reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja niemowlaczka

Ja mam w książeczce taką pieczątkę:
Zalecenia dla dzieci karmionych piersią
VITAK 1 kaps./dzień od 8 doby życia do końca 3. miesiąca życia
VITAD 1 kaps/dzień od 15 doby życia do.....

Już podaje witaminę K ale nie z kapsułki tylko z buteleczki zgodnie z ulotką 2*5 kropelek do odciągniętego mleka bądź do bezpośrednio do buziaka.

Co do spacerków czy werandowania, wolę się wstrzymac jeszcze kilka dni zanim nie odejdzie mu ten dziwny katarek.
Dorinko, pediatra powiedziała że to nie katarek tylko pozostałości z brzuszka. Ale ja psikam sól morską i po minucie odciągam glutki by mały nie miał problemu z oddychaniem.

A bierzecie same jakieś witaminy?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Clue mi ginka zalecila podczas wypisu ze szpitala brac multiwitaminy. Nie sa to witaminy na recepte, normalne typu Centrum i mam brac tak dlugo jak bede karmic.
Jeszcze wroce do tej wydzielinki z noska, Clue ile mniej wiecej razy dziennie musisz czyscic nosek Mateuszkowi i jakiego koloru i konsystencji jest ta wydzielinka? Czy lekarka powiedziala Ci jak dlugo ta wydzielina moze sie utrzymywac, bo mi powiedziala ze nawet do 2 miesiecy.

Dorinka pediatra nie powiedziała mi ile to będzie trwało.
Na początku to był taki pół zaschnięty smark a teraz po wodzie takie rzadkie glutki ciągnące.
Sorka za opis :)
A mówiłaś pediatrze, że bierzesz multiwitaminy? Ja się boję barac cokolwiek bez uzgodnienia z nim bo nie wiem czy np jak wezmę witaminy to czy nie podwoję dawki witaminy D i K.

Nie, pediatze nie mowilam. W sumie to nie zastanawialam sie nad tym dublowaniem witamin bo po urodzeniu Oliwii tez gin kazal mi brac witaminy. Ale musze chyba zapytac pediatre bo tutaj nie kaza dawac dzieciom zadnych witamin, D3 chcialam dac na wlasna reke bo teraz slonca malo i spacery ograniczone.... Ale skoro ja bede zazywac witaminy to moze rzeczywiscie maluszek juz nie potrzebuje?

Dorinka nie mam pojęcia czy witaminy się dublują. Na najbliższej wizycie zapytam co i jak.
A i jeszcze przypomniało mi się, że katarek jest spowodowany pokarmem którym karmię maleństwo. Jak mu się uleje to troszkę tam zostaje i powstaje niby katarek.

Mi lekarka kazała brać te witaminy które bra łam w ciąży a niezależnie dla malucha tak jak wspominałam:tak: vit D; K i multi;-)
Z bączkami jest u nas tak że czasami mam wrazenie że mały zaraz odleci:dry:

aga,clue ja też jeszcze nie werandowałam małej,ale połozna kazała to robić,bo juz 10 dniowe dzieciaczki chodzą na spacer:baffled:
clue, niki moje maleństwo też puszcza nie złe baczki,przeczytałam w jakiejś mądrej książce,że to też norma i na razie mozna zrzucić na psa,tylko,co w sytuacji jak się nie ma psa,bo na pluszowego psa,to nie bardzo chyba:crazy:
Miałam zapisać się do przychodni z której była położna,a mój M był dzisiaj u swojego lekarza rodzinnego i ten wskazał mu inną przychodnię z dobrym pedriatrą i teraz nie wiem co mam powiedzieć tej połoznej,która była,trochę mi głupio,a we wtorek ma przyjść połozna z tej przychodni do której Maja została zapisana,aż się boję,ze tamta będzie zła i nie potrzebnie przychodziła:szok:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Gabi9 możesz zapisac się do przychodni, z której była położna i iśc do pediatry. Jak Ci nie będzie odpowiadał to po prostu można dzidzie przenieśc zabierając kartę szczepień.

Niki dajesz 1 kroplę witaminy K czy 1 kapsułkę?

Ja tez biorę witaminy dla kobiet w ciąży i karmiących a oprócz tego D i K dziecku daję. Nad dublowaniem się ich do tej pory się nie zastanawiałam.

Dzisiaj przez 14 minut trzymałam Igorka w pokoju z szeroko otwartym oknem. Ubrany był w kombinezon, czapkę i był w wózku. Jutro albo to powtórzę, albo wezmę go na balkon. Co radzicie i na ile czasu?
Wczoraj lekarz kazał mi z nim już wychodzić.
A w domu trzymacie dzieci w samych ubrankach, czy też w rożkach lub kocykach? Mój Iguścały czas jest w rożku i boję się czy nie przyzwyczajam go do zbyt dużego ciepła.

reklama
Aga111 mój Rysiu w nocy śpi w rożku a w dzień poleguje bez przykrycia albo przykryty flanelką.
A czy kupki mogą być zielonkawe?

Ostatnia edycja:
Do góry