reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska dla malucha

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
u nas słoiczki idą jak gdzieś jedziemy,ostatnio dałąm mu z królikiem,to mało słoika nie zjadł:-);-)a tak,to wszytsko wsuwa...choć wczoraj zrobiłam pierwszy raz delikatną pomidorówę z ryżem(nie rozdrabniałam go),to plół i palcem wyciagał ryż,chce uczyć go gryźć pomału,wkońcu ma 6 zębów,b=niech się uczy;-)a i wczoraj gryzł moje jabłko z jednej strony a ja z drugiej i się chichrał i zjał kilka kęsów:-)
a dziś znowu zupka z rybką i natką pietruchy i warzywkami,aż sama reszte zjadłam,mniami:-)

reklama
Kaszka manna

szklanka wody
2 łyżki kaszki manny
mleko modyfikowane - taka ilość, jaką rozrabia się 200ml wody
przecier owocowy

Zagotuj 2/3 szklanki wody. Kaszę wsyp do kubeczka, zalej resztą wody i dokładnie rozmieszaj, żeby nie było grudek. Do wrzącej wody wlej kaszę i gotuj 3-5 min, stale mieszając. Zestaw garnek z ognia, odczekaj aż kasza nieco przestygnie (do temp, w której rozrabia się mleko) Wsyp odpowiednią ilość mleka i jeszcze raz starannie wymieszaj. Wylej płyn na talerz. Gdy masa się zetnie , narysuj palcem buzię i oczy i wypełnij otwory przecierem owocowym :-)

A ja znalazłam coś takiego i wydaję się szybkie w zrobieniu:

Kurczak z jabłkiem - danie po 8 miesiącu

Składniki:

- jedno jabłko
- kawałek ugotowanego filetu z kurczaka
- łyżeczka masła
- kilka kropli cytryny
- odrobina wody
- majeranek

Sposób przyrządzania:

Mięso drobno posiekaj. Obierz jabłko, pokrój w drobną kostkę i włóż do rondelka z odrobiną wody. Postaw na małym ogniu i rozgotuj.
Dodaj mięso, masło, majeranek i skrop sokiem z cytryny. Wszystko wymieszaj.

Papka mięsno ryżowa

Składniki

- jabłko
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- 50 ml wody
- 20 g mięsa z piersi kurczaka
- woda do ugotowania mięsa

Sposób przyrządzenia

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce. W garnuszku zagotuj wodę dodaj jabłko chwile pogotuj. Do jabłka dodaj masło, kleik i posiekane mięso. Całość wymieszaj.

Podaj po przestudzeniu.

Uwagi:
Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę.
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
Od 9 miesiąca możesz dodać szczyptę majeranku.

Zdziwiło mnie troszkę, że w pierwszym przepisie napisano o majeranku i soku z cytryny a w drugim dodano, że majeranek można dać po 9 miesiącu :confused: hmmm oba przepisy są dla dzieci po 8 miesiącu.

A to już z innej strony - mnie się ta bardziej podoba
http://www.przepisydladzieci.webpark.pl/index.htm

Ostatnia edycja:
Kaszka manna

szklanka wody
2 łyżki kaszki manny
mleko modyfikowane - taka ilość, jaką rozrabia się 200ml wody
przecier owocowy

Zagotuj 2/3 szklanki wody. Kaszę wsyp do kubeczka, zalej resztą wody i dokładnie rozmieszaj, żeby nie było grudek. Do wrzącej wody wlej kaszę i gotuj 3-5 min, stale mieszając. Zestaw garnek z ognia, odczekaj aż kasza nieco przestygnie (do temp, w której rozrabia się mleko) Wsyp odpowiednią ilość mleka i jeszcze raz starannie wymieszaj. Wylej płyn na talerz. Gdy masa się zetnie , narysuj palcem buzię i oczy i wypełnij otwory przecierem owocowym :-)

Prweszukuje wlasnie forum pod katem jedzonka dla malego- bo nie chce jesc juz kaszek ani przecierowych zupek...
Pamiatam Kasiu takie podwieczorki z kaszy mannej z mojego przedszkola- fuj alez ja tego nienawidzilam, chowalam sie w lazience albo pod stolem byle tylko nie jesc tego paskudzctwa. :-p
Ale jeszcze dzis wyprobuje na Adasiu hihihi Moze jemu przypasuje:confused:

Moli - a jak robisz zupkę rybną ?? Szymek nie chciał jeść

heja...ano najpierw gotuję warzywka tzn marchewka,pietrucha,mały ziemniaczek,osobno rybkę(ja akurat solę robię),zcieram na tarce ugotowane warzywka,dodaję rybkę i koperek i trochę masełka albo kleik ryżowy,wszystko mieszam,miksuję i zjadamy;-)

Moli o fajny przepisik i prosty - ja szukałam w sklepie słoiczków Gerbera z rybką po grecku i nigdzie nie znalazłam.

Kasiu a ja zjem kaszkę mannę ale nie na mleku - może być z jabłuszkiem albo innym owockiem a tak to bleeee.

reklama
Moli o fajny przepisik i prosty - ja szukałam w sklepie słoiczków Gerbera z rybką po grecku i nigdzie nie znalazłam.

Kasiu a ja zjem kaszkę mannę ale nie na mleku - może być z jabłuszkiem albo innym owockiem a tak to bleeee.
hehe a ja kocham manne na mleku.uwielbiam.moglabym jesc ja codziennie:-Dz cukrem albo jaims syropem...mniam....

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry