reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pomysły na obiady

reklama
Ja często robię pieczarki (kapelusze) nadziewane serem żółtym (można nadziewać w sumie wszystkim co ma się w domu, ale trzeba wcześniej to poddusić lub podsmażyć) i zapiekane w piekarniku. Trzeba wcześniej posmarować blaszkę olejem oraz pieczarki w panierce z jajka i bułki tartej lub mąki (jak kotlety) i smażone na patelni.
 
moj P lubi nalesniki z nadzieniem pieczrkowym, a'la krokiety. poza tym zupa pieczarkowa, sos, mozna tez poddusic z cebulka do drugiego dania, wykorzystac do zapiekanek
 
Ja robię tak: Ścieram pieczarki na tarce, kroję ziemniaczki w kosteczkę, włoszczyznę w paski i dodaję do rosołu . Doprawiam do smaku, zabielam troszkę jogurtem. Ot, cała filozofia.;-):-)
 
jutro zrobie zobaczym jak wyjdzie
a to jogurtem tez mozna zupy zabielac takim normalnym naturalnym? mieszazs go z maka czy jak, no ja to azwsze smietana
 
hehehe

Brukselka ala pommes frites
składniki

  • 1 kg brukselki
  • oliwa z oliwek
  • sól biała
Sposób przygotowania

  1. Na blasze umieścić obrane i wypłukane brukselki.
  2. Rozgrzać piec do 180 C.
  3. Spryskać brukselki oliwą i posolić.
  4. Piec aż staną się chrupiące.
ZUPA Z BRUKSELKI

składniki

  • 40 g brukselki
  • 1 ,2 litra bulionu warzywnego
  • 100 ml smietany kremowki lub jogort naturalny
  • 2 llyzki oleju
  • sok z cytryny
  • sol
  • pieprz
Sposób przygotowania

  1. Cebulke drobno posiekac i zeszklic na oleju nastepnie dodac brukselke zalac wszystko goracym bulionem zagotowac i potrzymac na ogniu wolnym ok 20 minut.
  2. Zupe zestawic z ognia przestudzic i zmiksowac dodac smietany, doprawic sokiem z cytryny, sola, pieprzem (do smaku)
  3. Zupke podgrzac i gotowe SMACZNEGO!!!
ZUPA Z BRUKSELKI II

SKŁADNIKI:
300 g brukselki
1 marchew
kawałek selera
kawałek pora
2 - 3 szklanki rosołu
30 g masła i łyżka mąki - na zasmażkę, pominęłam
0,5 szklanki śmietany
1 - 2 żółtka
sól, pieprz

WYKONANIE:
1. Warzywa oczyścić i opłukać. Włoszczyznę podzielić na mniejsze kawałki, zalać
rosołem i gotować 20 - 25 minut. W połowie dodać brukselkę.
2. Odłożyć kilka główek brukselki do dekoracji, resztę warzyw zmiksować.
3. Masło rozetrzeć z mąką, zalać małą ilością zupy, dodać do garnka i zagotować
- ten punkt pominęłam. Lubię beszamel, ale nie w zupie.
4. Śmietanę rozkłócić z żółtkami, zaparzyć niewielką ilością zupy, wlać powoli
do garnka, cały czas mieszając.
5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Zupę podawać ozdobioną główkami brukselki (ozdoba tonie!) i posypaną
grzankami (jeśli nie zapomni się kupić chleba na te grzanki.)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry