reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Zastanawiamy sie nad kupnem lozeczka ktore mozna dostawiac do lozka, wydaje sie to dobra opcja, bo lozko mamy za male zeby spac w nim w 3ke. Potem w razie potrzeby lozeczko mozna normalnie odstawic i traktowac jako odrebne. Ciesze sie bo wreszcie zaczynam czuc ta ciaze i planowac.
Wesolych Swiat dziewczyny. Odpocznijcie troche [emoji5]

Napisane na m2 w aplikacji Forum BabyBoom
My mamy dostawke do lozeczka chyba 90x50 cm. Mozna z niej zrobic osobne lozeczko, ale ani razu z tego nie korzystalismy (barierka niska wiec tylko dla malenkiego niemowlaka). Czasami corka chciala koniecznie spac miedzy nami albo na mnie, ale generalnie spi w tej dostawce juz ponad 1,5 roku. Przy starszym mielismy kolyske 90x40 i bylo to duzo gorsze rozwiazanie: ja i tak musialam siadac, zeby go z niej wyciagnac lub do niej wlozyc, nie zabezpieczala przed spadnieciem z duzego lozka.

Nie wiem czy dla trzeciego bedziemy uzywac, ale tylko dlatego, ze chyba zamienimy sie pokojami i my pojdziemy z noworodkiem do mniejszego, w ktorym lozko z dostawka nam sie nie zmiesci ani na dlugosc, ani na szerokosc.

Bo tak poza tym, to nam bardzo pasuje i ulatwia zycie.

reklama
My mamy dostawke do lozeczka chyba 90x50 cm. Mozna z niej zrobic osobne lozeczko, ale ani razu z tego nie korzystalismy (barierka niska wiec tylko dla malenkiego niemowlaka). Czasami corka chciala koniecznie spac miedzy nami albo na mnie, ale generalnie spi w tej dostawce juz ponad 1,5 roku. Przy starszym mielismy kolyske 90x40 i bylo to duzo gorsze rozwiazanie: ja i tak musialam siadac, zeby go z niej wyciagnac lub do niej wlozyc, nie zabezpieczala przed spadnieciem z duzego lozka.

Nie wiem czy dla trzeciego bedziemy uzywac, ale tylko dlatego, ze chyba zamienimy sie pokojami i my pojdziemy z noworodkiem do mniejszego, w ktorym lozko z dostawka nam sie nie zmiesci ani na dlugosc, ani na szerokosc.

Bo tak poza tym, to nam bardzo pasuje i ulatwia zycie.
Tesciowa sie uparla ze da nam kolyske po paru dzieciakach, ale wlasnie nie widze jej jako glownego miejsca do spania, co najwyzej do odlozenia w dzien. Choc napewno bedziemy musieli wziac ta kolyske, bo po to trzymala ja 25lat[emoji1] wolalabym w tych pierwszych mc miec jednak dziecko w nocy blizej, wiec pewno skonczy sie na dwoch mebelkach w pokoju [emoji6]

A co do spania to wiadomo że dzieciaki są różne i nie można dać się zwariować... Spanie z maluchem na sam początku dużo ułatwia.
Moja przyjaciółka ma dwójkę dzieci z czego starsza skończyła 3 latka i od ładnych pamiętam chodzi spać najwcześniej o 22... Ja nie wiem jak ona daje rade tak naprawdę nie mieć wogóle chwili dla siebie wieczorem. O której wasze dzieci chodzą spać?

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom
Mój syn jak był młodszy to o 19 chodził spać i spał do 6-7
Odkąd chodzi do szkoły to ma czas wydłużony jako starszak...i 21 w łóżku. Chyba że mamy gości to do 22 może pobrykać.
Nigdy nie spałam z dzieckiem. Chyba że był chory...to byłam przy nim i czuwalam...podsypiajac.
Ale tak to jestem właśnie z tych mamusiek, które wstawały i na fotelu bujanym karmiłam i odkładałam do łóżeczka. A po pół roku spał już w swoim pokoju i sypiał dużo lepiej.

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Tesciowa sie uparla ze da nam kolyske po paru dzieciakach, ale wlasnie nie widze jej jako glownego miejsca do spania, co najwyzej do odlozenia w dzien. Choc napewno bedziemy musieli wziac ta kolyske, bo po to trzymala ja 25lat[emoji1] wolalabym w tych pierwszych mc miec jednak dziecko w nocy blizej, wiec pewno skonczy sie na dwoch mebelkach w pokoju [emoji6]

My dostaliśmy też kołyskę. [emoji52] dla mnie to był wielki zbytek...i już po 2 miesiącach przełożony był do wygodnego łóżeczka...A tak to miałam wrażenie w tej ciasnocie, że sobie rączki nie wyciągnie przy tak ciasnych szczebelkach...

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

A odnośnie karmienia i problemów z mówieniem to mam niestety doświadczenie w temacie bo córka jeszcze do 4 roku życia piła z takiego miękkiego ustnika... Smoczek był odstawiony po roku ale od tej butli nie mogłam jej odzwyczaić. Rezultat jest taki że chodzimy do logopedy bo przy wymowie niektórych głosek ucieka jej język... Ja to słyszę najbardziej przy "s". Logopeda twierdzi że niekoniecznie musi to być od butli ale moim zdaniem to ma wpływ. Nie wiem jak to jest przy kp...

A odnośnie karmienia i problemów z mówieniem to mam niestety doświadczenie w temacie bo córka jeszcze do 4 roku życia piła z takiego miękkiego ustnika... Smoczek był odstawiony po roku ale od tej butli nie mogłam jej odzwyczaić. Rezultat jest taki że chodzimy do logopedy bo przy wymowie niektórych głosek ucieka jej język... Ja to słyszę najbardziej przy "s". Logopeda twierdzi że niekoniecznie musi to być od butli ale moim zdaniem to ma wpływ. Nie wiem jak to jest przy kp...

Butla ma niesamowity wpływ, cała szczeka przyzwyczaja się do takiego układania ust i języka. Powstaje tzw zgryz otwarty- czyli wada zgryzu, przednie zeby nie stykają się ze sobą.
Albo właśnie język nie układa się tak jak powinien :)

Na szczęście wszystko da się naprawić !;)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
oar8flw178dnjg4g.png

Moj syn ani butelki, ani bidonu w ustach nie mial. Jedyne co mi podpada pod "zaniedbanie" to ze bardzo dlugo (jeszcze w przedszkolu byl problem) nie jadl nic grudkowatego, nie gryzl. Ale on spadl okolo roczku z waga i wzrostem ponizej 3 centyla i naprawde bardziej mnie obchodzilo, zeby zjadl niz zeby gryzl. Teraz sepleni, ale jeszcze w normie.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry