reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przedszkole

U niej diagnoza w wieku 2 lat, ale naprawdę w podstawówce mają w dupie jakieś "wymyslone" zaburzenia, tłumaczone, że dziecko po prostu nie jest zdyscyplinowane..
Kurcze nie wiem, nie odbiegam tak daleko bo sytuacja nie jest jakaś krytyczna - okaże się że jest potrzeba to będziemy diagnozować i uczęszczać na terapię, działać może zmienimy przedszkole. Myślę że przez 3 lata osiągniemy jakieś wyniki.
Są teraz przedszkola i szkoły wyspecjalizowane w takich tematach.

reklama
Ja też się zastanawiam nad tą diagnoza SI dla średniej córki. No właśnie jest taka hmm nie pod linijkę ale coś mnie męczy że to coś innego..
zaburzenia SI mogą podszywać się pod inne zaburzenia. Dobry terapeuta SI na diagnozie umie rozróżnić co jest zaburzeniem SI, a co inna trudnością. Jeśli to wyłapie, to zwróci uwagę na to, czy dalej diagnozować, czy wystarczy obserwować, albo zupełnie rozwieje wątpliwości. Ja też u syna widzę ADHD i możliwe, że z czasem tak będzie. U córki widzę rys autystyczny obok SI, ale możliwe, że to będzie tylko zachowanie wczesniacze

zaburzenia SI mogą podszywać się pod inne zaburzenia. Dobry terapeuta SI na diagnozie umie rozróżnić co jest zaburzeniem SI, a co inna trudnością. Jeśli to wyłapie, to zwróci uwagę na to, czy dalej diagnozować, czy wystarczy obserwować, albo zupełnie rozwieje wątpliwości. Ja też u syna widzę ADHD i możliwe, że z czasem tak będzie. U córki widzę rys autystyczny obok SI, ale możliwe, że to będzie tylko zachowanie wczesniacze
Jaki wiek jest dobry na diagnozę takich zaburzeń?

A i tak ogólnie na ten moment Pani mówi że syn jest do ogarnięcia, że to żywioł ale że przeprasza, uspokaja się szybko itd mówi że są takie typy i czasem nawet 2 czy 3 na grupie😱😱😱
to, że Panie go ogarniają, to super. Tylko praca z tym teraz nauczy synka sobie z tym radzić na przyszłość. Pytanie na ile to będzie Paniom przeszkadzało by was odesłać. A diagnozę możesz zrobić sama, bo to niestety prywata. Nadpobudliwość też może być wynikiem zaburzen SI i wcale nie musi wymagać faakoterapii, a raczej tej fajnej terapii zabawowej na sali

Jaki wiek jest dobry na diagnozę takich zaburzeń?
każdy. Im szybciej tym lepiej. Do 4 roku życia mówi się o zagrożeniu zaburzeniami integracji sensorycznej. Pracuje się z nim, by usprawnic współpracę zmysłów, a co za tym idzie poprawić pracę układu nerwowego. To bardzo fajna terapia. Rodzi w człowieku poczucie sprawczości, dobrej samooceny, poczucia własnej wartości.

każdy. Im szybciej tym lepiej. Do 4 roku życia mówi się o zagrożeniu zaburzeniami integracji sensorycznej. Pracuje się z nim, by usprawnic współpracę zmysłów, a co za tym idzie poprawić pracę układu nerwowego. To bardzo fajna terapia. Rodzi w człowieku poczucie sprawczości, dobrej samooceny, poczucia własnej wartości.
Możesz polecić jakiegoś specjalistę dobrego z woj. Łódzkiego? nawet w prywatnej wiadomości.
Edit. Pytam bo kiedyś zadzwoniłam do dwóch punktów i powiedziano mi że najlepiej diagnozować dzieci od 4 lat.

reklama
Do góry