
polewa serowa

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Polacz w rondlu marchewki z 1 kubkiem i 2 lyzkami koncentratu. Zagotuj, zmniejsz plomien i gotuj pod przykryciem, az zmiekna marchewki.ok 20min. Zmiksuj na jednolita mase. Dodaj rodzynki i zmiksuj, az beda zupelnie rozgniecione. Odstaw do wystygniecia.
Polacz make, kielki, proszek do pieczenia i cynamon w duzej misce. dodaj 1 i 1/4 pozostalego soku, olej, jajka, bialka i wanilie. Ubijaj, az wszystkie skladniki sie polacza. Dodaj purre marchewkowe i mus jablkowy. Wylej ciasto do posmarowanych olejem 2 foremek 22 na 22 cm.
Piecz ok 35-40 min. Gdy ciasto przestygnie udekoruj polewa.Poloz warstwe gorna czescia do gory, polej polewa, nastepnie naloz druga warstwe, znow polej. Niezjedzone ciasto przechowywuj w lodowce w zamknietym pojemniku 2 dni.

POLEWA SEROWA

Porcja na jedno ciasto


1/2 kubka koncentratu soku jablkowego
45 dag chudego sera kremowego w temp pokojowej
2 lyzeczki aromatu waniliowego
1/2 lyzeczki drobno posiekanych rodzynek
1 i 1/2 bezsmakowej zelatyny

Odlej 2 lyzki soku. Pozostaly sok zmiksuj z serem, wanilia i rodzynkami. Przeloz do miski i odstaw na bok.
Wymieszaj zelatyne z 2 lyzkami soku w malym rondelku, odstaw na min, az zmieknie. Zagotuj i mieszaj, az sie rozpusci.
Ubij zelatyne z masa serowa. Schlodz w lodowce, az polewa zacznie sie scinac ok 30-60min. Polej ciasto :-)

Przepis podany z ksiazki "pierwszy rok zycia dziecka"
 
reklama
ZUPKI


1. Pierwsza zupka marchewkowa (piersią od 5 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ średniej marchwi (60g), mały ziemniak (30g), łyżeczka oliwy lub świeżego masła, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100 g wody .
1 porcja = 150 g
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.


2. Pierwsza zupka jarzynowa (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi (40g), mały ziemniak (30g), ¼ korzenia pietruszki (15g).
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 min). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, a następnie łączymy z wywarem i kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.



3. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym (butelką od 5 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi (50g), średni ziemniak (70g), łyżeczka kiełku ryżowego, 60g mleka modyfikowanego następnego, 60 ml wody.
1 porcja = 180 g
Przepis: warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy ok. 20 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszając. Przygotowujemy mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksowane warzywa dokładnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupę. Przed podaniem należy sprawdzić temperaturę.


4. Zupa jarzynowa z buraczkiem (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ marchwi (30g), ½ ziemniaka (20g), ½ pietruszki (20g), ½ buraka (20g), łyżeczka świeżego masła , 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.


5. Zupka jarzynowa z cielęciną (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: 2 łyżki kleiku kukurydzianego, 20g cielęciny, 100g wody, 1/5 małej marchwi (20g), ½ małego ziemniaka (20g), ½ małej pietruszki (20g), brokuły (20g), seler (10g), łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek.
Przepis: warzywa myjemy ,obieramy, płuczemy a następnie drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mięso drobno siekamy. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostygnięciu podajemy dziecku.


6. Zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi, mały ziemniak, ½ pietruszki (20g), 2 łyżeczki kleiku ryżowego, łyżeczka masła, 120 ml wody, 20 g cielęciny.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Cielęcinę czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody , gotujemy do miękkości. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Dodajemy masło i ponownie gotujemy.


7. Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi, mały ziemniak, ½ pietruszki, 2 łyżeczki kleiku ryżowego, łyżeczka masła, 120ml wody, 20g mięsa cielęcego.
Przepis: kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą 30ml. Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy ,dodajemy masło i ponownie zagotowujemy. Studzimy i podajemy dziecku.


8. Zupa jarzynowo-fasolowa (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ¼ małej marchwi (20g), ½ małego ziemniaka (20g), ½ małej pietruszki (20g), 5 strączków fasolki szparagowej, łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100-120 ml wody.
Przepis; warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Odcinamy końcówki fasolki i usuwamy włókienka. Kroimy i wrzucamy do wrzącej wody gotując do miękkości (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, oliwę i mieszamy doprowadzając do zagotowania. Studzimy przed podaniem. Możemy ewentualnie dodać 10 g ugotowanej , dobrze posiekanej piersi indyka, kurczaka lub cielęciny.


9. Zupa marchewkowo-ziemniaczana z żółtkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ marchwi (60g), ziemniak (50g), łyżeczka posiekanego pora (70g), łyżeczka kleiku kukurydzianego, łyżeczka masła, 100ml wody, ½ żółtka.
Przepis: marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu drobno kroimy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Ugotowane jajko obieramy – oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodajemy do zupy i dokładnie miksujemy. Później dodajemy masło i kleik, mieszamy i gotujemy. Po schłodzeniu podajemy dziecku.

10. Zupa z brokułów (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: 100ml wody, łyżka ugotowanych brokułów, łyżka nestle sinlac, łyżka ugotowanego zmielonego mięsa.
Przepis: brokuły gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gładką masę. Dolewamy ostudzoną wodę w której były gotowane , wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokładamy ugotowane zmielone mięso.


11. Zupa wielowarzywna (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: 2 marchewki, pietruszka, ¼ selera, ¼ małego pora, gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 łyżki oleju ,sól, 3 łyżki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.


12. Zupka jarzynowa z olejem sojowym (piersią od 12 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: marchewka, kalafior, pietruszka, 5g ryżu lub kaszki kukurydzianej, 3g masła, łyżeczka cukru, 150ml wody.
Przepis: warzywa myjemy, płuczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pół godziny do miękkości, a następnie odcedzamy. Wypłukany ryż dodajemy do wrzącego pozostałego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko ,łączymy z ugotowaną kaszą lub ryżem. Dodajemy olej sojowy ,cukier i zagotowujemy.
__________________
 
Do góry