reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

W każdym razie dziewczyny uważajcie bo w samym kuj-pom ZUS w 2019 zrobił 10 tys kontroli więcej niż w 2018. W tym roku mają robić jeszcze więcej. Więc trzeba uważać nawet na forach... Bo mogą wstrzymać kasę i trzeba dowodzić że nie jest się jeleniem :(
Na L4 ciążowym to można za granicę wyjeżdżać
Ja tak nawet robiłam i było konsultowane

Teraz pewnie nie będę, jakoś nic się nie szykuje no i ja mam zamiar też trochę dłużej pracować tzn do czasu jak będę w stanie rowerem jeździć.
No chyba że mi się odwidzi... Kto wie..

Moim zdaniem to indywidualna sprawa
Będę chciała to pójdę tak jak w tamtej ciąży bezobjawowej ppszlam i byłam zadowolona. trochę podróżowałam odpoczęłam i git.

reklama
No właśnie na L4 powinnaś być w domu i możesz wychodzić do lekarza/apteki/ podstawowe zakupy. Słyszałam, że nawet czepiają się spacerów czy odebrania dziecka z przedszkola :/ ZUS to instytucja chora z długami więc po prostu szukają kasy.
Ale co skontroluja ? Ze jestem w ciazy i siedze w domu ? Nie ganiam na zagraniczne wyjazdy, jak wychodzę to po podstawowe srodki do zycia lub dziecko zaprowadzic/odebrac ze szkoly.

No jak ktos bierze l4 i sobie lata po swiecie to inaczej :)

Ale w sumie zus to dziwna instytucja :)
Nie masz reki, nogi, ale renta sie nie nalezy bo odrosnie :) ( taki przypadek slyszalam)

A ja uważam, ze L4 jest nadużywane w ciążach. Rozumiem jak ciąża jest zagrożona, ale wg statystyk ok 30% ciąży byłoby zagrożonych w Polsce bo są na nie wystawiane L4.
może i nadużywane ale to zależy tez od lekarza, mój nie chciał mi wystawić skoro sie dobrze czuje. natomiast szefowa wtslala mnie na l4 żeby mogla szybciej kogos na zastępstwo zatrudnic i przyuczyć na cięższy okres w firmie. poszlam ok 5-6 miesiąca i załowalam ze tak późno.

To dziecko policja odbierze ze szkoly a pies bedzie za przeproszeniem srał po kostkach bo nie moge z nim wyjsc , to bede miala jeszcz TOZ na glowie [emoji23]chora instytucja, ale jak by sie przyczepili takie przyklady bym im podala.
No właśnie na L4 powinnaś być w domu i możesz wychodzić do lekarza/apteki/ podstawowe zakupy. Słyszałam, że nawet czepiają się spacerów czy odebrania dziecka z przedszkola :/ ZUS to instytucja chora z długami więc po prostu szukają kasy.

Ale znacie przypadki że kontrolują l4 ciążowe? Ja z Wielkopolski. Mam mnóstwo koleżanek które sa/były w ciąży i nikt ich na zwolnieniu nie kontrolowal. Taka kontrola to stres i może źle wpłynąć na ciężarna...

To dziecko policja odbierze ze szkoly a pies bedzie za przeproszeniem srał po kostkach bo nie moge z nim wyjsc , to bede miala jeszcz TOZ na glowie [emoji23]chora instytucja, ale jak by sie przyczepili takie przyklady bym im podala.

No niestety jak jesteś chora to cała resztę może robić ktoś z rodziny. Tyjestes chora i masz leżeć

reklama
Moja koleżanka miała kontrolę i wstrzymany zasiłek macierzyński bo sugerowali jeej fikcyjna działalność. Przez 3 miesiące wyjaśniania sprawy była bez pieniędzy
Ale znacie przypadki że kontrolują l4 ciążowe? Ja z Wielkopolski. Mam mnóstwo koleżanek które sa/były w ciąży i nikt ich na zwolnieniu nie kontrolowal. Taka kontrola to stres i może źle wpłynąć na ciężarna...

Do góry