reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

jestem po wizycie i to moje coś to prawdopodobnie naczynie możliwe ze połączone z pępowiną.. bardzo rzadki przypadek... kontrola za 2 tyg i są 2 opcje.. albo to zostanie wchłonięte i będzie ok albo zarodek przestanie sie rozwijać...
pozostaje czekać [emoji52]
O Boże co za informacja.... 🙁🙁🙁 Jakieś leki na to są?

reklama
Witam dziewczyny ja jestem po badaniach krwi i wyszła podwieszona glukoza 94. Lekarz skierował mnie na próbę glukozy . Dzis odebrałam wyniki i czekam na wizytę w sobotę. Pierwsze pobranie 98
Po godzinie 140
Po 2 godzinach 110. Czy to już pewna cukrzyca ciążowa ?
Jak dla mnie prawidłowo wzrasta i spada prawie do wartości wyjściowej. 98 to też w normie choć na granicy. W moim labo norma jest do 99. Ale ja się nie znam tak jak lekarz 😂

Tutaj Link do: Cukrzyca ciążowa jest napisane, że:

Jeżeli stężenie glukozy na czczo wynosi <5,6 mmol/l (100 mg/dl), wynik jest prawidłowy. W tej sytuacji lekarz powinien zalecić kolejny doustny test tolerancji glukozy (krzywą cukrową) między 24. a 28. tygodniem ciąży.

Jeżeli stężenie glukozy wynosi 5,6-6,9 mmol/l (100-125 mg/dl), wynik jest nieprawidłowy i lekarz powinien zalecić jak najszybciej wykonanie doustnego testu tolerancji glukozy z 75 g glukozy.

Jeżeli stężenie glukozy wynosi >7 mmol/l (126 mg/dl), wynik jest nieprawidłowy i należy zalecić drugie oznaczenie stężenia glukozy na czczo.

Przy czym to sa normy na czczo, ale dla ciężarnych, jeśli wierzyć w to co piszą.

Tam są też normy dla stwierdzenia cukrzycy ciążowej i musibyć min. 100 na czczo i min. 140 po 2godzinach. Więc u Ciebie wydaje mi się, że jest ok :) Czekaj spokojnie na wizytę :)

Ostatnia edycja:
Tak cukrzyca ciążowa.
Ja w zasadzie miałam stan przecukrzycowy już przed ciążą, glukoza wtedy 105.
Od 5 tygodnia ciąży jestem na insulinie. Doszłam już do 5 jednostek i na pewno mi zwiększa... I przy okazji jestem na diecie.
Możesz próbować uregulować cukry dietą, mi się nie udało i dostałam insuline.
Normy dla cukrzycy ciążowej mówią o min 100 na czczo i min 140 po 2 godzinach. Tutaj ja widzę niższe wyniki (98 na czczo w granicy normy oraz 110 po 2 godzinach). Myśle, że nie powinniśmy straszyć i stwiedzać tu cukrzycy ciążowej :) Wyniki nie są jakieś mega złe, wydaje mi się, że są ryzykowne i przydałaby się dieta o niskim IG, ale nie wiemy czy lekarz stwierdzi w tym momencie cukrzycę. Niech dziewczyna spokojnie czeka do wizyty i się nie martwi...

Ostatnia edycja:
Kochane dziewczynki chciałabym dołączyć do Waszego skromnego grona [emoji4] Wczoraj byłam na pierwszej wizycie u lekarza, według OM termin mam na 15 października, a obecnie jestem w 8 +1 [emoji6]Po wizycie no cóż.. jeśli chodzi o maleństwo to rozwija się prawidłowo, słyszałam i widziałam serduszko [emoji4][emoji3590] i jest wszystko ok tylko obok jest centymetrowy krwiaczek, który powinien się wchłonąć ale z tym różnie bywa... Przepisał mi progesteron na podtrzymanie ciąży. Kazał się oszczędzać, a kolejna wizyta za miesiąc. Mam wielką nadzieję że jednak wszystko będzie ok[emoji4] A tak poza tym mam na imię Aśka, jeszcze 33 lata [emoji16] i mam już w domu dwie pociechy. Jedna pociecha - Vanessa ma 12 lat, a druga - Ksawery 11 miesięcy [emoji4] Pozdrawiam Was serdecznie i przyjemnego dnia życzę [emoji4][emoji8]
Cześć, witamy [emoji3526]

Dziewczyny w końcu dotarłam do domu. A wiec na dzień dzisiejszy wszystko jest dobrze. Maluszek ma nóżki i raczki, kręgosłup i szczękę - i oczywiście serduszko [emoji3059]
Po naciśnięciu ręka brzucha maluszek się ruszał a tak to spał.

Mamy 2,90cm i jest to 9+4 (wg om 9+5)
Termin porodu wpisany w zaświadczenie o ciąży 4.10.2020
A to nasz model/ka

Zobacz załącznik 1088033
Zobacz załącznik 1088034

Następna wizyta już idę do ginekologa zwykłego ale nadal w szpitalu
Także 17.03 usg i spotkanie z nowym lekarzem
20.03 konsultacje przed badaniami prenatalnymi.
Kolejne super wieści, gratuluję małego człowieczka :)

Normy dla cukrzycy ciążowej mówią o min 100 na czczo i min 140 po 2 godzinach. Tutaj ja widzę niższe wyniki (98 na czczo w granicy normy oraz 110 po 2 godzinach). Myśle, że nie powinniśmy straszyć i stwiedzać tu cukrzycy ciążowej :) Wyniki nie są jakieś mega złe, wydaje mi się, że są ryzykowne i przydałaby się dieta o niskim IG, ale nie wiemy czy lekarz stwierdzi w tym momencie cukrzycę. Niech dziewczyna spokojnie czeka do wizyty i się nie martwi...
Dla ciężarnych są inne normy. Na czczo do 92 powinien być cukier.
Miałam podobne wyniki na czczo trochę podwyższony po godzinie w normie i po 2 też. I dostałam insuline.

Dla ciężarnych są inne normy. Na czczo do 92 powinien być cukier.
Miałam podobne wyniki na czczo trochę podwyższony po godzinie w normie i po 2 też. I dostałam insuline.
To zależy od lekarza. Tak samo jak leczenie IO jest różne w zależności od lekarza, hiperinsulinemii (którą mam) także. Więc myślę, że powinno się zaczekać na diagnozę lekarza. A normy, które wysłałam (te drugie) były podane jako normy dla cukrzycy ciążowej, a nie zwykłej, więc powinny być aktualne, no ale my lekarzami nie jesteśmy :) Trzeba spokojnie czekać na wizyte u lekarza :)

reklama
To zależy od lekarza. Tak samo jak leczenie IO jest różne w zależności od lekarza, hiperinsulinemii (którą mam) także. Więc myślę, że powinno się zaczekać na diagnozę lekarza. A normy, które wysłałam (te drugie) były podane jako normy dla cukrzycy ciążowej, a nie zwykłej, więc powinny być aktualne, no ale my lekarzami nie jesteśmy :) Trzeba spokojnie czekać na wizyte u lekarza :)
wydaje mi sie że jak wynik będzie na granicy to powinien zlecić dietę i powtórzenie badania i ew wtedy insulinę.. chociaż ja tam mało wiem :)

Do góry