reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomysły na obiady

Składniki
ok. pół paczki makaronu
4 jajka
trochę szynki lub kiełbasy,
sól, pieprz, przyprawy
Schinkennudel
to przepis dla dwóch osób. Można gotować nowy makaron i wykorzystywać nową wędlinę, u nas jednak jest to wykorzystywanie nie zjedzonego makaronu i kilkudniowej wędliny. A nazwa ?- danie zapożyczone od Niemców i pod taką nazwą funkcjonuje u mnie w domu (już z polskimi odmianami)

Wędlinę podsmażyć na patelni. Dodać makaron, wlać rozbełtane i przyprawione jajka. Smażyć aż do ścięcia się tych ostatnich. Pod koniec ewentualnie jeszcze doprawić
 
reklama
ryz (jak nie z torebki to w duzej ilosci wody gotuje i odcedzam na sicie) z jablkami ze sloika (z piwnicy) i do tego smietana na slodko z wanilia lub cynamonem .
 
Składniki
pół szklanki mleka, łyżka bułki tartej, pół szklanki mąki, połowa cebuli, łyzeczka oleju
Placuszki z niczego
Placki zostały wymyślone przez mojego chłopaka, kiedy skonczyły się pieniądze:) Znalazł tylko produkty wymienione w składnikach.
Wymieszł mleko z bułką tartą, mąką i olejem, dodał drobno posiekaną cebulkę i usmażył na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Placuszki były super:) Polecam kiedy masz kryzys i pusty portfel:):)
Aha, to jest mała porcja dla jednej osoby.
 
Składniki
-ciasto naleśnikowe wg dowolnego przepisu, byle dość rzadkie
-nadzienie jak do pierogów ruskich, tzn. ziemniaczano-twarogowe z podsmażoną cebulką doprawione na ostro wg własnego uznania
-olej
Naleśniki ruskie
zdjecie.php
Z ciasta naleśnikowego usmażyć cienkie, dość duże naleśniki. Nakładać na nie przygotowane nadzienie i składać na pół i jeszcze raz na pół (w trójkąt).
Smażyć trójkąty na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor.
Podawać jako danie obiadowe. Bardzo syte i pyszne, a znacznie prostsze w wykonaniu, niż lepienie pierogów.

można zrobić także w formie tortu i zapiec w piekarniku,prościej i szybciej.ja zawsze tak robię.przed zapiekaniem polewam sosem beszamelowym.polecam.jeszcze pyszniejsze​
 
Składniki
Zupa jarzynowa - resztki, gdy za dużo by wyrzucić, a za mało by rozdzielić na obiad dla rodzinki
jajko
mąka
przyprawy

Coś z niczego czyli kolacja z resztek 1
Zupę miksujemy i w zależności od ilości dodajemy 1-2 jajka, miksując dodajemy tyle mąki , aby ciasto miało konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki.
Przyprawy według uznania.


Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Gdyby się "rozjeżdzały" przy obracaniu, dodajemy więcej mąki.


Tego rodzaju racuszki robię zazwyczja z zupy jarzynowej, ale mozna poeksperymentować. Nadają się do tego wszelkie zupy z dużą ilością wkrojonych warzyw: kapuśniak, ogórkowa i inne.
zdjecie.php

Przepis wydaje sie dziwny ale ma same pozytywne opinie placki byly robione z pomidorowki, jarzynnowki, z ogorkowej i innych zup
 
Składniki
2 jajka
bułka tarta
majeranek
sól

Studencki schabowy
Jajka roztrzepać, dodać sól przyprawy, majeranek i bułkę tartą, nie za dużo, bo pęcznieje. Wlać na patelnię i uformowac w kształt schabowego.
Usmażyć z obu stron na złoto.

Gotowe.

Historia potrawy:

Kiedy byłam na studiach, czasami przed wypłatą stypendium było bardzo cieniutko z pieniędzmi, a co za tym idzie i z zaopatrzeniem. Z podanych składników usmażyłam "kotlet" i kiedy z zapałem pałaszowałam go razem z potartą marchwią koleżanka z zazdrością mruknęła: "Takiej to dobrze, stać ją na schabowy". A moja współlokatorka odparła: "Tak, na taki studencki - sama panierka."

Kotlet taki do dziś przyrządzam kiedy nie mam czasu na nic wymyślniejszego, albo w lodówce nocują pingwiny.

Smacznego!
 
Robię też zupę a"la flaczki. Na kostce rosołowej gotuję warzywa: marchew, seler, pietruszkę, dodaję pieprz,listek, ziele angielskie sól i dużo majeranku.Kiedy warzywa są miękkie, dodaję rozmrożone mięso pozostałe z rosołu (drobiowe, wołowe,ale nie może być rozgotowane, pokrojone przed zamrożeniem w paseczki, szczególnie "flaczkowe" są skóry z kurczaka), trochę zagęszczam zasmażką na łyżce tłuszczu lub mąką rozbełtana z wodą.Z chlebem pycha i sycąceNiedrogo wychodzą też gołąbki bez mięsa ale np. z grzybami. Mogą być świeże albo mrożone- smażone z cebulą i przyprawione. Albo gołąbki z mortadelą, a to juz kawał mięcha !:)
 
podpatrzyłam w tv
ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić. Wrzucić na patelnie z małą ilością oleju. Do tego trochę boczku. Następnie wrszucić groszek z marchewką lub sam, wbić 1-2 jajka i na koniec posypać startym żółtym serem.
 
reklama
Skrzydełka z kurczaka w sosie śmietyanowym z kasza jęczmienną lub z kuskusem
Skrzydełka obgotowujesz np na kostce rosołowej do miękkości, potem do rondelka wlewasz śmietanę ja uwielbiam 18% z piątnicy, chwilę gotujesz żeby smietana zgęstniała, solisz pieprzysz dośc sporo bo onaczej sos będzie mdły, posypujesz siekaną pietruszką i podajesz z ugotowaną kasza jęczmienna lub z kuskusem zalanym rosołkiem spod skrzydełek.

Makaron z sosem pieczrkowo pomidorowym

Na dwie osoby to pieczrek wystarczy 25 dag, dusisz je porojone w ćwiartki lub drobniej jeśli duże, dodajesz przecieru pomidorowego, posiekaną natkę a jescze lepiej świeżą bazylie lub nawet suszoną. Gotujesz makaron, polewasz sosem i podajesz jescze można posypać tartym żóltym serem jak lubisz

Zupy są dość tanim rozwiązaniem bo potrzebujesz tylko trochę warzyw a te nie są takie drogie, a zupę można ugotować nawet z mrożonki. Kurupnik, koperkowa, ogórkowa, barszcz biały z torebki z jajkiem.
 
Do góry