Karolina*87
Fanka BB :)
A ja na pomidorki koktajlowe ale rzodkiewki tez dobrze wchodzą [emoji23]
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ok, dzięki za wyjaśnienie .Z kwasem foliowym nie da się przesadzić. Również w formie metylowanej. Przy różnych ryzykach rozwojowych stosuje się naprawdę kobyle dawki.
Dziewczyny Z kujawsko-pomorskiego gdzie i u kogo robicie prenatalne?
Ok. Ja używam Prenatal uno (ma kwas foliowy + kwas f. metylowany ) do tego osobno jeszcze kwas f. metylowany z Seeking Health . Czy robię źle ? Jakoś się zastanawiałam czy z tego preparatu Prenatal Uno nie będzie za mało i czy można używać tylko formy metylowanej ...? Czy w ogóle wywalić zwykły kwas foliowy i brać tylko folian. Każdy mówi inaczejNiestety da się Kochana.. jeśli ktoś ma mutację w genie MTHFR (a połowa społeczeństwa ma nie wiedząc o tym), to kwas foliowy się kumuluje i staje się toksyczny dla płodu..
A może znacie kogoś dobrego z Gdańska ?Kochana prenatalnych teoretycznie niee musisz robić bo masz 26 lat więc główne obciążenie chociażby zespołu Downa czyli wiek cię nie dotyczy. Ja w pierwszej ciąży nie robiłam np. testów z krwi tylko USG to lepsze. Teraz zrobię wszystko bo też mam inną sytuację finansową. Myślę, że na pewno warto zrobić USG to lepsze na dobrym sprzęcie. ja robię u Szymona Bednarka ale kiepsko u niego z terminami jak pisałam. Sprawdź czy jakiś lekarz z okolicy ma certyfikat FMF Link do: The Fetal Medicine Foundation wtedy będziesz miała pewność, że umie to badanie wykonać. Takie badania na pewno robi tez w Toruniu Migda (młody i stary), Łukasiewicz i pewnie ktoś jeszcze. Ja płacę 450 zł za badania krwi i USG. Myślę, że warto bo jak powiedział mój lekarz "każda kobieta ma jakieś obciążenia, po prostu jedna mniejsze druga większe".
He he ,mam to samo ,pomidorki i rzodkiewka , ponadto sok z grejpfrutaA ja na pomidorki koktajlowe ale rzodkiewki tez dobrze wchodzą [emoji23]
Daj znak gdybyś odkryła jak to sprawdzić bo też jestem ciekawa.Fajna ta stronka ze specjalistami. Jej minusem jest to, że musisz wiedzieć kogo szukasz bo niewiadomo kto z jakiego województwa. Chyba ze ja nie wiem jak to sprawdzić
Chyba się nie da. Ja mogę polecić dla Katowic i okolic (lub jak ktoś ma ochotę dojechać)Daj znak gdybyś odkryła jak to sprawdzić bo też jestem ciekawa.
A może znacie kogoś dobrego z Gdańska ?