reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problem z zasypianiem u 2 miesięcznego dziecka

Całymi dniami płakał, a wieczorem było zawsze apogeum, histeria wręcz. Jeść chciał ale się prężył.
U mnie w dzień jest nawet znosnie jedynie przy usypianiu histeria i teraz przy jedzeniu. Ale wieczory i noce najgorsze .noce to praktycznie zawsze są niespokojne . Wierci się spteka prezy się i poplakuje. Kiedy to minie.... a u ciebie długo trwało to prężnie przy jedzeniu?i zjadal cała porcję mleka? Bo moj jadl zawsze 90 ml a teraz to maksymalnie 50 i więcej nie chce bo płacze.

reklama
U mnie w dzień jest nawet znosnie jedynie przy usypianiu histeria i teraz przy jedzeniu. Ale wieczory i noce najgorsze .noce to praktycznie zawsze są niespokojne . Wierci się spteka prezy się i poplakuje. Kiedy to minie.... a u ciebie długo trwało to prężnie przy jedzeniu?i zjadal cała porcję mleka? Bo moj jadl zawsze 90 ml a teraz to maksymalnie 50 i więcej nie chce bo płacze.
Ja na początku robiłam błąd i przy każdym płaczu dostawał butelkę. W efekcie niestety zbyt dużo przybrał na wadze przez pierwsze 2 miesiące. Wtedy nie zawsze zjadał wszystko. Jak unormowalam ilosc i woelkosc porcji to zaczął zjadać wszystko. Co do prężenia to niestety nie pamiętam ile to trwało.

Ja na początku robiłam błąd i przy każdym płaczu dostawał butelkę. W efekcie niestety zbyt dużo przybrał na wadze przez pierwsze 2 miesiące. Wtedy nie zawsze zjadał wszystko. Jak unormowalam ilosc i woelkosc porcji to zaczął zjadać wszystko. Co do prężenia to niestety nie pamiętam ile to trwało.
Ja robiłam podobnie z tym płaczem. W nocy każdy płacz to brałam za głód. Ale i tak on był glodomorek co 2.5 godziny domagal się jedzenia i zjadal sporo 90 ml prawie zawsze a i 120 ml tez się zdarzało. A teraz ukrocił jedzenie bardzo. Ale to nie byłby problem tylko to prezenie się i płacz. Ewidentnie coś mu jest. Tylko nie rozumiem skad ten płacz przy jedzeniu? Bo łapie powietrze i go boli? Czy nie toleruje mleka i po nim go bOli brzuch?tylko czy tak momentalnie by go bolał przy karmieniu.

A zmieniłaś to mleko?
Tak od rana podaje mu hipp combiotik. Miałam wielka nadzieje ze będzie lepiej. A on dalej płacze i się pręży i nie chce jeść swojej dawnej porcji. Chyba to nigdy nie minie. On je na początku łapczywie. Czasami to nawet nie oddycha tylko ssie szybko i słychać jak łyka powietrze. Wiec to prezenie chyba nigdy nie minie bo on inaczej jeść nie umie!!

A może smoka ma za dużego tzn przepływ?
Mój ma 11.mc a smoka 6+ a i tak Mu bokiem wylatuje i się krztusi
Tak od rana podaje mu hipp combiotik. Miałam wielka nadzieje ze będzie lepiej. A on dalej płacze i się pręży i nie chce jeść swojej dawnej porcji. Chyba to nigdy nie minie. On je na początku łapczywie. Czasami to nawet nie oddycha tylko ssie szybko i słychać jak łyka powietrze. Wiec to prezenie chyba nigdy nie minie bo on inaczej jeść nie umie!!
Edit jak je łapczywie to ma gazy potem.
A próbowałaś masazu Shantala? Chyba tak to się pisze.
Wpisz na YouTubie

Może spróbuj karmić częściej a mniej? Nie czekaj na ustaloną pore. Łapczywe ssanie to znak że jest bardzo głodny i chce szybko zaspokoić ten głod, a że się tak nie da to przy tym nalapie się powietrza i brzuszek zagazowany. Z nowym mlekiem musisz cierpliwie poczekać kilka dni aż pojawią się oznaki poprawy bądź pogorszenia, to nie działa tak szybko niestety choć byłoby to duzo prostsze dla wszystkich. Zmieniłaś mleko to sproboj zmienić też butelkę, mojej córce na początku podpasowala tylko MAM bo ma specyficzny płaski smoczek i kiedy się przyssała to nie było mowy o wyciekach z kącika czy puszczaniu i łapaniu powietrza, coś jak przy piersi.

Może kwestia też pozycji karmienia. Karmisz go bardziej na leżąco czy bliżej pionu z butelka ułożoną prostopadle by musiał mocniej ssać a nie tylko tyci bo grawitacja i tak zrobi swoje? Poczytaj może o prawidłowej pozycji karmienia butelka na yt są filmiki.
Link do: Jak prawidłowo karmić butelką - Mlekiem Mamy

Wg mnie Hipp to dobre mleko. Dokarmialam nim karmiąc piersią. Polecił mi je neonatolog dla pierwszego dziecka które było wczesniakiem.

Ja robiłam podobnie z tym płaczem. W nocy każdy płacz to brałam za głód. Ale i tak on był glodomorek co 2.5 godziny domagal się jedzenia i zjadal sporo 90 ml prawie zawsze a i 120 ml tez się zdarzało. A teraz ukrocił jedzenie bardzo. Ale to nie byłby problem tylko to prezenie się i płacz. Ewidentnie coś mu jest. Tylko nie rozumiem skad ten płacz przy jedzeniu? Bo łapie powietrze i go boli? Czy nie toleruje mleka i po nim go bOli brzuch?tylko czy tak momentalnie by go bolał przy karmieniu.
Niestety boli go brzuch. Będzie coraz mniej jadł, aż przestanie, lub co gorsza zacznie wymiotować. Nie robi regularnie kupki, więc może mieć problemy z perystaltyka. Moja córeczka miała poszerzone jelito, bo nie wyprozniala się regularnie.
Ty uważasz, że probl jest to, że dziecko nie śpi i płacze a ja uważam, że to wtórne, a prawdziwa przyczyną tkwi w brzuszku i tym, co je, dlatego przestaje jeść, bo jedzenie sprawia mu ból. HiPP combiotic jeśli dziecko ma alergię na bmk nie wystarczy. Warto przez jakiś czas dać dziecku neocate, by brzuszek się zregenerował, ok 2 tygodnie. Lekarz może wypisać receptę i będzie niedrogo, a potem poszukać takiego, które mu podejdzie. Trzeba sprawdzić jak się jelita mają. Czy nie ma alergii, dlatego wysyłałam do alergologa i gastrologa. Znajdziesz dobre mleko i odzyskasz syna i radość z macierzyństwa.

reklama
Do góry