reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

Hmm,masz rację . Jak myślisz co oznaczyć zatem. Mam dość nisko ferrytyne ale nie poniżej normy ,lekarz stwierdził że nie muszę brać żelaza .
Poziom kwasu foliowego, chyba koło 70-80 zł kosztuje takie badanie, ale widać, czy się nie przegielo z ilością ;) No i jak masz problem z ferrytyna/żelazem to też kontroluj od czasu do czasu, bo o anemię nie trudno w ciąży ;)

reklama
Ja też nie wyobrażam sobie nie zrobić usg genetycznego u certyfikowanego lekarza. To zupełnie coś innego niż nawet najdokładniejsze badanie u zwykłego ginekologa. 3 razy w ciąży warto się wykosztować i zrobić te 3 najważniejsze usg u specjalisty.
Co do kwasu foliowego, zdecydowanie polecam brac metylowany, 800 spokojnie można brać.

Wróciłam od lekarza ...puki co wszystko jest ok , Dzidzia ma 12,6 mm [emoji2] . Kolejna kontrola za aż za miesiąc , chyba , że zacznie się dziać coś złego to wiadomo szpital . Jakie bierzecie witaminy w ciąży ? Ja biorę Prenatal Uno ,do tego metylowany kwas foliowy z Seeking Health. Biorę jeszcze witaminę D, magnez. Każdy doradza co innego , a ja nie chcę zaszkodzić . [emoji85] Ten lekarz u którego właśnie byłam kazał brać Folik ,ale ja tego nie będę brać . Czy można zaszkodzić nadmiarem metylowanej formy kwasu foliowego i jaką dawkę w sumie powinno się brać ?
Z kwasem foliowym nie da się przesadzić. Również w formie metylowanej. Przy różnych ryzykach rozwojowych stosuje się naprawdę kobyle dawki.

To ja już nie wiem. Mój mi powiedział że jakby na usg było coś nie tak to wtedy musiałabym zrobić... nie ogarniam, i nie wiem co robić...
Chyba najlepiej robić tak jak mówi nam nasz lekarz :) Jeśli Tobie mówi, żebyś nie robiła, to znaczy, ze nie widzi takiej potrzeby :)

reklama
To jak dał namiar na certyfikowanego to on zrobi USG genetyczne już.

U mnie też nie ma wskazań ale będę robić mam w pakiecie w lux medzie i dodatkowo będę robić u takiego speca w KRK. Czyli będę mieć 2 jedno za darmo a drugie dopłacę
W poprzedniej ciazy też tak robiłam i byłam mega zadowolona z tego drugiego USG niesamowite :)
To ja tym razem tylko w Luxmedzie, bo lekarz też ma certyfikat.. A jakby czasem coś mnie niepokoiło, to wtedy pójdę jeszcze prywatnie ;) W poprzedniej ciąży robiłam prywatnie u super specjalisty i zdjęcia są ładne 😍

Do góry