reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Lekarka zabroniła dźwigać, no z drugiej strony takie dzieciaki prawie 5 łatkę to już rzadziej nosisz ;) teraz wykorztuje męża jak ja czasem trzeba rano przenieść żeby ubrać bo czasem wręcz na śpiąco jedzie do przedszkola.
Ale zabroniła profilaktycznie czy coś się dzieje? Bo ginekolodzy twierdzą że jak wszystko ok to tak, ograniczać, ale nic się nie powinno stać bo organizm zna te ruchy

reklama
Ale zabroniła profilaktycznie czy coś się dzieje? Bo ginekolodzy twierdzą że jak wszystko ok to tak, ograniczać, ale nic się nie powinno stać bo organizm zna te ruchy
A ktoś się orientuje dlaczego w ciąży nie można dźwigać? W pierwszej się chciałam zorientować co się może stać konkretnie i nie dokopalam się, a jednak robi mi różnice, czy to chodzi "tylko" o rozejście mięśni prostych brzucha, czy o odklejenie się łożyska na przykład.
Też mi się wydaje, że jak się ciągle nosilo przed ciążą to jednak mięśnie są wzmocnione i nie jest to tak samo, niż jakby się nagle zaczęło podnosić, ale wiadomo, lepiej uważać i unikać jak nie ma potrzeby. Ja cały czas noszę córkę, ale ona ma dopiero 10kg to zupełnie coś innego i ja tego ciężaru tak naprawdę nie czuję, bo się przyzwyczaiłam :)

A ktoś się orientuje dlaczego w ciąży nie można dźwigać? W pierwszej się chciałam zorientować co się może stać konkretnie i nie dokopalam się, a jednak robi mi różnice, czy to chodzi "tylko" o rozejście mięśni prostych brzucha, czy o odklejenie się łożyska na przykład.
Też mi się wydaje, że jak się ciągle nosilo przed ciążą to jednak mięśnie są wzmocnione i nie jest to tak samo, niż jakby się nagle zaczęło podnosić, ale wiadomo, lepiej uważać i unikać jak nie ma potrzeby. Ja cały czas noszę córkę, ale ona ma dopiero 10kg to zupełnie coś innego i ja tego ciężaru tak naprawdę nie czuję, bo się przyzwyczaiłam :)
Myślę, że to zależy od przypadku ale też nie znam dokładnej przyczyny. A lekarz aż tak nie zna każdej pacjentki to z automatu wpisuje, żeby nie dźwigała. Ja mam zalecenia, że mam być aktywna i ruch i dieta, ćwiczenia, pilates itp żeby nie przytyć a w zaleceniach: delikatna aktywność fizyczna, np spacery
A z dźwiganiem to ja nawet do wanny młodej kazałam wchodzić po schodkach i tylko ją trzymałam za rękę, waży 16kg ale niech się przyzwyczaja bo po porodzie na bank nie będę jej nosić

Dziewczyny właśnie odebrałam wynik bety - 4+5 i wynik 404… to chyba dużo, nie? wiadomo najważniejszy jest przyrost, zrobię w poniedziałek, ale chyba całkiem ok 🥺
Piękna beta! Na pewno nie masz się co martwić, że zbyt wysoko - ja w 3+4 miałam 127 , ale wiem że mam szybko owulację, około 11-12 dnia 🙂

Myślę, że to zależy od przypadku ale też nie znam dokładnej przyczyny. A lekarz aż tak nie zna każdej pacjentki to z automatu wpisuje, żeby nie dźwigała. Ja mam zalecenia, że mam być aktywna i ruch i dieta, ćwiczenia, pilates itp żeby nie przytyć a w zaleceniach: delikatna aktywność fizyczna, np spacery
A z dźwiganiem to ja nawet do wanny młodej kazałam wchodzić po schodkach i tylko ją trzymałam za rękę, waży 16kg ale niech się przyzwyczaja bo po porodzie na bank nie będę jej nosić
Też myślę, że zależy od przypadku, wysportowane dziewczyny z silowni to co innego niż takie w trybie siedzącym.
Jeśli mogę spytać dużą masz nadwagę? Ja nie zdążyłam schudnąć po ostatniej ciąży i moje BMI dobijało do 27 choć w ostatnich tygodniach sukcesywnie spadało..
Też postawiłam na spacery (takie truchtające), moj 18 miesięczny waży jakoś 14kg, ale cały czas wyciąga rączki "przytula, przytula" 🥹, to biorę go na ręce jak prosi 🫣

