reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

To pewnie właśnie te prenatalne 11-13 tc będziesz miała wtedy :) Mój chce je zrobić po 12 tc bo wtedy podobno więcej widać. A te inne testy to żeby zrobić jeśli w tym coś wyjdzie nie tak. Takie USG chyba obowiązkowe, bo tam się bada też przezierność karkową pod katem zespołu downa i innych wad wrodzonych, więc bardzo ważne. Ale ja chodzę prywatnie, to nie wiem czy tak samo jest np. na NFZ jeśli ktoś leczy się na NFZ :)
Ja po prostu oznaczam sobie poziom we krwi i do tego dobieram poziom, bo inaczej to celowanie w ciemno..
Hmm,masz rację . Jak myślisz co oznaczyć zatem. Mam dość nisko ferrytyne ale nie poniżej normy ,lekarz stwierdził że nie muszę brać żelaza .

reklama
To ja już nie wiem co mam robić![emoji2368][emoji2368]
Oczywiście w ramach funduszu jest usg na koniec pierwszego trymestru takie dokładniejsze, ale prenatalne jest płatne robione na lepszym sprzęcie (teoretycznie [emoji28]) i lekarz powinien mieć certyfikat, dodatkowo robi się test PAPPA z krwi, na nfz tego nie robią bez wskazan.

Oczywiście w ramach funduszu jest usg na koniec pierwszego trymestru takie dokładniejsze, ale prenatalne jest płatne robione na lepszym sprzęcie (teoretycznie [emoji28]) i lekarz powinien mieć certyfikat, dodatkowo robi się test PAPPA z krwi, na nfz tego nie robią bez wskazan.
To by się zgadzało, bo lekarz dał mi namiary właśnie na jakiegoś certyfikowanego lekarza od USG i pamiętam, że się zdziwiłam 😂

Tu nie mam pewności bo ciążę prowadzę co prawda dwutorowo, ale jeden lekarz to lekarz prywatny a drugi luxmed a tam w pakiecie są.
Oki to w takim razie dla sprostowania @Verona26 może tak być, że będziesz miała dokładniejsze USG, ale nie to co mi kazał zrobić lekarz prywatny, że to może nie jest to USG genetyczne i że jak jest OK to na NFZ nie kierują 🤷🏼‍♀️ Ja to już się gubie w tych badaniach 😂 W każdym razie mi lekarz dał skierowanie na „USG prenatalne płodu 11-13 tc” i powiedział, że „to muszę zrobić a reszta badań jak będę chciała”. To ja po prostu założyłam, że na NFZ może coś się pozmieniało i refundują takie USG pod kątem wad genetycznych skoro powiedział o „obowiązku zrobienia”. Warto to potwierdzić :)

Ostatnia edycja:
No ja chodzę właśnie na NFZ. Nie wiem. Dzisiaj tylko jak to zapytałam o prenatalne minpwoiedzial że nie są konieczne w mojej sytuacji. I zrobił szybkie USG przez brzuch by zobaczyć ile dzidzia urosła i czy serduszko bije, powiedział że to za 3 tygodnie to będzie bardzo dokładne... także być może to prenatalne, on nazwał że badaniem na koniec 1 tremestru. Powiedział że będzie bardzo dokładne.
A który to tydzień ? Pewnie pisałaś wyżej, ale tyle wiadomości się pojawia , że nie nadążam zawsze ;)

Na ISG dzisiaj było 9+2 Ale mówił że plus minus 6 dni. A z OM wychodzi 9+6 [emoji4] zdjęcie slabo widoczne, widzę tylko plamke [emoji20] a trochę się zawiodłam myślałam że będzie więcej widac
A który to tydzień ? Pewnie pisałaś wyżej, ale tyle wiadomości się pojawia , że nie nadążam zawsze ;)

super niech dzidzia rośnie [emoji4]

też biorę prenatal uno i zastanawiam się czy brać coś jeszcze?
No nie wiem właśnie sama . Mam trzy preparaty dla kobiet w ciąży 😛 ,ale biorę finalnie tylko ten Prenatal Uno plus metylowany kwas foliowy , magnez i wit D , bo nie chcę za dużo. Czekam teraz na Prenatal Optimal z Seeking Health ,ma dobre opinie .

Na ISG dzisiaj było 9+2 Ale mówił że plus minus 6 dni. A z OM wychodzi 9+6 [emoji4] zdjęcie slabo widoczne, widzę tylko plamke [emoji20] a trochę się zawiodłam myślałam że będzie więcej widac
Uuu 9 tydz to już fajnie :) U mnie też tylko plamka ,ale ja dopiero początek 7 tyg ...kolejna wizyta za miesiąc , lekarz mówił ,że w tym gabinecie do którego idę za msc ma lepszy sprzęt ,więc jeśli wszystko będzie ok to może za msc zobaczę już ciut więcej 😃

reklama
U mnie na pierwszym USG dopochwowym było super widać A dzisiaj miałam już robione normalne i słabo wyszło... myślałam że będzie widac nozki rączki tak dupa, ale widzialam jak bije serduszko A to najważniejsze 1[emoji173]
Uuu 9 tydz to już fajnie :) U mnie też tylko plamka ,ale ja dopiero początek 7 tyg ...kolejna wizyta za miesiąc , lekarz mówił ,że w tym gabinecie do którego idę za msc ma lepszy sprzęt ,więc jeśli wszystko będzie ok to może za msc zobaczę już ciut więcej [emoji2]

Do góry