reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

Wiesz ja na temat tajnych badań, o których wie anestezjolog, a nie są dostępne w żadnych bazach danych, to nie wierzę.. Tak samo jak w spiski koncernów farmaceutycznych, wręcz łapie agresję z tego powodu 🙈 Może to dlatego że robię doktorat z farmacji i dużo siedzę w nauce...
Zgodzę się z Tobą w 100% ! Ja pracuję w międzynarodowej firmie farmaceutycznej i jak słyszę opinię o spiskach, to też mi się przelewa. Ludzie za dużo filmów vegi się naogladali 😂

reklama
Znasz jakieś podklady, które nie zawierają tego składnika? Sprawdziłam co mam w domu i nie mam ani jednego podkladu, który nie ma tego składnika. Te mają :smashbox studio skin, estee lauder double wear nude, erborian bb cream, Golden Rose total cover, bourjois cc cream.
Zostałam bez podkladu... Muszę znaleźć chociaż jeden w razie jakiegos ważniejszego wyjścia.
Z tym fenoksyetanolem, to tak jak czytam nie ma jednoznacznych badań wskazujących na szkodliwość, bo przecież nie robi się badań na ciężarnych ze względów etycznych. Z tego względu za pewne z roku na rok przybywa „zakazanych substancji”. Jakieś tam badania są dot. tego składnika, ale oficjalnie nie został zakazany ani firmy nie muszą przed nim ostrzegać kobiet w ciąży na opakowaniu. Fenoksyetanol znajduje się nie tylko w podkładach, ale też wielu produktach dla kobiet w ciąży (np. ziaja, tołpa). Każda oczywiście sama zdecyduje, ale ja nie wyobrażam sobie nie malować się w ciąży, a podejrzewam, że ten składnik ma zdecydowana większość podkładów. Nie przypominam sobie, żeby ktorakolwiek kobieta, którą znam zrezygnowała z podkładu na czas ciąży i żeby urodziło się chore dziecko, no ale wiadomo- każda sama zdecyduje jak bardzo chce dmuchać na zimne :) Ja zapytam się mojego gine na wizycie w sobotę co o tym sądzi :)

Ostatnia edycja:
Chciałam jeszcze poruszyć temat suplementów witaminowych w ciąży. Już druga lekarka potwierdziła mi że mogą one przyczyniać się do większej masy urodzeniowej dziecka, a że synek ważył 4040 to bardzo nie chciałabym urodzić większego bobo 😔 dlatego powiedziala mi żebym wybrała suplement który ma tylko kilka podstawowych witamin kwas foliowy dha żelazo wit d np duphavit a nie taki baardzo bogaty w różne (sztuczne) suplementy które mogą mieć taki skutek uboczny np sód potas wapn magnez itp itd
Dzień dobry.
Odkryłam herbatę plus cytryna i imbir ratunek na mdłości.
Ja biorę prenatal uno właśnie z imbirem.

Nio różne są opinie o paracetamolu. Bardzo dobry lekarz anestestezjolog zdradził mi, że świat huczy że bezpieczny, dlatego że wszechobecnie latwo dostepny. A tak naprawdę on tak uzależnia..że inne wymiękają. A I że kobiety w ciąży (dzieci płci męskiej)zażywając paracetamol w ciagu tych 9 mies narażają maluchy na choroby typu adhd I szereg innych poważnych. To jest potwierdzone badaniami, o ktorych nikt głośno nie mówi bo koncerny by padły. A później matki się martwią jak to mozliwe, że coś kolega a przecież brałam ten bezpieczny paracetamol. Ale coż wziełam bo wolałam apap niż ibuprom czy aspiryne,które są kategorycznie zakazane w ciąży.
Ja też gdzieś to czytałam:-/
PowiedIalabym że jest najbezpieczniejszy ,ale czy 100% bezpieczny to chyba nie.Nawet. czytałam że podejrzewa się go o autyzm.

Ja też gdzieś to czytałam:-/
PowiedIalabym że jest najbezpieczniejszy ,ale czy 100% bezpieczny to chyba nie.Nawet. czytałam że podejrzewa się go o autyzm.
Do wszystkiego trzeba podchodzić z rozsądkiem. Gdyby spisać wszystkie zakazy niebezpiecznie składniki, to wyszłoby, że musimy przeprowadzić się na Islandię, prowadzić własne uprawy żeby wiedzieć co jemy i najlepiej zrezygnować z technologii, bo promieniowanie i te sprawy :D Trzeba pamiętać, że na kobietach w ciąży nie przeprowadza się badań ze względów etycznych. Z tego względu trudno jest stwierdzić w 100% co jest bezpieczne a co nie. Wiadomo, powinno być jak najbardziej naturalnie. Ale w dzisijeszych czasach trudno o to... Jak tak patrzę, to nawet mojego podkładu nie zamienię na taki co nie ma fenoksyetanolu bo każdy ma... Nie mają tylko jakieś strasznie drogie BB kremy a ja nie mam na to pieniędzy i BB krem mi nie starczy... No i co mam zrobić w tej kwestii tak się zastanawiam :D Dziś już wyszłam z domu z fenoksyetanolem na twarzy haha

reklama
Do góry