Masz jakiś plan na dietę? Ja jestem jeszcze tydzień na pudełkach (nie wiedzialam zamawiając o ciąży), ale chciałabym przejść na dietę a la cukrzycowa dla ciężarnych. Kurcze chciałabym w tej ciąży wręcz schudnąć a na pewno nie przytyć, bo czytałam, że jeśli ma się większą nadwagę to jest to możliwe właśnie przy restrykcyjnej, a zbilansowanej diecie...
Bardzo miałam sobie za złe, że tak bardzo przytyłam w ostatniej ciąży, a po cesarce sporo czasu mi zajęło żeby większość zrzucić...😐 czułam się jak niepełnosprawna 😏

W tej ciąży nie byłam jeszcze ale w poprzedniej niestety straconej zakazała, powiedziała że dziecko już jest duże. Ale też kiedyś czytałam ze organizm jest przywyczajony. Moja jest dość ciężka bo wysoka a ma koleżankę w swoim wieku i ona leciutka jak piórko po rękach czuć odrazu.

Też myślę, że zależy od przypadku, wysportowane dziewczyny z silowni to co innego niż takie w trybie siedzącym.
Jeśli mogę spytać dużą masz nadwagę? Ja nie zdążyłam schudnąć po ostatniej ciąży i moje BMI dobijało do 27 choć w ostatnich tygodniach sukcesywnie spadało..
Też postawiłam na spacery (takie truchtające), moj 18 miesięczny waży jakoś 14kg, ale cały czas wyciąga rączki "przytula, przytula" 🥹, to biorę go na ręce jak prosi 🫣

Masz jakiś plan na dietę? Ja jestem jeszcze tydzień na pudełkach (nie wiedzialam zamawiając o ciąży), ale chciałabym przejść na dietę a la cukrzycowa dla ciężarnych. Kurcze chciałabym w tej ciąży wręcz schudnąć a na pewno nie przytyć, bo czytałam, że jeśli ma się większą nadwagę to jest to możliwe właśnie przy restrykcyjnej, a zbilansowanej diecie...
Bardzo miałam sobie za złe, że tak bardzo przytyłam w ostatniej ciąży, a po cesarce sporo czasu mi zajęło żeby większość zrzucić...😐 czułam się jak niepełnosprawna 😏
Ja schudłam po ciąży, a wręcz na początku coazy chudłam a później dopiero pod koniec +10. Ale jak siadłam w pracy, plus dojazdy i mimo wieczornych spacerów z dzieckiem, aktywności takiej że za nią biegam itd przytyłam i też liczę że jak siądę na dupie mówiąc o l4 i w końcu wdrożę dietę to zleci trochę a muszę żeby uniknąć cukrzycy ciążowej.
Bardzo polecam diety od insulinowa.aga łatwe i smaczne, nie przekombinowane.

Też nie schudłam po poprzedniej ciąży, niby BMI 22 więc nie jest tragicznie, ale mam mało mięśni i sporo tłuszczu i to widać. Tylko ja jednak mało się ruszam, pogoda nie zachęca do spacerów i jak siedzę w domu to co chwila coś podjadam :) mam nadzieję, że teraz uda się nie przytyć za dużo, w poprzedniej ciąży startowałam tak jak teraz, 60kg a skończyłam na 74 😅

Ja póki co mam kilka kilo mniej, ale miałam nadwagę + piłam kawę z mlekiem do czegoś słodkiego a teraz od wszystkiego mnie odrzuca, więc mam bardzo małe racje żywnościowe 🫣

reklama
Dopytaj czy nie powinnaś wskoczyć na uno, bo różny jest skład i czegoś może Ci brakować albo Dołóż. Bo kiedyś uno nie było, to aptekarka nie dała mi bo powiedziała że na początek ciąży to duo nie jest rekomendowane.
Duo ma więcej dha, Uno ma dodatek witamin B6 i B12. Może rzeczywiście przejdę na Uno, bo ponoć B6 hamuje nudności 🙃.

Do góry