reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

No ja teraz też się okazało że siedze niestety na bombie :(

Jeden z bliźniaków przestał się rozwijac. Co będzie nikt nie wie. Są przypadki że starsze rozwija się dobrze i potem drugi płód jest sprasowany przez niego bez żadnych negatywnych skutków

są przypadki zakażeń i poronień
3maj się dzielnie. Może na początku będziesz mieć częstsze wizyty żeby choć trochę zmniejszyć stres.

reklama
Normy dla cukrzycy ciążowej mówią o min 100 na czczo i min 140 po 2 godzinach. Tutaj ja widzę niższe wyniki (98 na czczo w granicy normy oraz 110 po 2 godzinach). Myśle, że nie powinniśmy straszyć i stwiedzać tu cukrzycy ciążowej :) Wyniki nie są jakieś mega złe, wydaje mi się, że są ryzykowne i przydałaby się dieta o niskim IG, ale nie wiemy czy lekarz stwierdzi w tym momencie cukrzycę. Niech dziewczyna spokojnie czeka do wizyty i się nie martwi...
Niestety ale się mylisz w ciąży jest 92- normalny człowiek ma normę 100 a jakiś geniusz stwierdził że w ciąży to 92 jest górna norma. W poprzedniej ciąży dostałam insulinę jak po dwoch miesiącach diety zdarzało się z rano wyniki około 95

Niestety ale się mylisz w ciąży jest 92- normalny człowiek ma normę 100 a jakiś geniusz stwierdził że w ciąży to 92 jest górna norma. W poprzedniej ciąży dostałam insulinę jak po dwoch miesiącach diety zdarzało się z rano wyniki około 95
Takie normy były podane dla ciężarnych w internecie :) Ja nie jestem lekarzem, więc bazuję na tym co jest napisane w internecie. Wzięłam pierwszy lepszy artykuł, który mi wyskoczył dot. cukrzycy ciężarnych. Skoro norma jest nawet 92, to 98 nie jest ostrym stanem chorobowym i to o to mi chodziło, bo przecież nie będziemy tu się diagnozować. Chodziło mi tylko o to, że ktoś napisał „To jest cukrzyca ciążowa”, a nie powinno się tak szafować wyrokami, żeby dziewczyna się stresowała. Bo jak wejdzie i zacznie szukać informacji o cukrzycy ciążowej to na pewno będzie się martwić, każda z nas by się martwiła ;) Niech spokojnie czeka do wizyty co lekarz powie jakie zaleci leczenie lub terapię.

Takie normy były podane dla ciężarnych w internecie :) Ja nie jestem lekarzem, więc bazuję na tym co jest napisane w internecie. Wzięłam pierwszy lepszy artykuł, który mi wyskoczył dot. cukrzycy ciężarnych. Skoro norma jest nawet 92, to 98 nie jest ostrym stanem chorobowym i to o to mi chodziło, bo przecież nie będziemy tu się diagnozować. Chodziło mi tylko o to, że ktoś napisał „To jest cukrzyca ciążowa”, a nie powinno się tak szafować wyrokami, żeby dziewczyna się stresowała. Bo jak wejdzie i zacznie szukać informacji o cukrzycy ciążowej to na pewno będzie się martwić, każda z nas by się martwiła ;) Niech spokojnie czeka do wizyty co lekarz powie jakie zaleci leczenie lub terapię.
Mi wyszło 92, miałam powtórzyć wyszło 89 i mam teraz czekać na obciążenie glukoza. A wiem, że niektórzy lekarze przy 92 wysyłają już na dietę.

Mi wyszło 92, miałam powtórzyć wyszło 89 i mam teraz czekać na obciążenie glukoza. A wiem, że niektórzy lekarze przy 92 wysyłają już na dietę.
No właśnie, bardzo różnie lekarze leczą 🤷🏼‍♀️ Ja to sama nie wiem co lepsze. Ale jak miałam hiperinsulinemię i problemy z wagą + cyklem, to wpadłabym w histerię jakby lekarz wyskoczył mi z dietą. Wolałam dostać metforminę i mieć spokój... Z czasem psychicznie zaczęły mi ciążyć te leki... W ciąży nie wiem co lepsze, każda opcja ma swoje plusy i minusy, zależy na jakiego lekarza się trafi i czego też samemu się oczekuje.

No właśnie, bardzo różnie lekarze leczą 🤷🏼‍♀️ Ja to sama nie wiem co lepsze. Ale jak miałam hiperinsulinemię i problemy z wagą + cyklem, to wpadłabym w histerię jakby lekarz wyskoczył mi z dietą. Wolałabym leki... W ciąży nie wiem co lepsze, każda opcja ma swoje plusy i minusy, zależy na jakiego lekarza się trafi i czego też samemu się oczekuje.
Mi przy niedoczynności tarczycy zamiast leków zaproponowano najpierw dietę. Miałam 12 lat. Wytrzymałam miesiąc, później tak płakałam, ze mama wzięła mnie do innego endokrynologa i tam dał mi leki. Naprawdę, wolę brać jedna tabletkę rano i nie mieć zadnych wyrzeczeń.

reklama
Mi przy niedoczynności tarczycy zamiast leków zaproponowano najpierw dietę. Miałam 12 lat. Wytrzymałam miesiąc, później tak płakałam, ze mama wzięła mnie do innego endokrynologa i tam dał mi leki. Naprawdę, wolę brać jedna tabletkę rano i nie mieć zadnych wyrzeczeń.
To ja z tarczycą miałam tak samo!! Cierpiałam bardzo, a endo za 250 zł za wizytę powiedziała, że mam jesc więcej warzyw strączkowych... Nie chciała dać mi nawet skierowania na USG, na którym potem okazało się, że tarczyca jest za mała żeby funkcjonowała prawidłowo. Dieta by nie pomogła. Masz 100% rację...

Do góry