reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problem z zasypianiem u 2 miesięcznego dziecka

Mam pytanie jak liczyć wiek niemowlaka .mój urodził się 26 kwietnia w niedzielę i ma skończone 2 miesiące czy to patrzy się że ma w miesiące czy 3.??
Cookie mam takie pytanie do Ciebie wiem że Twoja córeczka też się urodziła w 38 TC tak jak mój synek. Czy skoki rozwojowe pojawiają się u was tak jak wg tabeli czy np 2 tygodnie później? Wyczytałam gdzie że dla dzieci urodzonych przedwcześnie lub po terminie ten wiek trzeba korygować. Wychodzi na to że jeśli skok wypada no w 5 tygodniu to u mojego synka ten skok wypadłby w jego 7 tygodniu życia.
Moja w 39tc i skoki raczej w miarę terminowo, choć, aż tak nie zerkam na to 😉 Sprawdziłam może pierwszy czy drugi i nie pilnuje tego. Jak ma dzień marudera to po prostu zakasam rękawy i jestem dla niej cała. Zresztą od x czasu młoda ma turbo drzemki 2 lub 3 po 30-40 min więc działam na obrotach by zrobić coś w domu, mieć jakiś czas dla starszego i spędzać czas ma spacerach.
Od 37tc mówi się, że ciąża donoszona także masz terminowe dziecko.

reklama
Moja w 39tc i skoki raczej w miarę terminowo, choć, aż tak nie zerkam na to 😉 Sprawdziłam może pierwszy czy drugi i nie pilnuje tego. Jak ma dzień marudera to po prostu zakasam rękawy i jestem dla niej cała. Zresztą od x czasu młoda ma turbo drzemki 2 lub 3 po 30-40 min więc działam na obrotach by zrobić coś w domu, mieć jakiś czas dla starszego i spędzać czas ma spacerach.
Od 37tc mówi się, że ciąża donoszona także masz terminowe dziecko.
U mnie od miesiąca ma skok 😃😃😃 ale nocki Ci ładnie śpi więc można wtedy coś zrobić. Ja póki co wieczory i noce spędzam z Jasiem. Może kiedyś przyjdzie taki czas że uspie go i będę mieć czas by sprzątnąć czy się wykąpać czy na obiad przyszykować. Czasami jest tak że nie mam jak córce obiadu ugotować. O kąpaniu nie wspomnę. Dobrze że jest duża i wiele już zrobi koło siebie i jeszcze mi pomoże 😏 dzięki Bogu nie jest zazdrosna

A u nas poprawy nie ma. Dalej usypianie to koszmar. Dzisiaj i tak zajęło mi to pół godziny więc sukces ale zaraz pewnie się wybudzi i będzie powtórka z rozrywki.. ale nie nosiłam na rękach tylko w łóżeczku na poduszce jego kolysalam i jak sie uspokoił to po czole głaskałam że i tak płakał biedny. Tylko że jak go wezmę na ręce to też tak płacze . W nocy też od godziny 2 śpi niespokojnie wybudza się męczy pręży . Nawet nie wiem czy tomozna zaliczyć do snu.

Już pisałam mi tych konsultantkach snu i przy tym spotkałam się z czymś takim jak stany czuwania dziecka inwazję jest by przestrzegać stanów czuwania bo to ma wpływ na sen właśnie że przemęczone dziecko nie może zasnąć i takie tam. Wogole rutyna jest ważna i stały rytm dnia. Po przeczytaniu tego to się załamałam bo u nas żadnego rytmu dnia nie ma codziennie wszystko o innej porze . Stałych drzemek nie ma tak samo jak por karmienia. Taki straszny chaos mamy. Czy u was też tak było jak dzieciaczki miały 2 -3 miesiące? Drzemki jak są u nas to są po 20 minut czasami 40 dzisiaj jedna była 1.5 godziny ale bujalam wózkiem ciągle..

Mojej zasnąć pomaga ręka na policzku i gładzenie czoła pomiędzy oczkami lub danie jej misia-kocyka do którego się przytula.
Fakt, nocki ładnie śpi. Zasypia 19.30-20 śpi do 3.00 zje i dalej śpi do 5/6. Kolejne karmienie 8.30 i pobudka. Jak zaśnie mam czas zrobić obiad na kolejny dzień czy wstawić pranie.
Zastanawiam się czy u Ciebie na raz nie za dużo leków i w końcu nie wiadomo czy pomagają czy nie. Może mleko nie pasuje 🤔
Coś mu ewidentnie przeszkadza albo to taki wrażliwiec wymagający.

