reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

Regały to nigdy na nic nie ma
Ale to jest prawda akurat witaminy mogą się przyczyniać do większej masy i da na to badania nawet.
Wiadomo że nikt nie da gwarancji że tak będzie na pewno, ja odstawiłam całkowicie witaminy w połowie 2 trymestru i córka urodziła się 3350 bo właśnie się bałam że będzie olbrzym

To tak samo jak tendencja do rodzenia z każdym kolejnym większego dziecka też nikt nie da gwarancji że kolejne będzie większe ale często tak właśnie jest
To u mnie ta teoria upadła :D
Pierwsze dziecko 3700g, drugie 3200g, trzecie 2900g i ostatnie 2700g..az strach co za kurczak by sie urodzil jako piaty :D

reklama
Do wszystkiego trzeba podchodzić z rozsądkiem. Gdyby spisać wszystkie zakazy niebezpiecznie składniki, to wyszłoby, że musimy przeprowadzić się na Islandię, prowadzić własne uprawy żeby wiedzieć co jemy i najlepiej zrezygnować z technologii, bo promieniowanie i te sprawy :D Trzeba pamiętać, że na kobietach w ciąży nie przeprowadza się badań ze względów etycznych. Z tego względu trudno jest stwierdzić w 100% co jest bezpieczne a co nie. Wiadomo, powinno być jak najbardziej naturalnie. Ale w dzisijeszych czasach trudno o to... Jak tak patrzę, to nawet mojego podkładu nie zamienię na taki co nie ma fenoksyetanolu bo każdy ma... Nie mają tylko jakieś strasznie drogie BB kremy a ja nie mam na to pieniędzy i BB krem mi nie starczy... No i co mam zrobić w tej kwestii tak się zastanawiam :D Dziś już wyszłam z domu z fenoksyetanolem na twarzy haha
Tak zgadzam się że nie można popadać w paranoję:-), co nie zmienia faktu że jeśli da się zminimalizować coś co może być szkodliwe to warto to zrobic:-)

Wiesz ja na temat tajnych badań, o których wie anestezjolog, a nie są dostępne w żadnych bazach danych, to nie wierzę.. Tak samo jak w spiski koncernów farmaceutycznych, wręcz łapie agresję z tego powodu 🙈 Może to dlatego że robię doktorat z farmacji i dużo siedzę w nauce...
Oo to jak z tym paracetamolem? Najbezpieczniejszy w razie mega silnych Bóli? Ja no nie wierze, że lek ktory stosowali ludzie od wielu lat nagle znika z aptek bo badania wykazaly ze moze on zawierac szkodliwe substancje itd.. a fakt taki że chyba lek byl po prostu za dobry i inne nie maja sie jak wbić na rynek farmeceutyczny I gusta pacjentow.wiec wolą go wycofać I zrobic miejsce nowemu rzekomo lepszemu.

Ja też gdzieś to czytałam:-/
PowiedIalabym że jest najbezpieczniejszy ,ale czy 100% bezpieczny to chyba nie.Nawet. czytałam że podejrzewa się go o autyzm.
Tak adhd I cechy autystyczne I mase innych. Tak naprawde zadne leki NIE sa bezpieczne bo to chemia. Na jedno pomaga na inne szkodzi.i po kolejny lek trzeba siegac. Błędne koło...

No powiem szczerze, że przeszukałam połowę internetu i zdecydowana większość podkładów i kremów ma ten składnik. Z podkładów to tylko te naturalne, mineralne nie mają. Ciężko by było coś znaleźć.
Z tym fenoksyetanolem, to tak jak czytam nie ma jednoznacznych badań wskazujących na szkodliwość, bo przecież nie robi się badań na ciężarnych ze względów etycznych. Z tego względu za pewne z roku na rok przybywa „zakazanych substancji”. Jakieś tam badania są dot. tego składnika, ale oficjalnie nie został zakazany ani firmy nie muszą przed nim ostrzegać kobiet w ciąży na opakowaniu. Fenoksyetanol znajduje się nie tylko w podkładach, ale też wielu produktach dla kobiet w ciąży (np. ziaja, tołpa). Każda oczywiście sama zdecyduje, ale ja nie wyobrażam sobie nie malować się w ciąży, a podejrzewam, że ten składnik ma zdecydowana większość podkładów. Nie przypominam sobie, żeby ktorakolwiek kobieta, którą znam zrezygnowała z podkładu na czas ciąży i żeby urodziło się chore dziecko, no ale wiadomo- każda sama zdecyduje jak bardzo chce dmuchać na zimne :) Ja zapytam się mojego gine na wizycie w sobotę co o tym sądzi :)

No powiem szczerze, że przeszukałam połowę internetu i zdecydowana większość podkładów i kremów ma ten składnik. Z podkładów to tylko te naturalne, mineralne nie mają. Ciężko by było coś znaleźć.
Sprawdź sobie kosmetyki Miya jestem pewna że tam coś znajdziesz dla siebie
Ja je uwielbiam

Ja bralam femibion i corka 4050 i 59cm .
Ja też brałam femibion w pierwszej ciąży. Syn 4040 g.. Boję się o wagę kolejnego dziecka. Na razie będę brać kompleks z prostym składem, a w 3 trymestrze chyba przestanę wcale brać 😔 ja jakas wielka nie jestem, wszyscy w szoku byli jak dowiedzieli się że takie duże dziecko urodzilam
Aha, mama dha nie ma żelaza, a femibion baardzo dużo witamin, mało wit d i nie ma omega dha więc jednak póki co zostaje przy duphavicie

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry