reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wrażenia ze szkoły rodzenia

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Ja też nie mam zamiaru Małego kąpać codziennie. Gosi nie kąpałam i nic jej się nie stało. Myta była oczywiście codziennie, dupkę to nawet kilka razy ;-). Na początku zresztą dzieko posiada warstwę ochronną na ciele i nie powinno się jej zmywać.
B. bał sie bardzo kąpać Małą, pierwszy raz ją wykąpał jak miała 3 miesiące! zazwyczaj mi towarzyszył, nalewał wodę itp ale dziekiem zajmowałam sie ja. Na początku tez byłam przerażona, ale to naprawdę przychdzi samo:tak:.
Mamcia rodziców mam podobynych, też mieszkaliśmy z nimi, ale sie nei wtrącali, jak poprosiłam zawsze pomogli. Takie podejście jest naprawdę super:tak:

Wczoraj na sr położna też nam mówiła, że w nowym standardzie nei kąpie się dziecka codziennie :confused: i że nawet w szpitalach ostatnio już nikt maluchów codziennie nei kąpie
Ale jakoś nei jestem przekonana

Na początku zresztą dzieko posiada warstwę ochronną na ciele i nie powinno się jej zmywać.

Ta warstwa ochronna jest tylko kilka dni po porodzie ;-) i tak je potem położne zmyją po 1-2 dobach , bo to się na tym kurz osadza i bród i to się zmywa ;-) więc ta warstwa ochronna - najlepszy natłuszczacz jest 2-3 dni ;) później już tego nie ma ...

u nas tez na sr mówili że nie kąpie się codziennie tylko w miarę potrzeb, ale trzeba do tego podejśc poprostu zdroworozsadkowo, kiedyś była zalecana codzienna kapiel, teraz nie, za chwilę pewnie znów będzie

Wg położnej z naszej szkoły rodzenia niby powinno się kąpać codziennie ale jak np jeden dzień się nie wykąpie to nic się nie stanie, ona ma zasadę, że niemowlę ma pachnieć, w jakimś artykule też było napisane, że jak się jest zmęczonym to nie ma co zgrywać bohatera i kąpać tylko lepiej zastosować tzw kąpiel na sucho a następnego dnia tradycyjną

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry