reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja niemowlaczka

Clue Mój Igorek robi raczej żółte kupki ale zielone też czasem się zdarzają. Jak spytałam o nie w szpitalu lekarza to powiedział że mogą być aby nie było śluzu i krwi.

Chcę kąpać synka codziennie a M nie. Kto ma rację? Dodam że Igi ma bardzo łuszczącą się skórę.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Dziewczyny jaki krem macie na pupę? smarujecia przy karzdej zmianie pieluszki? mały ma zdrową skórkę więc nie wiem czy te kremy z tlenkiem cynku mu nie przesuszą skórki:sorry:

do smarowanie alantan linomag az skora bedzie bardziej jedrna czyli do ok 1m-ca zycia potem mozecie spobowac czegos takiego jak sudocrem ale nie wczesniej tam wlasnie jest telenk cynku i alkohol izopropylowy czy ktorys tam Aga ja niestety poparlabym twojego M bo kapiel to dla takiego maluszka narazie nic takiego cennego zmywasz jego naturalny tluszczyk i powodujesz ze skora staje sie ciensza i bardziej podatna zaczejajcie jeszce troche jesli chodzi o wytworzenie rytmu dnia zeby kapiel miala byc wstepem do pojscia spac to chyab jak troszke dacie mu pozyc nic sie nie stanie co 2,3 dzien jest ok takie sa ostanie wytyczne instytutu neonatologii , moj misiek w spzitalu byl kapany popierwszej dobie po urodzeniu tylko obmyty z mazi (gaza nasaczona parafina ) ale powiem Wam szcerze ze z nami nikt z naszych rodzicow sie tak nie patyczkowal i przezylysmy , na luzczaca skore linomag natlusczac natluszcac i natluszcac jedyne co mozna zrobic
kupy sa uzaleznione od tego co zjadlyscie ... zycze milych kontaktow z pediatra moj nas zna i wie ze ma przesrane bo pytania spisuje na kartce dzwonic do niego- nie mam litosci...:confused2:

Dzięki dziewczyny z a odpowiedzi.
Kapiemy go już co 2-3 dni.
POkarmu na razie nie odciągam. Jak pierś twardnieje podaje ją dziecku.
Mój Iguś też głównie śpi, chociaż raz na dobę ma taki kryzys że nie śpi przez 3 godziny. Najgorzej jest jak rozbudzi się przy zmianie pieluszki. Albo zje, uśnie i od razu zeobi kupe...

Ja myślałam że sudocrem jest spoko, ale zmieniem zdanie. Skóra na pupce wydaje mi się przesuszona. Dzisiaj wysyłam mojego do apteki po linomag lub alantan. Dodatkowo przypętał się katarek i jak się uda to pokarzemy się z Mateuszkiem u lekarza.
Na razie odciągam glutki fridą i wpuszczam wode fizjologiczną. Muszę kupic taką w sprauy- chyba będzie lepsza.
Dziewczyny kąpie maluszka w oilatum a on nadal ma szyjkę, łapki i stópki łuszczące. Smarowac dodatkowo jakąś oliwką?

Clue skad wiesz ze to katarek? Pytam bo Michalkowi tez caly czas cos zalega w nosku tylko ze golym okiem tego nie widac wiec jest gdzies gleboko w nosku albo w gardelku czy przelyku. Nie wiem czy to jeszcze resztki wydzieliny owodniowej probuja sie oczyscic czy to wlasnie katarek. Tym bardziej ze moja starsza cora tydzien temu zlapala przeziebienie. Pediatra powiedziala ze "furczec" w nosku moze mu nawet do dwoch miesiecy:confused: i zeby usuwac wydzieline tylko jesli jest widoczna. Podobno im wiecej sie odciaga tym wiecej sie jej produkuje:confused:.
Tak wiec zapuszczam mu sol fizjologiczna i na chwile to pomaga a jak zobacze ze cos tam w nosku jest to odciagam.

A teraz ja z pytaniami:
1. jaka temperature utrzymujecie w domku i czy uzywacie nawilzacza powietrza?
2. wychodzicie z maluszkami na zewnatrz czy werandujecie czy wietrzycie pokoj, czy nic?
3. czy podajecie juz witaminke D3?

Dorinka Odpowiem ci tak jak dziś powiedziałmi lekarz.
Ad. 1. temp mamy 23 stopnie ale powinno być według lekarza 21.
Ad. 2 Jeszcze nie wychodzimy na zewnątrz ale zamierzam to zacżąć robić , tylko nie bardzo wiem jak. Pokój był wietrzony ale nie z dzieckiem wewnątrz.
Ad. 3 witaminkę d3 dziś lekarz przepisał i witaminkę K. Zaxcznę podawać od jutra jak M kupi. (Bo ja na razie uwięziona w domu, nie mam z kim dziecka zostawić . Jak M wraca z pracy to Igi chce jeść lub płacze i wyjśc niemogę)

Odnośnie witaminek
Pediatra zaleciła witaminę K 1x1kropla (jest w takich wygodnych kapsułkach); 1x2 kropelki vit. D; oraz 2x1 kropla cebionmulti. mieszamy na łyżeczce z mlekiem i młody pije bez krzyku ;-)
temperatura jest w okolicach 22 stopni też mnie informowano że idealna to 21 ale w takie j mi jest zimno a 22 już jest ok;-)

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Troche pewniej sie czuje, bo u nas podobnie z temperatura, pokoj tez narazie tylko wietrze ale na ten czas wynosze Michalka do innego pomieszczenia.
Co do D3 to widze ze trzeba zaczac podawac od okolo 2 tygodnia, czyli juz.

reklama
Do góry