reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomysły na obiady

Ja do pieczarkowej zcieram pieczarki na grubych oczkach i przesmażam na masełku:tak: oraz dodaję makron ale drobniutki np gwiazdki reszta tak jak u Majandry;-)
 
reklama
Majandra jak mój małz robił w Kamisie to tych przypraw miałam full, niestety kilka lat temu się to skończyło:sorry:. Ale bardzo lubie ich przyprawy
 
Dzis byl krem z brukselki pycha zjadlam ze smakiem mimo iz brukselki nie lubie adziecko moje dwa talerze zjadlo jechala na dwie lyzki ze swojej i z mojej :-)
 
Pizza wlasnej roboty
Skladniki na ciasto:
*szklanka mleka
*2 kostki drozdzy
*0,5 kg maki przennej
*3 lyzki oleju
*szczypta soli
*szczypta cukru
Dodatki do pizzy:
Wszystko zalezy wedlug upodoba smakowych. Mozna zrobic pizze z tunczykiem i jajkie, pizze serowa z kilku serow, pizze z szynka i ananasem lub tak jak ja robie czyli co sie nawine. Tym razem na pizzy znalazly sie nastepujace skladniki:
*sos ziolowy z carry
*kilka plasterkow wedliny drobiowej
*jeden duzy pomidor
*kulka sera mozarella
*ser gouda
*kukurydza konserwowa
*oregano
Przygotowanie:
Podgrzac mleko i ropuscic w nim drozdze. Dodac make, sol ,cukier i olej. Wyrobic ciasto drozdzowe i odstawic je do wyrosniecia na jakies 30 minut. W tym czasie przygotowac skladniki. Wedline pokroic w polplasterki, pomidora, mozarelle w plastry, zolty ser zetrzec na tarce, a kukurydze odcedzic. Posmarowanej blaszke olejem i wylozyc ciasto. Czas na skladniki. Posmarowac pizze sosem, posypac odrobina zoltego sera. Polozyc wedline, pomidora i mozarelle, posypac oregano, kukurydza i na sama gore zolty, tarty ser. Piec w nagrzanym piekarniku do150°C ok. 30 minut

 
A ja bym natomiast prosila o jakis prosty przepis na bigos bo chce zrobic pierwszy raz szukam po necie ale tam to bigosy po 7 dni robia a ja chce taki wiecie godzinie dwie i gotowe :biggrin2:
No i taki co by wieprzowiny nie uzywac a czyms zastapic, mozna wolowym?
 
A masz może pokrywę szybkowarową?

Kiszona kapustę odciśnij, jak jest za bardzo kwaśna wg Ciebie to ją trochę wypłucz. Poszatkuj białą kapustę i sparz. Odcedź i razem z kiszoną do gara. Do tego podsmażona kiełbaska, jakieś miąsko, dobrze jest wrzucić coś wędzonego, np. chudy boczek w kostkę. Liść laurowy, ziele angielskie, kminek(na dobre trawienie), sól, pieprz, koncentrat, namoczone grzyby leśne. I gotujesz na małym ogniu i mieszasz,aż wszystko przejdzie sobą i kapusty zmiękną (tak pół dnia) Ja daję pod koniec wino czerwone i rodzynki.
 
Ostatnia edycja:
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym
Skladniki:
* 2 duze piersi z kurczaka
* 1 duza cebula
* 1 por
* 1 duza marchewka
* lyzka koncentratu pomidorowego
* pieprz, vegeta
Przygotowanie:
Pokrojone wkostke filety wrzucic na niewielka ilosc rozgrzanego oleju i usmazyc na zloty kolor,dodac biala czesc pora pokrojona w pol talarki, cebule i marchewke starta na grubych oczkach. Wszystko razem poddusic, doprawic do smaku vegeta i pieprzem. Dodac lyzke koncentratu pomidorowego i podlac woda. Gdy sie zagotuje zalac lyzka maki i lyzka smietany rozrobionej w zimnej wodzie
 
:confused::confused::confused:Co zrobic zeby kapusta do golabkow byla miekka tzn latwo sie zwiaja w...golabki???:-p Ja ja zawsze podgotowuje ale i tak przy nasadzie jest sztywna jak drut. Potem po uduszenie zawinietych golabkow wszytsko jest mieciutkie ale to zwijanie, lamanie sie lisci, wyrzucanie oberwanych...mnie wpienia:baffled:
 
reklama
:confused::confused::confused:Co zrobic zeby kapusta do golabkow byla miekka tzn latwo sie zwiaja w...golabki???:-p Ja ja zawsze podgotowuje ale i tak przy nasadzie jest sztywna jak drut. Potem po uduszenie zawinietych golabkow wszytsko jest mieciutkie ale to zwijanie, lamanie sie lisci, wyrzucanie oberwanych...mnie wpienia:baffled:
no ja w zasadzie też parzę we wrzątku,a jak dojdę do bardziej twardych liści to wrzucam jeszcze raz do wrzątku,bo wiadomo,że do środka tak nie przejdzie przy 1 razie,a jeszcze to białe, twarde ścinam trochę nożem,żeby takie grube nie było. Jakby co to wloska kapusta jest bardziej miękka
 
Do góry