reklama
Przecier z manną od 5.-6. miesiąca
marchewka (z uprawy ekologicznej)
pół łyżeczki ugotowanej na miękko kaszy manny
Marchewkę wyszoruj dokładnie, obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do rondelka, zalej wodą źródlaną równo z powierzchnią marchewkowych kawałków. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw z ognia, przestudź do temp. ok. 40-50 st. C. Dodaj mannę. Całość zmiksuj.
marchewka (z uprawy ekologicznej)
pół łyżeczki ugotowanej na miękko kaszy manny
Marchewkę wyszoruj dokładnie, obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do rondelka, zalej wodą źródlaną równo z powierzchnią marchewkowych kawałków. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw z ognia, przestudź do temp. ok. 40-50 st. C. Dodaj mannę. Całość zmiksuj.
Kasiulec81
Mama Krzysia i Alicji
Klavell ja też poproszę o przesłanie tej książki z przepisami kapia@o2.pl. Z góry dziękuję.
Ja rownierz poprosze o ta ksaizke jesli mozna ....podaje e-mail buziaczek16262@wp.pl
Dziekujeee ;-)
Dziekujeee ;-)
klavell przeslij mi prosze tez ta ksiazke. asiunia_m@poczta.fm
A oto kilka przepisów dla dzieciaczków:
5 miesiąc życia:
Kisiel jabłkowy
2. Rozrób mąkę łyżką zimnej wody. Resztę wody zagotuj. Dodaj rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, doprowadź ponownie do wrzenia. Zestaw z ognia.
3. Jabłko utrzyj na szklanej lub plastikowej tarce o małych otworkach, połącz z kisielkiem.
Uwaga! Jeśli chcesz, żeby kisiel pięknie wyglądał, zetrzyj jabłko w ostatniej chwili –wówczas nie ściemnieje.
Buraczek z jabłkiem
2. Połowę buraka zetrzyj drobno na plastikowej lub szklanej tarce.
3. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj.
4. Zmieszaj puree buraczane z jabłkowym.
Surówka z marchewki i jabłka
2. Jabłko obierz, dokładnie usuń gniazda nasienne i utrzyj tak samo jak marchewkę. Wymieszaj marchewkę z jabłkiem i od razu podawaj (jabłko szybko się utlenia, a przez to ciemnieje)
Marchewkowe puree
2. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż stanie się zupełnie miękka (ok. 30 minut). Możesz też ugotować ją na parze.
3. Po odcedzeniu marchewkę zmiksuj (albo przetrzyj przez sito) na gładką masę. Żeby uzyskać odrobinę kremu, możesz dodać odrobinę wody z gotowania lub mleka modyfikowanego.
Cymes jabłkowo-marchewkowy
2. Włóż marchewkę i jabłko do niedużego rondelka, zalej wrzątkiem (powinno go być na tyle, by je ledwo przykrył). Dodaj masło i gotuj pod przykryciem na malutkim ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj cynamon.
Jarzynowe trio
2. Na 10 minut wrzuć do garnka różyczki brokułu i kalafiora.
Gdy warzywa są miękkie, wyjmij je z wody i zmiksuj z dodatkiem mleka modyfikowanego lub wody z gotowania
5 miesiąc życia:
Kisiel jabłkowy
- duże kwaskowate jabłko
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pól szklanki wody
2. Rozrób mąkę łyżką zimnej wody. Resztę wody zagotuj. Dodaj rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, doprowadź ponownie do wrzenia. Zestaw z ognia.
3. Jabłko utrzyj na szklanej lub plastikowej tarce o małych otworkach, połącz z kisielkiem.
Uwaga! Jeśli chcesz, żeby kisiel pięknie wyglądał, zetrzyj jabłko w ostatniej chwili –wówczas nie ściemnieje.
Buraczek z jabłkiem
- pół małego buraka
- pół jabłka
2. Połowę buraka zetrzyj drobno na plastikowej lub szklanej tarce.
3. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj.
