reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Jeśli nie ma nikogo z rodziny to można wziąść doule, do pomocy. Nie wiem ile to kosztuje ale to jakaś opcja, no i te babki takie raczej zorganizowane. Mi mąż ma pomagać po Cc w domu, ale jak widzę jaki on jest wrażliwy na pewne rzeczy to obawiam się ze jak zobaczy ranę że szwami to osunie się na ziemię :-D:):happy:
No ale będzie sobie dziecko nosił w takim razie bo ja nie zamierzam się wykończyć.

@Miao Weź na spokojnie ustal, czy przypadkiem nie jest tak, że dla niego to dobra wymówka, żeby w tej fizjologii porodowej nie uczestniczyć. A jeśli trochę tak jest, to... może lepiej odpuścić i sobie zorganizować kogoś innego do pomocy? Ja ze swoim kilka dni temu rozmawiałam i mimo, że prawdopodobnie pojedziemy do szpitala, w którym będziemy mieli z marszu salę rodzinną (tam nie ma sali wieloosobowej do rodzenia bez os. tow.), to mój mąż z całym przekonaniem powiedział, że on nie wyobraża sobie tam ze mną zostać. A przy rozmowie o pomocy po ewentualnym CC zapytał, czy można kogoś wynająć.

@Mamisia83 A płukanie zatok? Mi internista przepisał zestaw Fixsin, nawet nie było mega drogie (moja mama stosuje zestaw droższej firmy). Sinupret wg mnie działa, ani mój gin, ani internista nie mieli zastrzeżeń.

reklama
Jak zwracacie się do rodzicow swojego meża/ niemeża??
1 bezosobowo
2 tesciu / tesciowo
3 mamo / tato
4 Pan / Pani
5 Babcii / Dziadku
6 po imieniu....

Ja na samym poczatku wiadomo.. Pan/ Pani
Blizej wesela bezoosobowo
Zaraz po weselu mowilam tesciowo..lub bezosobowo...... bo jakos nie moglam sie przelamac by mowic mamo / tato..~a z taka propozycja wyszla tesciowa...

Tesciowa nie za bardzo chyba lubi jak sie mowi tesciowa bo ma to wydźwięk negatywny....
Jak 5 lat po naszym slubie pojawil sie narzeczony mlodszej siostry meza...to padla propozycja od tesciowej by mowic po imieniu.... po imieniu zwraca sie juz ten przyszly czlonek rodziny... tak i ja i mąż uważamy że do rodzicow naszych nie bedziemy sie zwracac... ( w firmie mam podwladnych 40, 50 i w wieku przedemerytanlym..i do wszysykich po imieniu mowie, takie zasady firmy) ale tesciowa rodzina to co innego
teraz ja czasem powiem mamo..ale sie czuje nieswojo..czasem powiem babciu... czasem bezosobowo...
Nie mam jakichs super bliskich relacji z tesciowa, zle tez nie jest...widujeny sie 2 razy w roku na 3~5 dni..bo odleglosc nas dzieli.... tesciowa jest wporzadku... rozmawiamy normalnie etc.... nie wiem czemu tak jest.. na pewbo by jej milo było
. a wy jak ??

Nie kumam tego, po to mamy imiona zeby mowic sobie po imieniu, do tescowej mowie po imieniu bo powiedzialam wprost ze mamo nie bede mowic a do tescia juz drugi rok przez pan bo taka mamy relacje
Ale oboje chcieli zeby mowic mamo tato a mnie to przez gardlo nie przejdzie [emoji12]
Moi rodzice od razu do meza powiedzieli zeby walil po imieniu i dla mnie to jest normalne, do mnie nawet jesli syn bedzie chcial mowic po imieniu to nie bede miala z tym problemu mamo czy imie wszystko mi jedno bysmy sie dogadali

Pierw było Pani X , a teraz kazała mówić sobie po imieniu , pewnie jak będzie synek to będę do niej mówić " Idź do babci X " , babcia X , nie będę przy dziecku do niej po imieniu mówić ...

Mój mąż do niej mówi po imieniu co jest dla mnie nie zrozumiałe , zadko kiedy powie : " mamo" on ma 38 a ona 66 lat....

Moj 1,5 roczny syn do dziadkow tez mowi po imieniu, jakos tak sam zaczal oni go nie poprawiaja mnie jest wszystko jedno

Dziewczyny, na glukoze zawsze trzeba miec skierowanie albo jakis papierek od lekarza? Czy mozna normalnie, prywatnie bez skierowania ja zrobic?

Ja to po prostu zblokowalam cala kuchnie hurtem..... szkoda tylko ze oboje umieja juz to otwierać.... maz bedzie kombinowal z innym zamkiem :)
Zobacz załącznik 877084
U mnie ma dostęp do kuchni :) jak miał zainteresowanie garami to wyciągalam wszystko i tlukl ile chciał, jak ma ochotę pogotowac ze mną to produkty są wszedzie a w kuchni sajgon, od kilku lat ma swoją szufladę i tam trzyma swoje skarby, kuchenki nie dotykał, pokazałam, że tam jest gorąco jak nauczył się chodzić, wzięłam jego rękę i przystawialam do ciepłego, wystraszyl się i nie podchodził, podobnie z kominkiem w salonie zrobiłam.

reklama
@Miao

@Mamisia83 A płukanie zatok? Mi internista przepisał zestaw Fixsin, nawet nie było mega drogie (moja mama stosuje zestaw droższej firmy). Sinupret wg mnie działa, ani mój gin, ani internista nie mieli zastrzeżeń.

Mam Irigasin i płuczę te zatoki ale jak mam jedną dziurkę niedrożną to straszne ciśnienie w uszach czuję i mam wrażenie, że aż oczami chce wypłynąć. Walczę więc o odetkanie nosa i dopiero płuczę.
Na mnie Sinupret zawsze super działał i wiem, że niektóre w ciąży mają zlecane dlatego go spytałam.
No i patrz na ból głowy mi potrafił Doreta z tramadolem (nie wzięłam oczywiście) zalecić a Sinupretu się boi :)

Do góry