reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na jedzonko dla naszych pociech:)

reklama
OD 6 DO 12 MIESIECY:
Pierwsza zapiekanka dla niemowlecia:

Przepis na 4-6 porcji

1 lyzeczka oliwy z oliwek
1/2 malej cebuli , obranej i posiekanej
1 maly ziemniak, obrany i pokrojony na male kawalki
1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki
1/4 kubka suszonej soczewicy
1/4 kubka suszonej fasoli: jasiek, perlowej lub kidney
1 i 1/2 kubka bulionu warzywnego

Piekarnik podgrzac do temp. 170stopni
Rozgrzej oliwe w malym rondelku na malym ogniu, dodaj cebule i podsmaz az sie zeszkli, ok. 3-5min
Wloz cebule do naczynia zaroodpornego, dodaj pozostale skladniki, przykryyj i zapiekaj tak dlugo, az soczewica i fasola stana sie miekkie czyli ok godziny. Dla mniejszego dziecka zrob purre z fasoli i warzyw. Pozostale jedzenie mozesz przechowywac do 3 dni w zamnkietym pojemniku w lodowce.
Aby szybko namoczyc fasole, wloz ja do garnka, zalej dwoma kubkami wody i zagotuj na duzym ogniu. Nastepnie sciagnij garnek z kuchni, przykryj i poczekaj godzine. Nastepnie odsacz wode i gotuj wedlog przepisu :-)

Przepis z ksiazki "Pierwszy rok zycia dziecka"
 
PIERWSZE CIASTO URODZINOWE

Dziecko roczne zwykle juz je bialko i produkty z maki przennej. Jesli nie zachowaj przepis na drugie urodziny lub inna okazje :-)


Porcja na jedno ciasto dwuwarstwowe o wymiarach 22na 22 cm

tluszcz do nasmarowania blachy
2 i 1/2 kubka pokrojonych w cienkie plasterki marchwii
okolo 2 i 1/2 kubka koncentratu soku jablkowego
1 i 1/2 kubka rodzynek
2 kubki maki pelnopszennej
1/2 kubka kielkow przenicy
2 lyzki niskosodowego proszku do pieczenia
1 lyzka mielonego cynamonu
1/4 kubka oleju roslinnego
2 cale jajka
4 bialka
1 lyzka olejku waniliowego
polewa serowa

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Polacz w rondlu marchewki z 1 kubkiem i 2 lyzkami koncentratu. Zagotuj, zmniejsz plomien i gotuj pod przykryciem, az zmiekna marchewki.ok 20min. Zmiksuj na jednolita mase. Dodaj rodzynki i zmiksuj, az beda zupelnie rozgniecione. Odstaw do wystygniecia.
Polacz make, kielki, proszek do pieczenia i cynamon w duzej misce. dodaj 1 i 1/4 pozostalego soku, olej, jajka, bialka i wanilie. Ubijaj, az wszystkie skladniki sie polacza. Dodaj purre marchewkowe i mus jablkowy. Wylej ciasto do posmarowanych olejem 2 foremek 22 na 22 cm.
Piecz ok 35-40 min. Gdy ciasto przestygnie udekoruj polewa.Poloz warstwe gorna czescia do gory, polej polewa, nastepnie naloz druga warstwe, znow polej. Niezjedzone ciasto przechowywuj w lodowce w zamknietym pojemniku 2 dni.

POLEWA SEROWA

Porcja na jedno ciasto


1/2 kubka koncentratu soku jablkowego
45 dag chudego sera kremowego w temp pokojowej
2 lyzeczki aromatu waniliowego
1/2 lyzeczki drobno posiekanych rodzynek
1 i 1/2 bezsmakowej zelatyny

Odlej 2 lyzki soku. Pozostaly sok zmiksuj z serem, wanilia i rodzynkami. Przeloz do miski i odstaw na bok.
Wymieszaj zelatyne z 2 lyzkami soku w malym rondelku, odstaw na min, az zmieknie. Zagotuj i mieszaj, az sie rozpusci.
Ubij zelatyne z masa serowa. Schlodz w lodowce, az polewa zacznie sie scinac ok 30-60min. Polej ciasto :-)

Przepis podany z ksiazki "pierwszy rok zycia dziecka"
 
reklama
ZUPKI


1. Pierwsza zupka marchewkowa (piersią od 5 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ średniej marchwi (60g), mały ziemniak (30g), łyżeczka oliwy lub świeżego masła, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100 g wody .
1 porcja = 150 g
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.


