reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pomysły na obiady

Ja do pieczarkowej zcieram pieczarki na grubych oczkach i przesmażam na masełku:tak: oraz dodaję makron ale drobniutki np gwiazdki reszta tak jak u Majandry;-)
 
reklama
Majandra jak mój małz robił w Kamisie to tych przypraw miałam full, niestety kilka lat temu się to skończyło:sorry:. Ale bardzo lubie ich przyprawy
 
Dzis byl krem z brukselki pycha zjadlam ze smakiem mimo iz brukselki nie lubie adziecko moje dwa talerze zjadlo jechala na dwie lyzki ze swojej i z mojej :-)
 
Pizza wlasnej roboty
Skladniki na ciasto:
*szklanka mleka
*2 kostki drozdzy
*0,5 kg maki przennej
*3 lyzki oleju
*szczypta soli
*szczypta cukru
Dodatki do pizzy:
Wszystko zalezy wedlug upodoba smakowych. Mozna zrobic pizze z tunczykiem i jajkie, pizze serowa z kilku serow, pizze z szynka i ananasem lub tak jak ja robie czyli co sie nawine. Tym razem na pizzy znalazly sie nastepujace skladniki:
*sos ziolowy z carry
*kilka plasterkow wedliny drobiowej
*jeden duzy pomidor
*kulka sera mozarella
*ser gouda
*kukurydza konserwowa
*oregano
Przygotowanie:
Podgrzac mleko i ropuscic w nim drozdze. Dodac make, sol ,cukier i olej. Wyrobic ciasto drozdzowe i odstawic je do wyrosniecia na jakies 30 minut. W tym czasie przygotowac skladniki. Wedline pokroic w polplasterki, pomidora, mozarelle w plastry, zolty ser zetrzec na tarce, a kukurydze odcedzic. Posmarowanej blaszke olejem i wylozyc ciasto. Czas na skladniki. Posmarowac pizze sosem, posypac odrobina zoltego sera. Polozyc wedline, pomidora i mozarelle, posypac oregano, kukurydza i na sama gore zolty, tarty ser. Piec w nagrzanym piekarniku do150°C ok. 30 minut

 
A ja bym natomiast prosila o jakis prosty przepis na bigos bo chce zrobic pierwszy raz szukam po necie ale tam to bigosy po 7 dni robia a ja chce taki wiecie godzinie dwie i gotowe :biggrin2:
No i taki co by wieprzowiny nie uzywac a czyms zastapic, mozna wolowym?
 
A masz może pokrywę szybkowarową?

Kiszona kapustę odciśnij, jak jest za bardzo kwaśna wg Ciebie to ją trochę wypłucz. Poszatkuj białą kapustę i sparz. Odcedź i razem z kiszoną do gara. Do tego podsmażona kiełbaska, jakieś miąsko, dobrze jest wrzucić coś wędzonego, np. chudy boczek w kostkę. Liść laurowy, ziele angielskie, kminek(na dobre trawienie), sól, pieprz, koncentrat, namoczone grzyby leśne. I gotujesz na małym ogniu i mieszasz,aż wszystko przejdzie sobą i kapusty zmiękną (tak pół dnia) Ja daję pod koniec wino czerwone i rodzynki.
 
Ostatnia edycja:
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym
Skladniki:
* 2 duze piersi z kurczaka
* 1 duza cebula
* 1 por
* 1 duza marchewka
* lyzka koncentratu pomidorowego
* pieprz, vegeta
Przygotowanie:
Pokrojone wkostke filety wrzucic na niewielka ilosc rozgrzanego oleju i usmazyc na zloty kolor,dodac biala czesc pora pokrojona w pol talarki, cebule i marchewke starta na grubych oczkach. Wszystko razem poddusic, doprawic do smaku vegeta i pieprzem. Dodac lyzke koncentratu pomidorowego i podlac woda. Gdy sie zagotuje zalac lyzka maki i lyzka smietany rozrobionej w zimnej wodzie
 
:confused::confused::confused:Co zrobic zeby kapusta do golabkow byla miekka tzn latwo sie zwiaja w...golabki???:-p Ja ja zawsze podgotowuje ale i tak przy nasadzie jest sztywna jak drut. Potem po uduszenie zawinietych golabkow wszytsko jest mieciutkie ale to zwijanie, lamanie sie lisci, wyrzucanie oberwanych...mnie wpienia:baffled:
 
reklama
:confused::confused::confused:Co zrobic zeby kapusta do golabkow byla miekka tzn latwo sie zwiaja w...golabki???:-p Ja ja zawsze podgotowuje ale i tak przy nasadzie jest sztywna jak drut. Potem po uduszenie zawinietych golabkow wszytsko jest mieciutkie ale to zwijanie, lamanie sie lisci, wyrzucanie oberwanych...mnie wpienia:baffled:
no ja w zasadzie też parzę we wrzątku,a jak dojdę do bardziej twardych liści to wrzucam jeszcze raz do wrzątku,bo wiadomo,że do środka tak nie przejdzie przy 1 razie,a jeszcze to białe, twarde ścinam trochę nożem,żeby takie grube nie było. Jakby co to wloska kapusta jest bardziej miękka
 
Do góry