reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pomysły na obiady

reklama
Tak właśnie myślałam ze dziś wrzucę przepis bo Agulka prosiła;-)
Łazanki:
1 paczka makaronu łazankowego
1 kg kapusty kiszonej (jak jest młoda kapusta to robię pół na pół tylko młodą normalnie zasmażam na margarynce do miękkości)
2 kiełbaski podwawelskie (mogą być inne)
0,5 kg boczku wędzonego gotowanego

Makaron ugotować, kapustę gotować do miękkości i odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażam go na patelni teflonowej bez tłuszczu. W garnku podsmażam kiełbaskę, dodaję do niej makaron, kapustę i boczek. Doprawiam trochę papryką słodką i ostrą i wogóle przyprawami według uznania. Wszystko przesmażam ze sobą jakieś pół godzinki żeby przeszło smakiem tylko trzeba pilnować bo lubi się przypalać od spodu. Od i cała filozofia;-) Czasem dodaje tez przesmażone mięsko jak mam np z zupy;-) SMACZNEGO!
 
mój P nie lubi łazanek a szkoda bo przepis prosty i tani...

my dzis na obiad robimy zupe pieczarkowa...
a wlasnie moze macie przepis na jakas dobra zupke ja np nie umiem robic barszczu- takiego słodkiego..
 
Aneta ja robie tak samo jak Ty, tylko,ze ja na slodkiej kapuscie. Z kiszona jeszcze nie jadlam, musze sprobowac.

A i robilam ta rybe co niedawno pisalam przepis, naprawde super smakowala
 
Anetasa czyli te łazanki to taki śmietnik:tak: ale pyszny:-D

Dokładnie zwłaszcza że można przeczyścić lodówkę z resztek wędlin, kiełbas itp;-)
Aneta ja robie tak samo jak Ty, tylko,ze ja na slodkiej kapuscie. Z kiszona jeszcze nie jadlam, musze sprobowac.

Ja za to z samej słodkiej nie przepadam:sorry: wolę pół na pół a tak po prawdzie to najlepiej mi smakują z kiszoną;-) także spróbuj bo naprawdę dobre:-)
 
łazanki wyszły ok chociaż przepis doczytałam dopiero teraz właściwie to chodziło mi głownie o te pieczarki bo ja nigdy nie daje i nie wiedziałam jakby to wyszło ale że nie miałam akurat w domu pieczarek więc problem z glowy
 
reklama
Ja za to z samej słodkiej nie przepadam:sorry: wolę pół na pół a tak po prawdzie to najlepiej mi smakują z kiszoną;-) także spróbuj bo naprawdę dobre:-)

moja mama robi z samej slodkiej kapusty. ja sie tak przyzwyczailam i jak kedys zrobial z kiszonej, to myslalam, ze sie zepsuly-zkwasnialy:-D:-D:-D

jeszcze zamaisy kielbaski i wedlin to mama daje mieso mielone podsmazone na cebulce.

juz nie wspomne, ze makaron robi sama, ale moja Jasia pod tym wzgledem jest maniak;-):szok::cool2:
 
Do góry