2. Pierwsza zupka jarzynowa (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi (40g), mały ziemniak (30g), ¼ korzenia pietruszki (15g).
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 min). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, a następnie łączymy z wywarem i kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.



3. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym (butelką od 5 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi (50g), średni ziemniak (70g), łyżeczka kiełku ryżowego, 60g mleka modyfikowanego następnego, 60 ml wody.
1 porcja = 180 g
Przepis: warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy ok. 20 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszając. Przygotowujemy mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksowane warzywa dokładnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupę. Przed podaniem należy sprawdzić temperaturę.


4. Zupa jarzynowa z buraczkiem (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ marchwi (30g), ½ ziemniaka (20g), ½ pietruszki (20g), ½ buraka (20g), łyżeczka świeżego masła , 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.


5. Zupka jarzynowa z cielęciną (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: 2 łyżki kleiku kukurydzianego, 20g cielęciny, 100g wody, 1/5 małej marchwi (20g), ½ małego ziemniaka (20g), ½ małej pietruszki (20g), brokuły (20g), seler (10g), łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek.
Przepis: warzywa myjemy ,obieramy, płuczemy a następnie drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mięso drobno siekamy. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostygnięciu podajemy dziecku.


6. Zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi, mały ziemniak, ½ pietruszki (20g), 2 łyżeczki kleiku ryżowego, łyżeczka masła, 120 ml wody, 20 g cielęciny.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Cielęcinę czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody , gotujemy do miękkości. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Dodajemy masło i ponownie gotujemy.


7. Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi, mały ziemniak, ½ pietruszki, 2 łyżeczki kleiku ryżowego, łyżeczka masła, 120ml wody, 20g mięsa cielęcego.
Przepis: kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą 30ml. Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy ,dodajemy masło i ponownie zagotowujemy. Studzimy i podajemy dziecku.


8. Zupa jarzynowo-fasolowa (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ¼ małej marchwi (20g), ½ małego ziemniaka (20g), ½ małej pietruszki (20g), 5 strączków fasolki szparagowej, łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100-120 ml wody.
Przepis; warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Odcinamy końcówki fasolki i usuwamy włókienka. Kroimy i wrzucamy do wrzącej wody gotując do miękkości (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, oliwę i mieszamy doprowadzając do zagotowania. Studzimy przed podaniem. Możemy ewentualnie dodać 10 g ugotowanej , dobrze posiekanej piersi indyka, kurczaka lub cielęciny.


9. Zupa marchewkowo-ziemniaczana z żółtkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ marchwi (60g), ziemniak (50g), łyżeczka posiekanego pora (70g), łyżeczka kleiku kukurydzianego, łyżeczka masła, 100ml wody, ½ żółtka.
Przepis: marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu drobno kroimy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Ugotowane jajko obieramy – oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodajemy do zupy i dokładnie miksujemy. Później dodajemy masło i kleik, mieszamy i gotujemy. Po schłodzeniu podajemy dziecku.

10. Zupa z brokułów (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: 100ml wody, łyżka ugotowanych brokułów, łyżka nestle sinlac, łyżka ugotowanego zmielonego mięsa.
Przepis: brokuły gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gładką masę. Dolewamy ostudzoną wodę w której były gotowane , wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokładamy ugotowane zmielone mięso.


11. Zupa wielowarzywna (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: 2 marchewki, pietruszka, ¼ selera, ¼ małego pora, gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 łyżki oleju ,sól, 3 łyżki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.


12. Zupka jarzynowa z olejem sojowym (piersią od 12 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: marchewka, kalafior, pietruszka, 5g ryżu lub kaszki kukurydzianej, 3g masła, łyżeczka cukru, 150ml wody.
Przepis: warzywa myjemy, płuczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pół godziny do miękkości, a następnie odcedzamy. Wypłukany ryż dodajemy do wrzącego pozostałego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko ,łączymy z ugotowaną kaszą lub ryżem. Dodajemy olej sojowy ,cukier i zagotowujemy.
__________________
 
Do góry