4. Zmieszaj puree buraczane z jabłkowym.
Surówka z marchewki i jabłka
- mały kawałek surowej marchewki
- ósemka surowego jabłka
2. Jabłko obierz, dokładnie usuń gniazda nasienne i utrzyj tak samo jak marchewkę. Wymieszaj marchewkę z jabłkiem i od razu podawaj (jabłko szybko się utlenia, a przez to ciemnieje)
Marchewkowe puree
- jedna średnia marchewka
2. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż stanie się zupełnie miękka (ok. 30 minut). Możesz też ugotować ją na parze.
3. Po odcedzeniu marchewkę zmiksuj (albo przetrzyj przez sito) na gładką masę. Żeby uzyskać odrobinę kremu, możesz dodać odrobinę wody z gotowania lub mleka modyfikowanego.
Cymes jabłkowo-marchewkowy
- niewielka marchewka
- pół twardego słodkiego jabłka
- łyżeczka masła
- szczypta cynamonu
2. Włóż marchewkę i jabłko do niedużego rondelka, zalej wrzątkiem (powinno go być na tyle, by je ledwo przykrył). Dodaj masło i gotuj pod przykryciem na malutkim ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj cynamon.
Jarzynowe trio
- mały ziemniaczek
- kilka różyczek brokułu
- kilka różyczek kalafiora
2. Na 10 minut wrzuć do garnka różyczki brokułu i kalafiora.
Gdy warzywa są miękkie, wyjmij je z wody i zmiksuj z dodatkiem mleka modyfikowanego lub wody z gotowania
6 miesiąc życia:
Jabłuszkowo-gruszkowa fantazja
- ćwiartka lekko kwaskowatego jabłka
- pół słodkiej gruszki
- szczypta cynamonu
2. Zmiksuj oba owoce.
3. Już na talerzu posyp szczyptą cynamonu.
Malinowa kaszka
- łyżka suchego kleiku ryżowego
- 1-2 łyżki rozmrożonych malin
2. Maliny wysyp na sitko. Przelej wrzątkiem i przetrzyj.
3. Nabieraj malinowy przecier łyżeczką i wąską strużką polewaj kaszkę, rysując ozdobne wzory.
Zupka jarzynowa
- średnia marchewka
- szklanka wody
- pół średniego ziemniaka (albo łyżeczka suchego kleiku ryżowego lub ryżu)
- łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
2. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (mniej więcej pół godziny). Jeśli zamiast ziemniaka dodajesz ryż, będziesz musiała gotować zupkę dłużej. Jeśli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy po ugotowaniu.
3. Osobno –w wodzie, bez żadnych dodatków – ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. (niemowlęciu wolno podawać wywar dopiero od 7 miesiąca).
4. Mięso drobno posiekaj i łyżkę dodaj do zupy. Zmiksuj całość. Gdyby zupa była za gęsta, dolej nieco przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.
reklama
mięsko z jabłuszkiem od 6 miesiąca
Składniki:
1 średnie jabłuszko,
25 g piersi z kurczaka,
1 łyżeczka kleiku ryżowego,
1 łyżeczka świeżego masła,
około 100-90 ml wody.Jabłuszko dobrze myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i kroimi na ćwiartki. Z mięska gotujemy wywar.Kiedy będzie już miękkie, będzie go łatwo widelcem podzielić na części, wkładamy jabłuszko i doprowadzamy do momentu aż owoc się rozgotuje.
Następnie całość wlewamy do malaksera i robimy tzw. papkę. Dokładamy kleik ryżowy i masełko.
Składniki:
1 średnie jabłuszko,
25 g piersi z kurczaka,
1 łyżeczka kleiku ryżowego,
1 łyżeczka świeżego masła,
około 100-90 ml wody.Jabłuszko dobrze myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i kroimi na ćwiartki. Z mięska gotujemy wywar.Kiedy będzie już miękkie, będzie go łatwo widelcem podzielić na części, wkładamy jabłuszko i doprowadzamy do momentu aż owoc się rozgotuje.
Następnie całość wlewamy do malaksera i robimy tzw. papkę. Dokładamy kleik ryżowy i masełko.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 40
- Wyświetleń
- 16 tys
- Odpowiedzi
- 99
- Wyświetleń
- 24 tys
- Odpowiedzi
- 154
- Wyświetleń
- 28 tys
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 247 tys
Podziel się: