reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

reklama
Chodziło chyba o to, że akcja serca była (w sensie żywa ciąża) a ktoś dokonał terminacji...

Wtedy uśmierca się dziecko w łonie matki [emoji17]
A ok, źle zrozumiałam...no tak jest to dosyć kontrowersyjne. Lecz do 12 tyg,to nie jest jeszcze dziecko,A jedynie zarodek. W przypadku wad rozwojowych, ciąża również jest żywa, a jednak się ja usuwa. Nie mniej jednak jest to jedna z przykrych sytuacji i trudnych wyborów w życiu człowieka 😔

Ja miałam migreny A po nich przyszły takie mdłości i wstręt do zapachów że szkoda gadać, ale chyba zaczyna mi przechodzić bo mam ochotę na frytki Ale takie domowe nie kupna [emoji173][emoji173][emoji173]
Weź nie strasz 😂😂😂 Dam Wam znać jutro 😆 Na razie to pochłaniam hurtowe ilości soku pomarańczowego. Zasnęłam po powrocie do domu i zjedzeniu 2 obiadu. W głowie dalej lekko ćmi. Stwierdzam, że umycie się było zbędnym wysiłkiem 😂 Nie mam na nic siły 😂

A ok, źle zrozumiałam...no tak jest to dosyć kontrowersyjne. Lecz do 12 tyg,to nie jest jeszcze dziecko,A jedynie zarodek. W przypadku wad rozwojowych, ciąża również jest żywa, a jednak się ja usuwa. Nie mniej jednak jest to jedna z przykrych sytuacji i trudnych wyborów w życiu człowieka 😔
Od 9 lub 10 tyg. to już nie jest zarodek tylko płód :) Chociaż niektóre źródła wskazują 11 tydzień, to jak oglądałam ostatnio jakieś programy dokumentalne, to mówili, że już od 9/10 tc dziecko jest płodem a nie zarodkiem.

Jezu ja dzisiaj to samooo...nie potrafię stąpać po ziemi bo mi rozwala głowę [emoji30]
Do sklepu szłam to 3 przystanki i kucalam bo tak mnie kłuło w dole, że nie dało się iść [emoji30] tragiczny dzień dzisiaj mam...
To zdecydowanie bardziej się meczysz! 🙁 Mnie „tylko” ćmi w skroniach. Jak się zdrzemnęłam jest trochę lepiej. Teraz bardziej boli tylko przy wstawaniu.

Dziewczyny dopiero co pisałam ze super zero objawów 😷
1sze zyganko zaliczone o matko ale przyszły mdłości z potrójną siła i niesamowity ból piersi.
Ogólnie jakby mnie tu nie było to wiedz cie ze wrócę jak przejdzie . 😥

Aborcję farmakologiczną można wykonać do 12 tyg. ciąży.
Skoro Nifty robi się od 10 tyg. to w razie nieszczęścia można na ostatni moment terminować samodzielnie. Wyniki są przecież po ok. 10 dniach. Wiarygodność 99%
Wściekła jestem, że nie mam luźnych 3 tys. i jestem zdana na NFZ.
No nic, będzie co będzie.
Co w takim razie jest podstawą do zakończenia ciąży z ciężką wadą genetyczną? ZD jest mi niewiadomy.
Jeden lekarz stwierdził, że ta wada nie kwalifikuje do aborcji, bo nie jest śmiertelna a mój gin stwierdził, że kwalifikuje.
Tylko amniopunkcja? Serio? Aż zapytam lekarza w sobotę [emoji15]
Wg prawa na podstawie testów wolnego płodowego dna nikt w Polsce legalnie nie zrobi aborcji. ZD sam w sobie nie jest teoretycznie wskazaniem, ale przy nim są częste inne wady/np. serca i to już jest. W praktyce z tego co wiem to jednak sporo lekarzy daje taką możliwość nawet przy samym ZD, ale zależy na kogo trafisz.

reklama
Mówicie o sytuacji abstrakcyjnej z tą terminacją po wynikach NIPT. Do jej dokonania konieczna jest amniopunkcja, którą robi się od 14 tygodnia. Czas oczekiwania na pełny wynik to 3 tygodnie, więc w praktyce dokonuje się terminacji nie wcześniej niż w 17 tygodniu.

Do góry