reklama
PaulinaRP
Fanka BB :)
A ok, źle zrozumiałam...no tak jest to dosyć kontrowersyjne. Lecz do 12 tyg,to nie jest jeszcze dziecko,A jedynie zarodek. W przypadku wad rozwojowych, ciąża również jest żywa, a jednak się ja usuwa. Nie mniej jednak jest to jedna z przykrych sytuacji i trudnych wyborów w życiu człowiekaChodziło chyba o to, że akcja serca była (w sensie żywa ciąża) a ktoś dokonał terminacji...
Wtedy uśmierca się dziecko w łonie matki [emoji17]
Verona26
Na serio...[emoji37][emoji856]
O matko dziewczyny Ależ macie tematy brrrr...
bleucoco
Weź nie strasz Dam Wam znać jutro Na razie to pochłaniam hurtowe ilości soku pomarańczowego. Zasnęłam po powrocie do domu i zjedzeniu 2 obiadu. W głowie dalej lekko ćmi. Stwierdzam, że umycie się było zbędnym wysiłkiem Nie mam na nic siłyJa miałam migreny A po nich przyszły takie mdłości i wstręt do zapachów że szkoda gadać, ale chyba zaczyna mi przechodzić bo mam ochotę na frytki Ale takie domowe nie kupna [emoji173][emoji173][emoji173]
bleucoco
Od 9 lub 10 tyg. to już nie jest zarodek tylko płód Chociaż niektóre źródła wskazują 11 tydzień, to jak oglądałam ostatnio jakieś programy dokumentalne, to mówili, że już od 9/10 tc dziecko jest płodem a nie zarodkiem.A ok, źle zrozumiałam...no tak jest to dosyć kontrowersyjne. Lecz do 12 tyg,to nie jest jeszcze dziecko,A jedynie zarodek. W przypadku wad rozwojowych, ciąża również jest żywa, a jednak się ja usuwa. Nie mniej jednak jest to jedna z przykrych sytuacji i trudnych wyborów w życiu człowieka
bleucoco
To zdecydowanie bardziej się meczysz! Mnie „tylko” ćmi w skroniach. Jak się zdrzemnęłam jest trochę lepiej. Teraz bardziej boli tylko przy wstawaniu.Jezu ja dzisiaj to samooo...nie potrafię stąpać po ziemi bo mi rozwala głowę [emoji30]
Do sklepu szłam to 3 przystanki i kucalam bo tak mnie kłuło w dole, że nie dało się iść [emoji30] tragiczny dzień dzisiaj mam...
8Ania8
Wg prawa na podstawie testów wolnego płodowego dna nikt w Polsce legalnie nie zrobi aborcji. ZD sam w sobie nie jest teoretycznie wskazaniem, ale przy nim są częste inne wady/np. serca i to już jest. W praktyce z tego co wiem to jednak sporo lekarzy daje taką możliwość nawet przy samym ZD, ale zależy na kogo trafisz.Aborcję farmakologiczną można wykonać do 12 tyg. ciąży.
Skoro Nifty robi się od 10 tyg. to w razie nieszczęścia można na ostatni moment terminować samodzielnie. Wyniki są przecież po ok. 10 dniach. Wiarygodność 99%
Wściekła jestem, że nie mam luźnych 3 tys. i jestem zdana na NFZ.
No nic, będzie co będzie.
Co w takim razie jest podstawą do zakończenia ciąży z ciężką wadą genetyczną? ZD jest mi niewiadomy.
Jeden lekarz stwierdził, że ta wada nie kwalifikuje do aborcji, bo nie jest śmiertelna a mój gin stwierdził, że kwalifikuje.
Tylko amniopunkcja? Serio? Aż zapytam lekarza w sobotę [emoji15]
8Ania8
W którym tyg będziesz?Ja s twierdzialam, ze wydam te 2400 na te testy Nifty.. chce sie umówić na nastepny tydzien.. musze wiedzieć.
Ja się właśnie zastanawiam jak to z tym nifty będzie teraz, bo to wysyłają do badania do Chin.
reklama
8Ania8
Mówicie o sytuacji abstrakcyjnej z tą terminacją po wynikach NIPT. Do jej dokonania konieczna jest amniopunkcja, którą robi się od 14 tygodnia. Czas oczekiwania na pełny wynik to 3 tygodnie, więc w praktyce dokonuje się terminacji nie wcześniej niż w 17 tygodniu.