reklama
Pizza wlasnej roboty
Skladniki na ciasto:
*szklanka mleka
*2 kostki drozdzy
*0,5 kg maki przennej
*3 lyzki oleju
*szczypta soli
*szczypta cukru
Dodatki do pizzy:
Wszystko zalezy wedlug upodoba smakowych. Mozna zrobic pizze z tunczykiem i jajkie, pizze serowa z kilku serow, pizze z szynka i ananasem lub tak jak ja robie czyli co sie nawine. Tym razem na pizzy znalazly sie nastepujace skladniki:
*sos ziolowy z carry
*kilka plasterkow wedliny drobiowej
*jeden duzy pomidor
*kulka sera mozarella
*ser gouda
*kukurydza konserwowa
*oregano
Przygotowanie:
Podgrzac mleko i ropuscic w nim drozdze. Dodac make, sol ,cukier i olej. Wyrobic ciasto drozdzowe i odstawic je do wyrosniecia na jakies 30 minut. W tym czasie przygotowac skladniki. Wedline pokroic w polplasterki, pomidora, mozarelle w plastry, zolty ser zetrzec na tarce, a kukurydze odcedzic. Posmarowanej blaszke olejem i wylozyc ciasto. Czas na skladniki. Posmarowac pizze sosem, posypac odrobina zoltego sera. Polozyc wedline, pomidora i mozarelle, posypac oregano, kukurydza i na sama gore zolty, tarty ser. Piec w nagrzanym piekarniku do150°C ok. 30 minut
Skladniki na ciasto:
*szklanka mleka
*2 kostki drozdzy
*0,5 kg maki przennej
*3 lyzki oleju
*szczypta soli
*szczypta cukru
Dodatki do pizzy:
Wszystko zalezy wedlug upodoba smakowych. Mozna zrobic pizze z tunczykiem i jajkie, pizze serowa z kilku serow, pizze z szynka i ananasem lub tak jak ja robie czyli co sie nawine. Tym razem na pizzy znalazly sie nastepujace skladniki:
*sos ziolowy z carry
*kilka plasterkow wedliny drobiowej
*jeden duzy pomidor
*kulka sera mozarella
*ser gouda
*kukurydza konserwowa
*oregano
Przygotowanie:
Podgrzac mleko i ropuscic w nim drozdze. Dodac make, sol ,cukier i olej. Wyrobic ciasto drozdzowe i odstawic je do wyrosniecia na jakies 30 minut. W tym czasie przygotowac skladniki. Wedline pokroic w polplasterki, pomidora, mozarelle w plastry, zolty ser zetrzec na tarce, a kukurydze odcedzic. Posmarowanej blaszke olejem i wylozyc ciasto. Czas na skladniki. Posmarowac pizze sosem, posypac odrobina zoltego sera. Polozyc wedline, pomidora i mozarelle, posypac oregano, kukurydza i na sama gore zolty, tarty ser. Piec w nagrzanym piekarniku do150°C ok. 30 minut
A ja bym natomiast prosila o jakis prosty przepis na bigos bo chce zrobic pierwszy raz szukam po necie ale tam to bigosy po 7 dni robia a ja chce taki wiecie godzinie dwie i gotowe
No i taki co by wieprzowiny nie uzywac a czyms zastapic, mozna wolowym?
No i taki co by wieprzowiny nie uzywac a czyms zastapic, mozna wolowym?
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
A masz może pokrywę szybkowarową?
Kiszona kapustę odciśnij, jak jest za bardzo kwaśna wg Ciebie to ją trochę wypłucz. Poszatkuj białą kapustę i sparz. Odcedź i razem z kiszoną do gara. Do tego podsmażona kiełbaska, jakieś miąsko, dobrze jest wrzucić coś wędzonego, np. chudy boczek w kostkę. Liść laurowy, ziele angielskie, kminek(na dobre trawienie), sól, pieprz, koncentrat, namoczone grzyby leśne. I gotujesz na małym ogniu i mieszasz,aż wszystko przejdzie sobą i kapusty zmiękną (tak pół dnia) Ja daję pod koniec wino czerwone i rodzynki.
Kiszona kapustę odciśnij, jak jest za bardzo kwaśna wg Ciebie to ją trochę wypłucz. Poszatkuj białą kapustę i sparz. Odcedź i razem z kiszoną do gara. Do tego podsmażona kiełbaska, jakieś miąsko, dobrze jest wrzucić coś wędzonego, np. chudy boczek w kostkę. Liść laurowy, ziele angielskie, kminek(na dobre trawienie), sól, pieprz, koncentrat, namoczone grzyby leśne. I gotujesz na małym ogniu i mieszasz,aż wszystko przejdzie sobą i kapusty zmiękną (tak pół dnia) Ja daję pod koniec wino czerwone i rodzynki.
Ostatnia edycja:
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym
Skladniki:
* 2 duze piersi z kurczaka
* 1 duza cebula
* 1 por
* 1 duza marchewka
* lyzka koncentratu pomidorowego
* pieprz, vegeta
Przygotowanie:
Pokrojone wkostke filety wrzucic na niewielka ilosc rozgrzanego oleju i usmazyc na zloty kolor,dodac biala czesc pora pokrojona w pol talarki, cebule i marchewke starta na grubych oczkach. Wszystko razem poddusic, doprawic do smaku vegeta i pieprzem. Dodac lyzke koncentratu pomidorowego i podlac woda. Gdy sie zagotuje zalac lyzka maki i lyzka smietany rozrobionej w zimnej wodzie
Skladniki:
* 2 duze piersi z kurczaka
* 1 duza cebula
* 1 por
* 1 duza marchewka
* lyzka koncentratu pomidorowego
* pieprz, vegeta
Przygotowanie:
Pokrojone wkostke filety wrzucic na niewielka ilosc rozgrzanego oleju i usmazyc na zloty kolor,dodac biala czesc pora pokrojona w pol talarki, cebule i marchewke starta na grubych oczkach. Wszystko razem poddusic, doprawic do smaku vegeta i pieprzem. Dodac lyzke koncentratu pomidorowego i podlac woda. Gdy sie zagotuje zalac lyzka maki i lyzka smietany rozrobionej w zimnej wodzie
Co zrobic zeby kapusta do golabkow byla miekka tzn latwo sie zwiaja w...golabki??? Ja ja zawsze podgotowuje ale i tak przy nasadzie jest sztywna jak drut. Potem po uduszenie zawinietych golabkow wszytsko jest mieciutkie ale to zwijanie, lamanie sie lisci, wyrzucanie oberwanych...mnie wpienia
reklama
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
no ja w zasadzie też parzę we wrzątku,a jak dojdę do bardziej twardych liści to wrzucam jeszcze raz do wrzątku,bo wiadomo,że do środka tak nie przejdzie przy 1 razie,a jeszcze to białe, twarde ścinam trochę nożem,żeby takie grube nie było. Jakby co to wloska kapusta jest bardziej miękkaCo zrobic zeby kapusta do golabkow byla miekka tzn latwo sie zwiaja w...golabki??? Ja ja zawsze podgotowuje ale i tak przy nasadzie jest sztywna jak drut. Potem po uduszenie zawinietych golabkow wszytsko jest mieciutkie ale to zwijanie, lamanie sie lisci, wyrzucanie oberwanych...mnie wpienia
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 31
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 10
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 3 tys
- Wyświetleń
- 125 tys
Podziel się: