Angiee
Fanka BB :)
A w jakich sytuacjach się uspokajał? Wrzeszczał tak o w losowych sytuacjach?Moje dziecko 5,5 mies i też długo wrzeszczał, krzyczał, miał napięcie mięśniowe o obniżone w koło buzi. Spróbuj z cdl jakąś i fizjoterapeute polecam odwiedzić.
Poczyniłam w ostatnich dniach obserwacje i wynika z nich, że moje dziecko po prostu nie może pogodzić się z tym, że już jest po drugiej stronie brzucha. Kilka przykładowych sytuacji:
- Zbieraliśmy się do wyjścia, więc mąż włożył syna w fotelik i oczywiście wrzask. Wystarczyło, że nim bujał góra dół i nagle spokój. Odłożył na chwilę i znowu wrzask. W samochodzie - o ile tylko był w ruchu - spokój (chociaż włączyłam mu jeszcze kołysanki i prawie zasnął)
- Syn krzyczy na przewijaku, gdy szykuję go do kąpieli. Włożony do wody uspokaja się w ułamku sekundy
- Noszony na rękach krzyczy, ale wystarczy robić przysiady, albo poskakać na piłce i jest ok.
- Rano jak jest wyspany to przez 10 minut ma dobry humor, ale trzeba go ciągle zabawiać, coś do niego mówić. Jak mu się jedna rzecz znudzi i w porę nie zareaguję, to zaczyna marudzić.
- Jesteśmy właśnie u teściów i są też moi rodzice. Wszyscy "połóż go tutaj, my polulamy". Mówię, że to nie zadziała, ale oddaję im syna na chwilę, żebym mogła w spokoju zjeść obiad. Za chwilę przychodzę i mówię, że wezmę go w chustę póki jest spokojny to zaśnie. Oni "czekaj, coś mu pośpiewamy itp" a dziecko oczy jak 5 zł i widzę, że nie ma szans na spanie, a zmęczony jest, bo ziewa okrutnie. I co? Tak zaczął wrzeszczeć, że musiałam go w pędzie wiązać w chustę. Jak się uspokoił to zasnął w pół minuty.
- W nocy śpi naprawdę super, rzadko się zdarza, że muszę go dłużej usypiać. Zazwyczaj jak już jęczy, to go przebieram, biorę do cycka, zje w 10 minut i śpi. Wczoraj zasnął o 21, obudził się dopiero o 2, szybki przewijak, szamanko i śpi. Ale warunek jest jeden - musi być ciemno. Jak się drugi raz budzi ok 4-5 to już jest problem z zaśnięciem. Później już pobudki co 0,5-1h, ale i tak po nocy jest wyspany, więc rano ma przez chwilę dobry humor.
Co o tym myślicie?