U mnie rutyna wyszła tak po 4 tyg. Ugruntowały się pory spania, karmienia. Skończyły się kolki i chodzenie spać po 24.00 czy 1 😉
Teraz wiem kiedy pora drzemki i pilnuje tego. Z jedzeniem różnie bywa jak to na piersi. Raz zje co 3h a za chwilę po 40 minutach czy 1,5 h chce dojeść.
Wcześniej spała po 1,5-3h nawet i 4 się zdarzyło. Teraz po ok 40 min max 3 x dziennie. Raz na jakiś czas trafi się dłuższą drzenka max 2h.
Od samego początku śpi w łóżeczku, w ciągu dnia czasami spała w salonie na kanapie otulona a ja mając jna oku działam sobie w kuchni. Przyzwyczajona jest do normalnego hałasu w domu, nie chodzimy na paluszkach bo mała śpi. Zresztą nie raz starszak za hałasuje w czasie jej snu.

Mojej zasnąć pomaga ręka na policzku i gładzenie czoła pomiędzy oczkami lub danie jej misia-kocyka do którego się przytula.
Fakt, nocki ładnie śpi. Zasypia 19.30-20 śpi do 3.00 zje i dalej śpi do 5/6. Kolejne karmienie 8.30 i pobudka. Jak zaśnie mam czas zrobić obiad na kolejny dzień czy wstawić pranie.
Zastanawiam się czy u Ciebie na raz nie za dużo leków i w końcu nie wiadomo czy pomagają czy nie. Może mleko nie pasuje 🤔
Pediatra nie kazał zmieniać mleka bo wysypki nie ma . A eksperymenty z mlekiem mogą pogorszyć sprawę. Już sama nie wiem. Ale zmiana mleka to na takie specjalistyczne np Bebilon progi czy innej firmy?

Edyta masz 😃 na piersi jest i tak ładnie długo śpi 😏 mój na mm i wybudza się ciągle w nocy i nie wiem wtedy czy głodny czy co.

U mnie rutyna wyszła tak po 4 tyg. Ugruntowały się pory spania, karmienia. Skończyły się kolki i chodzenie spać po 24.00 czy 1 😉
Teraz wiem kiedy pora drzemki i pilnuje tego. Z jedzeniem różnie bywa jak to na piersi. Raz zje co 3h a za chwilę po 40 minutach czy 1,5 h chce dojeść.
Wcześniej spała po 1,5-3h nawet i 4 się zdarzyło. Teraz po ok 40 min max 3 x dziennie. Raz na jakiś czas trafi się dłuższą drzenka max 2h.
Od samego początku śpi w łóżeczku, w ciągu dnia czasami spała w salonie na kanapie otulona a ja mając jna oku działam sobie w kuchni. Przyzwyczajona jest do normalnego hałasu w domu, nie chodzimy na paluszkach bo mała śpi. Zresztą nie raz starszak za hałasuje w czasie jej snu.
To masz aniołka. U nas w pierwszych 3 tygodniach miałam więcej stałych punktów ale później coś się zadziało może brzuszek mi wszystko się popsuło i zrobiło się z dnia na dzień coraz gorzej. Taki chaos nie jest dobry dla niego i dla mnie też. Jaś śpi w nocy w łóżeczku obok mnie a w dzień w wózku. Łóżeczko w dzień odpada bo przy drzemkach się wybudza i nie nadazylabym latać do niego góra dol..

reklama
Skoro lekarz nie kazał zmieniać i nie widzi powodu. Nie chodzi mi o jakieś specjalistyczne tylko niektóre niepotrzebne składniki mają. Gdzieś mam zapisane porównanie mlek to ci wrzucę, tylko link znajdę.
Starszy był na karmieniu mieszanym, karmilam piersią i dokarmialam mm to podawałam mu Hipp bardzo dobrze go tolerował. Zero kolek, nie licząc początkowo jak była jeszcze sama pierś problemow z bąkami. Mm włączyłam mu jakoś po 3 mm.
Teraz mała w ustach nie miała i w sumie żebym wcześniej miała taka wiedzę o kp jak teraz to syn też mm by nie dostał 😊
Edit.

Do góry